19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

´Tarikatlar Milli Eğitim Bakanlığı´nı kuşattı´

TBMM’de Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken AKP ile CHP’li milletvekilleri arasında tarikat tartışması yaşandı. Komisyonun CHP’li üyeleri, AKP’nin döneminde bakanlığı "tarikatların bakanlığa musallat olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın din eğitimi bakanlığına dönüştüğünü" dile getirirlerken AKP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, bu durumun kesinlikle bir "musallat olma" olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

MEB, YÖK ve üniversitelerin 2005 yılı bütçeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

Çelik komisyonda yaptığı konuşmada, derslik durumu konusunda ’’karamsar’’ haberler yapıldığını savunarak ikili eğitim ile sınıfların daha verimli kullanılacağını ileri sürdü.

Tekli eğitimin özellikle teknik liseler açısından maliyetinin yüksek olduğunu belirten Çelik’in, bir yandan eğitimde AB standardını savunurken diğer yandan hiçbir AB ülkesinde uygulanmayan ’’sabahçı-öğleci’’ şeklindeki ikili eğitimin yararlarını anlatması dikkat çekti. Çelik, sabahçı-öğleci uygulamasının ilköğretim çağındaki öğrenciler için ’’pedagojik sorun’’ yaratacağı eleştirilerinin de doğru olmadığını ileri sürdü.

YÖK Yasası değişikliğinin veto edilmesine de değinen Çelik, bu kurumun hem AB standartlarına hem de Türkiye’nin 2023 vizyonuna uygun olmadığını belirtti.

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan , Milli Eğitim’deki sürgün, kadrolaşma politikalarını eleştirerek bakanlığın ’’din eğitimi bakanlığı’’ haline geldiğini dile getirdi. CHP’li Ali Kemal Kumkumoğlu ise ’’Tarikatların Milli Eğitim’i kuşattığını’’ söyledi.

Bazı paravan şirketlerin hiçbir kâr amacı gütmeden dershaneler, okullar açarak başarılı yoksul çocukları bünyelerine aldıklarını ifade eden Kumkumoğlu, ’’Bu ilginin sebebi nedir? Bu okulların ve dershanelerin kimlere ait olduğunu, Milli Eğitim’e niye musallat olduğunu anlamak herkesin Cumhuriyete karşı borcudur’’ dedi.

AKP’li Musa Uzunkaya ise bu kuruluşların okul açmasının ’’Milli Eğitim’e musallat olmak’’ ’ olarak isimlendirilmesinin talihsiz bir beyan olduğunu söyledi.

Yolsuzluk yapmamış, vergi kaçırmamış insanların hiçbir beklentisi olmaksızın eğitime katkıda bulunduğunu belirten Uzunkaya, ’’Farklı bilgisi bulunanları suç duyurusunda bulunmaya davet ediyorum’’ diye konuştu.

AKP’li Ahmet İnal üniversitelilere af isterken CHP’li Mustafa Gazalcı , Çelik’in ’’kara tabloyu ak göstermede birinci olacağını’’ söyledi. Gazalcı, onlarca öğretmen adayı bakanlık kapısında beklerken bakanlığa Diyanet’ten 678 öğretmen atandığına dikkat çekti.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 13:08:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?