20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Tarihin en büyük rüşvet patlağı

Tarihin en büyük rüşvet skandalına, Bush’un yakın dostu S. Arabistanlı Prens Bandar bin Sultan’ın da adı karıştı.

Bush ailesine yakınlığı nedeniyle “Bandar Bush” adı takılan Suudi Arabistan’ın eski ABD Büyükelçisi Prens Bandar’ın adı, 2 milyar dolarlık rüşvet skandalına karıştı. ABD, soruşturma kapsamında Bandar’ın ülkedeki hesaplarını dondurdu

Tarihin en büyük rüşvet skandalına, Bush’un yakın dostu S. Arabistanlı Prens Bandar bin Sultan’ın da adı karıştı. İngiliz Savunma Sanayi şirketi BAE Systems, 1985 yılında Suudi Arbistan ile yaptığı 86 milyar dolarlık silah ticareti sırasında Suudi yetkililere rüşvet vermekle suçlanıyor. BAE, 2005 yılında açılan soruşturma kapsamında rüşvet verdiğini kabul etmiş, ancak bunun İngiltere’nin çıkarları için olduğunu öne sürmüştü. Rüşvet skandalının araştırıldığı soruşturma kapsamında şirketin satış anlaşmasına arabulucu olan Suudi Prensi Bandar’a da üç ayda bir 60 milyon dolar ödeme yaptığı öne sürülünce Bandar’ın ABD’deki mal varlıkları donduruldu. Böylece Bandar’ın ülkedeki yatırımlarını yurt dışına çıkarması engellenecek.

Washington Federal Mahkemesinin aldığı karara göre, Bandar ABD’deki malvarlıklarını satabilir. Ancak bu parayı sadece kendi hesabında tutabilir ve yurt dışına kesinlikle çıkartamaz. İddialara göre BAE Systems, Washington’daki eski adı Riggs Bankası olan PNC Financial Group’ta Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı adına açılan bir hesaba yasadışı ödemeler yaptı. Bandar da bu paraları, ABD’de emlak alarak değerlendirdi. Bandar ve BAE Systems, suçlamaları kabul etmiyor.

72 jet satıldı

BAE’in 1980’lerde Suudi Arabistan’la yaptığı El Yamama silah anlaşması sırasında rüşvet verdiği iddia ediliyor. 2005’te İngiltere’deki “Büyük Yolsuzlukları Araştırma Dairesi” tarafından başlatılan rüşvet soruşturması “ulusal güvenlik” gerekçesiyle durdurulmuştu. Ancak, soruşturma ABD’de devam ediyor. 86 milyar dolarlık anlaşmayla şirket, Suudi Arabistan’a 72 Tornado jeti ve diğer askeri araç gereçler satmıştı.

SAVAŞI İLK O ÖĞRENDİ

Prens Bandar’ın ABD’nin Irak politikalarının belirlenmesinde söz sahibi olduğu, hatta Irak Savaşı’nın planlarını dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell’dan önce gördüğü iddia ediliyor.

Dünyanın en pahalı malikanelerinin sahibi

Yirmi yıl boyunca Suudi Arabistan’ın ABD büyükelçiği görevini yürüten Prens Bandar, şu anda Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Kurulu’nun başkanlığını yürütüyor. Bandar, dünyanın en pahalı malikanesi olarak bilinen Aspen’deki 135 milyon dolarlık Hala Çiftliği’nin ve 165 milyon dolara satışa çıkan California’daki Hearst malikanesinin de sahibi... Bush ailesini sık sık Teksas’taki çiftliklerinde ziyaret eden Prens, Baba Bush’un “ricasıyla”, oğlu George W. Bush’un başkan seçilmesine destek verdi. Bush’a danışmanlık yaptığı da söyleniyor.

...
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 10:59:00
Güncelleme :12 Şubat 2008 Salı 17:16:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?