22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

TBMM'de bu hafta

Meclis bu hafta yoğun bir gündemle çalışacak. Genel Kurul'da görüşmelerine ara verilen, tanığa süper koruma önlemleri getiren, “Tanık Koruma Kanun Tasarısı”nın bu hafta yasalaşması bekleniyor.

TBMM Genel Kurul'da bütçe görüşmeleri ve Kurban Bayramı nedeniyle üç haftadır yapılamayan AKP, CHP, MHP ve DTP grupları 25 Aralık Salı günü toplanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin grup toplantısında sınır ötesi operasyon için, “geç kalındı” eleştirileri getiren CHP ile MHP'ye ve sınır ötesi operasyona karşı çıkan DTP'ye yanıt vermesi bekleniyor.

CHP ve MHP grup toplantısında da genel başkanlar Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunacaklar. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün ise partisinin grup toplantısında sınır ötesi operasyon, AKP iktidarının “Eve Dönüş” projesi ile Genel Başkanları Nurettin Demirtaş'ın, yurt dışından döner dönmez tutuklanmasına ilişkin konuları değerlendirecek.

GENEL KURUL

24 Aralık Pazartesi günü toplanması beklenen Danışma Kurulu'nda bu hafta Genel Kurul'da görüşülecek teklif ve tasarılar belirlenecek. Buna göre; 25 Aralık Salı günü Genel Kurul'da görüşmeleri yarım kalan ve tanığa süper koruma önlemleri getirilen, “Tanık Koruma Kanun Tasarısı” üzerindeki görüşmelerin tamamlanması bekleniyor. 26 Aralık Çarşamba ve 27 Aralık Perşembe günleri Genel Kurul'da uluslararası sözleşmeler görüşülecek.

KOMİSYONLAR

TBMM Adalet Komisyonu, 26 Aralık Çarşamba günü saat 10'da toplanarak 22. Dönemden kalan ve kadük olmayan İçtüzüğün değişik 77. maddesi kapsamında, Türk Ticaret Kanunu alt komisyon raporunu ele alacak.

50 YIL ARADAN SONRA

1 Ocak 1957'de yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu yaklaşık 50 yıl aradan sonra ilk kez günün koşullarına uygun hale getiriliyor. Tasarı her şirkete web sitesi kurma zorunluluğu da getiriyor. Avrupa Birliği müktesebatına uyum da dikkate alınarak hazırlanan yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı 1535 maddeden oluşuyor. 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan tasarı, ilgili meslek kuruluşları ve üniversiteler başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin önerileri dikkate alınarak olgunlaştırıldı.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, şirket kurmak veya sermaye artırmak vaadiyle halktan para toplamak isteyenlere, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alma zorunluluğu getiriyor. Uygulamayla, toplanan paraların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı denetlenecek.

KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ

26 Aralık Çarşamba günü, Küresel Isınmanın Etkileri ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Konusunda Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu; İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Meriç Albay, Dışişleri Bakanlığı, Tema Vakfı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ümit Şahin'i, 27 Aralık Perşembe günüde Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, REC ve Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Savaş Ayberk'i dinleyecek.

AB Uyum Komisyonu 27 Aralık Perşembe günü saat 13.00'de toplanacak. Komisyona Avrupa Birliği Genel Sekreterliği yetkilileri tarafından “AB-Türkiye İlişkilerinde Son Gelişmeler” konulu bir sunum yapılacak.

anka
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2007 Pazar 12:50:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?