19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Tarım ilaçları reçeteyle verilecek

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren tarım ilaçlarının reçeteyle verileceğini söyledi.

TZD Genel Başkanı Yetkin, İçkale Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, tarım ilaçlarının artık tıp ilaçları gibi reçeteyle verileceğini açıkladı.

Türkiye'de zirai mücadelede bin 250 çeşit ilaç kullanıldığını hatırlatan Yetkin, "Bu ilaçlar önerilen zaman ve dozda kullanılmadığı takdirde insan sağlığına kalıcı zararlar veriyor. Gerek piyasada satılan et ve süt ürünlerinde, gerekse anne sütünde tarım ilacı kalıntısına rastlanıyor. Özellikle Çukurova gibi yoğun tarım ilacı kullanılan bölgelerde, anne sütünde dikkat çekici oranlarda ilaç kalıntısı görülüyor. Bitkilerde ilaç kalıntısı, kullanılan ilaç cinsine, çevre koşullarına, ilaç ayrışma süresine, bitkinin türüne, ilacın veriliş tarihi ile hasat zamanı arasındaki süreye bağlı olarak değişiyor" dedi.

Türkiye'de birim alanına göre kullanılan ilaç miktarının Avrupa ülkelerine göre son derece düşük olduğunu ifade eden Yetkin, "İspanya'da 2.6, İngiltere'de 3.6, Almanya ve Fransa'da 4.4, Yunanistan'da 6, Hollanda'da 17.5 kg ilaç kullanılırken, Türkiye'de bu oran 0.5 kg'da kalıyor. Türkiye'nin tarım ürünlerinde belirlediği kalıntı oranları da Avrupa'dan farklı değil. Ancak sorun uygulamada ortaya çıkıyor. İlaç kalıntılarının insan üzerindeki olumsuz etkileri, son ilaçlama ile hasat süresi arasındaki kritik eşikte kendisini gösteriyor" diye konuştu.

Yetkin, Türkiye'de sıkça yapılan hatanın ise ilaçların karıştırılarak kullanılması olduğunu belirterek, kalıntı süresi sayesinde uzun ve kısa dönemli ilaçların birbirine karıştığını söyledi. Tarımsal ilaçların tıp ilaçları gibi reçeteyle kullanılması gerektiğini vurgulayan Yetkin, bu konunun bir zorunluluk olması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'de üretici kayıt defterinin uygulanması gerektiğini de belirten Yetkin, şöyle konuştu:

"Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bir çalışma çerçevesinde eylem planı hazırladı. Bu plan, esasına göre bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması ve izlenmesi için hazırlanan 'Üretici Kayıt Defteri'ne dayanıyor. Üretici, tarımla ilgili bu defteri tutmak zorunda olacak. Halen Türkiye ölçeğinde bitki koruma ürünleri bayiliği yapan 6 bin 198 bayi var.

Bu bayilerin 3 bin 962'si ziraat mühendisi, 819'u ziraat teknisyeni ve teknikeri, 2 bin 117'si diğer mesleklere mensuptur. Bununla birlikte ülkemizde 250 milyon dolar tarım ilacı pazarı var. Sahte ilacı yapımı da devam ediyor. İlaç bayi yönetmenliğinde bir değişiklik oldu. Artık ilaç satın alıp kullananlara bir sertifika verilecek."

Yetkin, Bakanlar Kurulu tarafından hububat ve hububat üretimi ile kuraklıkla ilgili bir kararname çıkacağına işaret ederek, kuraklık kapsamında 36 il ve 227 ilçenin tespit edildiğini ifade etti. Hükümetin buğdaya 20 YTL'lik destek vereceğini kaydeden Yetkin, ekonomik anlamda 900 milyon YTL'lik bir maliyetin öngörüldüğünü vurguladı. Türkiye'de hasadın yüzde 62'sinin bittiğini belirten Yetkin, doğru yönetildiği taktirde buğdayı ithal etmenin mümkün olmayacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 16:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?