19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Tarihi projede tarihi pazarlık

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN TARİHİ PROJEDE TARİHİ PAZARLIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük otoyol projelerinden olan ve dünyanın ikinci büyük köprüsünü de içine alan 11 milyar liralık Gebze -Orhangazi- İzmir Otobanı ve İzmit Körfez Geçişi Projesi'nin 5 yılda bitirilmesi talimatını verdi. Biri yabancı 6 ortaklı konsorsiyum yöneticileri ise başta 6 yıla indirme sözü verdi, sonra da 5 yılda yapmayı deneyecekleri taahhüdünde bulundu.

Türkiye'nin en büyük iki şehri birbirine bağlayacak, 18 kentin istifade edeceği, 50 bin işçinin çalışacağı, 11 milyar liralık projenin temel atma töreni öncesi Başbakan Erdoğan, inşaatı üstlenen Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi,Yüksel, Göçay Konsorsiyumu yöneticileriyle ciddi pazarlık yaptı. Yılda 870 milyon lira tasarruf sağlayacak projeyle ilgili önce İtalyan Astaldi firmasının yöneticisinin yanına gelen Başbakan Erdoğan, "Pazarlık 22 yılla alakalı değil. Bizim yapacağımız 7 yılla ilgili. 7 yılda bu projeyi hayata geçirmek sizlere yakışmaz. Bunu biz ne kadar geri çekeriz? Güçlü firmalarımız var. Bu güçlü firmalarımız kendini her alanda ispat etmiş firmalar. 5 tane yerli firmamız var, bir tane de İtalya'nın bu alanda kendini ispat etmiş en güçlü firması var. Bolu Dağları'nı da bunlar yaptı" diye konuştu.

Astaldi firmasının yöneticisi ise, Bursa'ya kadar olan bağlantıyı 3,5 yılda bitirebileceklerini, İzmir'e kadar olanı ise 6 yılda tamamlayacaklarına söz verdi. Başbakan ise 5 yılda ısrar etti. Bunun üzerine konuşan Başbakan Erdoğan, "Ben diyorum ki, 6 tane güçlü firma. Bu işi hep beraber 5'e böleceğiz. Bu güzergahı, bir taraftan da köprü yürüyecek. Köprüyü 2 yılda bitirmemiz lazım. Köprü bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, pazarlık sürecinde de, yakın zamanda Kore'ye gideceğini hatırlatarak, "Çinlilerle de konuşurum, Korelilerle de konuşurum. Bu köprüyü çabuk bitirmemiz lazım. Köprü hayati önem taşıyor. 2 yılda köprüyü bitirin. Bu güzergah hareketlenecek. Nihai olarak İzmir otobanını da 5 yıla indirelim" dedi.

Daha sonra 5,5 yılda bitirebileceklerini söyleyen Konsorsiyum yöneticileri ise Başbakanın 5 yıl ısrarı üzerine, "Emriniz olur" cevabını verdi.

PROJE HAKKINDA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın birlikte temelini attığı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin sözleşmesi geçen ay imzalanmıştı. Proje, Türkiye'nin en büyük iki sanayi kentini birbirine bağlayacak ve Türkiye'nin en büyük inşaat projesi unvanını kazanacak. 5-6 yıl sürmesi planlanan çalışmalar tamamlandığında; İstanbul-İzmir arası 8-10 saatten 3.5 saate; İstanbul- Bursa arası 2.5-3 saatten 1 saate; İstanbul-Eskişehir arası 4 saatten 2-2.5 saate düşecek.

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek proje kapsamında 20 ayda yedi adet şantiye kurulacak, 10 bin kişi doğrudan, 50 bin kişi dolaylı olarak istihdam edilecek. Proje kapsamında, İzmit Körfezi'nin altı dakikada geçilmesini sağlayacak olan köprü, Japonya'daki Akashi Kaikyo Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ ASMA KÖPRÜSÜ

Toplam maliyeti 11 milyar TL'yi bulacak olan projedeki asma köprüyle İzmit Körfezi 6 dakikada geçilebilecek. Köprü yaklaşık 3 kilometre uzunluğu ve bin 700 metre ana açıklığıyla Japonya'daki Akashi Kaikyo Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak. Asma köprü tamamlandığında dünyanın en uzun ilk 20 köprüsü listesinde Türkiye'nin Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri ile birlikte üçüncü köprüsü olarak yerini alacak. Cumhuriyet tarihinin, yap-işlet-devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük projesi olarak tarihe geçecek olan projede, Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu'nun 22 yıl 4 ay yapım ve işletme süresi teklifi uygun bulunmuş ve sözleşme imzalanmıştı.

YOL NE KADAR KISALACAK?

Proje mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3.5 saate indirecek. Gebze-Orhangazi arasında 40 bin otomobil, Orhangazi-Bursa'da 35 bin otomobil, Bursa-Balık-esir arasında 17 bin ve Balıkesir-İzmir kesiminde 23 bin günlük otomobil geçişi bekleniyor. Azami yapım süresi 7 yıl olacak. Ancak firma 7 yıldan önce tamamlayarak otoyolu ve köprüyü trafiğe açabilecek. Normal koşullarda ise Körfez Köprüsü de dahil olmak üzere otoyolun 5 yılda tamamlanması hedefleniyor.

İlk etapta otoyol Gebze'den başlayacak, İzmit Körfezi'ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa çevre yoluna bağlanacak. İkinci adımda ise; Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 7 servis ve park alanı inşa edilecek.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN TARİHİ PROJEDE TARİHİ PAZARLIK
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN TARİHİ PROJEDE TARİHİ PAZARLIK
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN TARİHİ PROJEDE TARİHİ PAZARLIK
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN TARİHİ PROJEDE TARİHİ PAZARLIK
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN TARİHİ PROJEDE TARİHİ PAZARLIK
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2010 Perşembe 16:29:00
Güncelleme :28 Ekim 2010 Perşembe 16:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.101.46.xxx Tarih : 28.10.2010 18:39:20

Hastayim su bizi idare edenlere gene bir proje gelirler temel atarlar acarlar  eskiden öyle temeller atilir  kalirdi simdi isler yolun da sayilir   güzel baslangic güzel plan güzel iscilik yapiliyor bitiriliyor  hakikaten taktir tesekkür etmek gerek  amma amasi var sonraki devri alem yok yok  ne otaban bakimi ne otaban polisi yokyok terkederler zaman asiminda otaban otabanliktan cikar örnek edirne istanbul otobani ilk ne güzeldi  simdi bir gidin bakin haline  su arkadan gelen görevlerde yapilsa ne güzel olur hem bir kackisi bu islerde ekmek parasi pardon  eskidendi o simdiki zamanda köfte parasini kazansa iyi olmazmi ne dersiniz