24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Taylandlı uzman uyarmaya çalışmış

Taylandlı bir uzman, korkunç tsunami felaketinden önce hükümeti uyarmaya çalıştığını, ancak hiç kimsenin telefona çıkmadığını söyledi.

Samith Dhammasaroj adlı uzman, 26 Aralık’ta Sumatra adasında meydana gelen 9 büyüklüğünde depremi duyunca tsunaminin geldiğinden emin olduğunu belirterek, "Meteoroloji Genel Müdürü’nün ofisini aradım, ama Pazar günüydü ve kimse yanıt vermedi" diye konuştu.

Tayland’da bir dönem meteoroloji genel müdürü olarak görev yapan ve şu anda ülkede tsunami erken uyarı sistemi kurulmasıyla yükümlü Samith, "Bir gün böyle bir tsunaminin geleceğini biliyordum. Bunun büyük bir facia olacağı uyarısında bulundum. Ama herkes bana turizmi berbat etmek isteyen birisi olduğumu söyledi" dedi.

Hint Okyanusu’na kıyısı olan ülkelerle ortaklaşa, denizin altını da gözlemleyen bir uyarı sistemini 20 milyon dolara kuracaklarını belirten Samith, uyarının televizyon, radyo ve cep telefonları aracılığıyla SMS olarak iletileceğini kaydetti.

Bu arada, 6 kişilik bir Japon ekibinin Tayland kıyılarında yaptığı incelemede, tsunami dalgasının deprem bölgesinden Tayland’a ulaşmasının 75 dakika aldığı belirlendi. Japon ekibi, Kao Lak sahiline vuran en yüksek dalganın 10.5 metre yüksekliğinde olduğunu tespit etti. Bölgeye vuran ve saatte 29 km hızla gelen ikinci dalganın da 8 metre yüksekliğinde olduğu belirlendi.

AA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 13:07:30
Güncelleme :4 Ocak 2005 Salı 13:12:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?