17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

TBMM Başkanı Arınç'tan şaşırtan yanıt: Şeyini şey ettiğimin şeyi

TBMM Başkanı Arınç, eşinin adının 23 Nisan davetiyesinde neden olmadığını soran gazeteciyi “Bu nedir? Şeyini şey ettiğimin şeyidir” diye yanıtladı.

Bülent Arınç, 23 Nisan etkinliklerini tanıtmak için düzenlediği basın toplantısında, Genelkurmay Başkanı Özkök’ün konuşmasında, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş’ın Meclis’te yapacağı konuşmaya kadar bir dizi soruyu yanıtladı.

Ancak, ATV muhabiri Kerem Kırçuval'ın, eşinin adının 23 Nisan davetiyesinde neden olmadığını sorması üzerine sinirlendi ve “Bu nedir? Şeyini şey ettiğimin şeyidir. Bu konuda bilinmedik ne kaldı” diye tepki gösterdi.

Arınç, bir gazetecinin "23 Nisan'da resepsiyon var. Davetiyelerde sadece sizin adınız var. Bunun nedeni nedir?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

"Nedeni nedir diye bunu bana tekrar niye soruyorsunuz? Yani ne öğrenmek istiyorsunuz?

Şeyini şey ettiğimin şeyi! Bilinmedik ne kaldı canım kardeşim. Keşke başkabir şey sorsaydınız. Yani bu davetiyenin niçin böyle yazıldığını herhalde siz de çok iyi biliyorsunuz, ben de çok iyi biliyorum. Bundanbüyük üzüntü duyuyorsanız gelin o üzüntüyü birlikte paylaşalım."

Arınç, TBMM Tören Salonu'nda düzenlediği basın toplantısından sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün konuşmasını nasıl değerlendirdiği yolundaki sorusunu Arınç, şöyle yanıtladı:

"Sayın Genelkurmay Başkanımızın yaptığı basın toplantısını televizyonlardan değil, ancak yazılı olarak temin ettim ve okudum. genelde çok olumlu buluyorum."

"MAKSADINI AŞAN BİR ÜSLUP"

TBMM Başkanı Bülent Arınç, 23 Nisan Resepsiyonu davetiyelerinde sadece kendi isminin bulunmasınının nedenini soran bir gazeteciye verdiği ``Nedeni nedir? Bunun karşılığı şeyini şey ettiğimin şeyidir`` yanıtının yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini belirtirken, ``Bugün biraz da sinirli olarak verdiğim cevabın maksadını aşan bir üslup olduğunu kabul ediyorum`` dedi.

Bülent Arınç, bugün düzenlediği basın toplantısında bir basın mensubunun sorusu üzerine verdiği yanıtın, yanlış anlaşılmalara neden olabileceği gerekçesiyle bir açıklama yaptı.

Resepsiyonlarda eşinin katılması konusunun yüzlerce kez sorulduğunu ve yüzlerce kez tarafından yanıtlandırılmış olmasına karşın, aynı soruyu her yerde, ayrnı tarzda sormaya devam eden basın mensuplarının bu tavrını anlamadığını kaydeden Arınç, ``Krizlere mahal vermemek için eşim resepsiyonlara katılmama kararı almıştır ve bizce bu fedekarlıktır. Ancak basın mensupları nedenini bildikleri halde, bu kez `eşiniz neden resepsiyona katılmıyor, davetiyelerde neden ismi yok` diyerek soru sormaktadırlar. Bunu anlamak mümkün değildir`` diye konuştu.

Ancak bugün biraz da sinirli olarak verdiği yanıtın maksadını aşan bir üslup olduğunu kabul eden Arınç, bu açıdan üzüntüsünü dile getirdi.

ŞEY'IN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI ÜZERINE AÇIKLAMA

ÇGD, Arınç'ın sözlerine yayınladığı açıklamayla tepki gösterdi:

"TBMM Başkani Bülent Arinç, bir gazetecinin kendisine yönelttigi bir soruya, kendi tabiriyle "maksadini aşan" bir yanit vermiştir. "Şeyini şey ettigimin şeyidir" gibi bir ifade kullanan Sayin Arinç, sonradan yaptigi açiklama ile erdemli bir davraniş sergilemiş, ancak olaya bakişini degiştirmedigini ortaya koymuştur.

Devlet adami olma sorumlulugu, sabırlı olmayı ve tahammül etmeyi gerektirir. Gazetecinin yönelttiği soru genel ahlak kurallarına ve meslek etiğine aykırı olmadıkça, sorumlu kişi tarafından dikkate alınmak zorundadır. Sayin Arinç, soruya cevap vermeme hakkini kullanabilecegi gibi, daha sonra "akli selimle" yaptigi açiklamada belirttigi gerekçeleri siralayabilirdi. Bu talihsiz olay işiginda sorumlu kişilerin soru seçme hakki olmadigini animsatir, yaşanan eshef verici olayin bir daha tekrarlanmamasini dileriz.

Bu arada, küfürlü sözler oldugu gerekçesiyle Anadolu Ajansi'nin olayi haberine yansitmamasi tartişma konusu olmuştur. Ajansin küfür konusundaki hassasiyeti takdire degerdir. Ancak, abonelerinin ve dolayisiyla da kamuoyunun yaşanan olay hakkinda bilgi sahibi olmasi açisindan olayin tamamen görmezden gelinmesi kabul edilemez.

Çağdaş Gazeteciler Derneği"

PMD: BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUK

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Yönetim Kurulu, TBMM Başkanı Arınç'ın basın toplantısında bir parlamento muhabirinin sorusu üzerine verdiği cevaptan dolayı büyük üzüntü duyduklarını bildirdi. PMD açıklamasında, konuya ilişkin üzüntülerin Arınç'ın basın toplantısının hemen ardından medya aracılığıyla kamuoyuna duyurulduğu belirtilerek, şöyle denildi:

''Bu, TBMM Başkanı makamında yadırgadığımız bir tutumdu. Şimdiye kadar hiçbir şekilde muhatap olmadığımız bu üslup karşısında çok şaşırdığımızı ve Sayın Arınç'ın bu sözlerini düzelteceğine olan inancımızı kamuoyuna ifade etmiştik.

Nitekim Sayın TBMM Başkanı, çok kısa bir süre içinde sözlerini düzelten bir açıklamayı yapmıştır.

Ancak hiçbir şekilde alışık olmadığımız bu olaydan çok büyük üzüntü duyduğumuzu yineler, kamuoyuna saygılar sunarız.''

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2004 Çarşamba 14:49:25
Güncelleme :14 Nisan 2004 Çarşamba 17:34:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?