17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Tarım alanlarına kurulan fabrikalara af

Endüstri Bölgeleri Yasası`nda değişiklik yapılarak, başta birinci derecede tarım arazisine kurulan ve çok sayıda dava açılarak üretimini durdurma kararı verilen Cargill adlı ABD firması, Çanakkale Seramik ve Aksa Yalova olmak üzere 50`ye yakın sorunlu firmaya af getiriliyor. TBMM Sanayi Komisyonu`nda, Endüstri Bölgeleri Yasa Tasarısı ile ilgili bilgi veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun, bu tasarıyla amaçlarının endüstri bölgelerinin kuruluşunda bürokratik işlemlerin azaltılması, yurtdışında bulunan Türklerin sermayelerinin ülkeye çekilmesi ve sanayi parseli kiralama konusunda yabancı sermayeye kolaylık getirilmesi olduğunu bildirdi.

CHP TOPLANTIYI TERKETTİ

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, tasarıyla, hakkında birçok dava olan ve üretimi durdurulan Cargill adlı ABD firması, Çanakkale Seramik ve Aksa Yalova olmak üzere 50`ye yakın sorunlu firmaya af geldiğini ve bunu dün öğrendiklerini söyledi. ``Biz bu işin içinde yokuz`` diyen Seyhan, düzenlemenin yeni endüstri bölgeleri kurulmasından çok sorunlu olan endüstri bölgelerine af tasarısı olduğunu söyledi. Seyhan, tasarıda, endüstri bölgelerinin seçiminin neye göre olacağı, yatırım izninin neye göre verileceğinin de belli olmadığını söyledi. Seyhan, tasarının ayrıntılı bir şekilde incelenmesi için altkomisyon kurulmasını önerdi. Bakan Çoşkun ise Cargill`in yurtdışında dolaşan 2 trilyon dolar sermaye ile en ağırlıklı sermaye kuruluşları içinde olduğunu ve Cargill olayının istismar edilerek, basına yanlış yansıtıldığını savundu. Çoşkun, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Bush`un Cargill ile ilgili konuştukları şeklindeki haberlerin de doğru olmadığını ancak kendilerinin heyetlerarası görüşmede bu konuyu ele aldıklarını ifade etti. Bu tasarının Cargill için çıkarıldığı iddialarını kabul etmediğini belirtirken, bazı firmaların yararlanacağını, vergi barışı ve benzeri yasalardan da çok sayıda firmanın yararlandığını bildirdi. Çoşkun, daha tasarı çıkmadan çok sayıda firmanın endüstri bölgesi kurmak için kendilerine başvurduğini da açıkladı. Altkomisyon kurulması önerilerinin kabul edilmemesinin ardından CHP`liler toplantıyı terkettiler.

``MÜNFERİT YATIRIM YERİ``

Komisyonda bazı değişikliklerle kabul edilen tasarıyla, endüstri bölgelerinin kuruluşunda bürokratik işlemler azaltılırken, CED raporlarının 15 günde alınması ve yatırım başlamadan tüm yasal işlemlerin 3 ay içinde tamamlanmasına olanak sağlanıyor. Halen kurulmuş bulunan ancak atıl durumda olan organize sanayi bölgeleri de endüstri bölgelerine dönüştürülecek. İleri teknoloji kullanılması ve araştırma geliştirmeye imkan tanınması şartıyla, bilişim teknolojisi, tıp teknolojisi ve tarımsal endüstri dahil, ihtisas endüstri bölgeleri kurulabilecek. Münferit bir sanayi yatırımı gerçekleştirmek amacıyla, yatırımı gerçekleştirecek yerli ve yabancı gerçek ya da tüzel kişilerin başvurusu üzerine Bakanlığın uygun gördüğü alanlar, Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunun Bakanlar Kurulunca ``münferit yatırım yeri`` olarak ilan edilecek. Bunun için en az 75 trilyon lira yatırım yapılması, ileri teknoloji kullanılması, kurulacağı alanın en az 150 bin metrekare büyüklüğünde olması koşulları aranacak. Yatırım tutarı her yıl artırılacak.

FİRMALAR 1 YIL İÇİNDE AFTAN YARARLANABİLECEK

Tasarıyla, mülkiyeti yatırımcıya ait alanların da ``Özel Endüstri Bölgesi`` olarak ilan edilmesi de düzenleniyor. Özel endüstri bölgelerinin kamulaştırılması yapalamayacak ve bölgenin yönetim ve işletmesinden mülk sahibi gerçek ya da tüzel kişiler sorumlu olacak. Özel endüstri bölgesi ilan edilen alanlarda tesisi bulunan gerçek ya da tüzel kişilerden katkı payı alınmayacak. Bakanlar Kurulu kararıyla özel endüstri bölgesi ilan edilen alanlarda yer alan ve daha önce izin, onay ve ruhsatları alınmış yatırımların tüm izin, onay ve ruhsatları, geçersiz kılınmış olması durumunda dahi yenilenecek. Yeni alınacak izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlar tarafından 15 gün içinde verilecek. Özel endüstri bölgelerinde uygulanacak Devlet yardımları, endüstri bölgelerinde uygulanacak Devlet yardımlarından ayrı olarak bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Sorunlu firmalar, bu yasadan yararlanmak için bir yıl içinde başvuruda bulunacaklar.

``PİSLİK TEMİZLİYORUZ``

Bir AKP milletvekilinin bu düzenlemenin kamuoyunda kendilerini zor durumda bırakacağını söylemesi üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun ise ``Pislik temizlemekle meşgulüz. Yılların ihmalini temizliyoruz`` dedi
ANKARA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2004 Çarşamba 17:33:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?