23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Tarık Aziz dünyadan yardım istedi

Irak’ın eski Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, cezaevinden mektup yazarak, içinde bulunduğu “berbat durumun” sona erdirilmesi için uluslararası yardım istedi.

İngiltere’de yayımlanan Observer gazetesinin haberine göre, Aziz, ”dünya kamuoyuna” seslendiği mektubunda, suçsuz olduğunu vurgulayarak, adaletsizce alıkonulduğunu yazdı.

21 Nisan tarihli olduğu bildirilen mektupta Aziz’in, “berbat durumumuza ve bize muameleye müdahale edilmesi gerekliliktir” dediği belirtildi.

Aziz, kendilerine yapılan muamelenin, “uluslararası hukuk, Cenevre sözleşmesi ve Irak yasasıyla çeliştiğini” kaydederek, adil muamele ve adil yargılanma istedi.

Arapça ve İngilizce yazdığı mektuplarında Aziz, “Adaletsizce suçlandım. Bugüne kadar da düzgün bir soruşturma yapılmadı” dedi.

Aziz ve diğer mahpusların tamamen tecrit halinde tutulduğu, aileleriyle temas kurulmasına izin verilmediği de ifade edildi.

ABD’nin aranan Iraklılar için hazırladığı 55 kişilik iskambil destesinde 43. sırada bulunan Tarık Aziz, iki yıl önce Amerikan güçlerine teslim olmuştu.

Aziz, Bağdat dışında bulunan, ABD’nin yönetimindeki bir cezaevinde tutuluyor. Devrim Komuta Konseyi’nin üyesi olarak Aziz, eski rejimin liderlerinin yargılanmasını isteyen uluslararası örgüt Indict tarafından, İran ile Kuveyt’te ve kendi halkına karşı savaş suçu işlemekle itham ediliyor.

SUNDAY TIMES: “ZERKAVİ TEDAVİ İÇİN IRAK’TAN KAÇTI”

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Times gazetesi, Irak El Kaide Cihad örgütünün lideri Ebu Musab Zerkavi’nin ABD saldırısı sırasında göğsünden aldığı şarapnel yarası nedeniyle tedavi görmek için Irak’tan kaçtığını yazdı.

İddiayı, Zerkavi’nin grubundaki bir komutana dayandıran gazete, başına 25 milyon dolar ödül konan Zerkavi’nin halen İran’da olabileceğine inanıldığını öne sürdü.

Bulunduğu konvoya Amerikan güçleri tarafından saldırılması ve yaralanmasından bu yana üç hafta geçtiğini, ancak Zerkavi’nin giderek artan yüksek ateş problemi yaşadığını yazan Times, aynı komutana dayandırarak, Zerkavi’nin durumunun geçen hafta iyiye gitmeye başladığını ve “istikrarlı” bir döneme girdiğini ileri sürdü.

Zerkavi’nin kısa sürede İran’dan Arap ülkesi olmayan bir başka ülkeye nakledilmesinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Sunday Times, bu ülkede yapılacak ameliyatla Zerkavi’nin göğsündeki şarapnel parçasının çıkartılmasının planlandığını duyurdu.

Times’ın haberine göre, Zerkavi’nin grubundaki bir komutan, operasyonun risk taşıyıp taşımadığını ise henüz bilmediklerini ifade etti.
AA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2005 Pazar 17:38:16
Güncelleme :29 Mayıs 2005 Pazar 23:30:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?