17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Tarihimizin en büyük cari açığını vereceğiz'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, ekonomideki gelişmelerin iyi olduğunu ancak cari işlemler açığında gelinen noktanın düşündürücü olduğuna dikkat çekti. Çağlayan, "Yıl sonunda tarihimizin en yüksek açığını vereceğimiz kesin gibidir" dedi.

ASO Meclisi`nin haziran ayı toplantısına Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun`un yanı sıra iş dünyası kökenli çok sayıda milletvekili katıldı.

ASO Başkanı Çağlayan, yaptığı konuşmada ekonomideki olumlu gelişmelerin ileriki dönemde de sürmesini beklediklerini söyledi. Ancak bazı endişeleri olğunu da vurgulayan Çağlayan, ``Öncelikle cari işlemlerdeki gelişmeler düşündürücüdür`` dedi. Çağlayan, yılın ilk dört ayında cari işlemler açığının 6.9 milyar dolara ulaştığını, bu açığın 2003 yılının tamamında verdiğimiz açıktan fazla olduğunu ifade etti. Çağlayan, ``Cari işlemler açığının artış hızının yaz aylarında bir ölçüde yavaşlayacağı beklense de yıl sonunda tarihimizin en yüksek açığını vereceğimiz kesin gibidir. Tahminler en az 12 milyar dolar cari açık vereceğimiz yönündedir`` dedi. Çağlayan, ekonominin dış finansman açığına da işaret ederken, şunları söyledi:

``2005 yılında IMF`ye yapacağımız yüklü borç geri ödemelerini de hesaba katarsak ekonominin dış finansman açığını kapatmakta zorlanacağımız şimdiden ortaya çıkmaktadır. ABD yönetimiyle yapılan son görüşmede 8.5 milyar dolarlık ABD kredisinin kullanılmayacağı ortaya çıkmış ve konu kapanmıştır. IMF ile 2005 yılı borç ödemelerinin bir bölümünün sonraki yıllara ötelenmesi dış finansman sorunlarımızı hafifletecek ama ortadan kaldırmayacaktır. Geçen yıl lehimize gelişen uluslararası konjonktür bu yıl ve önümüzdeki yıllarda o kadar iyi olmayacaktır. Bugun akşam saatlerinde Amerikan Merkez Bankası`nın bir faiz artırıman giderek, faizleri 1.25`e yükseltmesi beklenmektedir.``

Çağlayan, milli gelirden yatırımlara ayrılan payda büyük bir düşüş olduğunu belirtirken, ``Bu düşük yatırım oranıyla sürdürülebilir yüksek büyüme hızlarını yakalamak, dolayısıyla gelişmiş ülke olmak bir hayaldir`` dedi. Yapısal reformların hızlandırılması ve başta SSK olmak üzere ekonomideki kara deliklerin kapatılmasının şart olduğunu vurgulayan Çağlayan, ``Artık şu gerçeği kabul edelim. Sosyal güvenlik sistemi çökmüştür. Eğer gerekli önlemler zamanında alınmazsa açıklar çığ gibi büyüyecektir`` diye konuştu. Çağlayan, sağlık hizmetlerinin sosyal güvenlik sisteminden ayrılması ve tek çatı altında toplanması gerektiğini de söyledi.

ASGARİ ÜCRET

ASO Başkanı Çağlayan, yapılan son zamla birlikte bu yıl asgari ücretin yüzde 40`ın üzerinde artmasına rağmen 318 milyonluk net asgari ücret rakamıyla bir insanın geçinmesinin asla mümkün olmadığını söyledi. Çağlayan, ``Asgari ücreti 115 milyon da arttırsak yoksulluk, işsizlik sorunu çözülmeyecek`` dedi.

``AB`DEN MÜZAKERE TARİHİ ALINACAK GİBİ``

Çağlayan, son dönemlerde içeride ve dışarıda olumlu gelişmeler yaşandığına da dikkat çekerek şöyle konuştu:

``Dünya kamuoyunda, Kıbrıs sorununda çözümsüzlüğün Türkiye`den kaynaklanmadığı ortaya çıkmıştır. Kıbrıs konusunda uygulanan aktif diplomasinin de katkısıyla muhtemelen AB`den de müzakere tarihi alınacak gibi gözükmektedir. İslam Konferansı Örgütü`ne ilk defa seçimle bir Türk genel sekreter getirilmiştir. NATO toplantısı başarıyla gerçekleştirilmiştir. Aktif bir başbakan, etkili bir hükümet, çalışkan ve üretken bir meclisimiz var, milletvekillerimiz var. Bu olumlu ortamın, kazanılan ivmenin boşa gtmesine izin vermeyelim ve elde edilen olumlu havayı ekonomik sorunlarımızın çözümüyle perçinleyelim``.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2004 Çarşamba 17:21:04
Güncelleme :30 Haziran 2004 Çarşamba 17:25:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?