22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

TBMM’den polis dayağı açıklaması

Avrupa Parlamentosu’nun geçen hafta Türk polisini kınamasına neden olan 6 Mart’daki Dünya Kadınlar Günü gösterisi sırasında çıkan olaylarla ilgili olarak bir soruşturma yürüten Meclis İnsan Hakları Komisyonu "hiç olmaması gereken bir olaydı" yorumunu yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Istanbul’da düzenlediği basın toplantısında "Bu olayları kabul etmek mümkün değil. Çok yanlış olmuş. Polis görevini yaparken çok dikkatli olmak yasalara uymak zorunda" diye konuştu.

Elkatmış, İstanbul Valiliği’nde düzenlediği basın toplantısında, komisyon üyeleriyle birlikte dört gündür İstanbul’da incelemelerde bulunduklarını belirterek, İstanbul Vililiği, Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Alay Komutanlığı ve İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek, yetkililerle görüştüklerini anlattı.

Komisyon Başkanı ayrıca, incelemeleri sırasında, İstanbul İnsan Hakları İzleme Kurulu’nu, bazı öğrenci yurtlarını, olayda yaralananların kaldırıldığı Okmeydanı Hastanesi’ni, Bayrampaşa, Paşakapısı ve Ümraniye cezaevlerini ziyaret ederek, buralarda da görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Elkatmış, polis yetkililerinin de 6 Mart’daki olayların hiç olmaması gerektiğini kabul ettiklerini belirterek, buna karşılık "Polisin de görev yapmaktan alıkonulmaması lazım. O olayda polise yönelik büyük tahrikler olmuş" diye konuştu.

Erdoğan’ın sözleri soruldu

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, "Başbakan Erdoğan 6 Mart olaylarını yansıttığı için basını eleştirdi. Bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusunu yanıtlarken ise şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan’ın sözleri yanlış anlaşılıyor. Tabii basın gördüğünü duyduğunu yazacak. Basın demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri.

Sayın Başbakan’ın dediği şu: ’tamam ama, olayların tekrar tekrar verilmesi, sanki devamlı oluyormuş gibi verilmesi yanlış. Özellikle çok kritik zamanda verilmesi yanlış.’

O gün AB troykası toplanıyor. Bir şeyler çıkması lazım ki Türkiye sıkıntıya girsin. Bunu ballandıra ballandıra vermek de doğru olmasa gerek."

Elkatmış, hükümetin insan hakları, şeffaflık, bilgi edinme hakkı konusunda önemli adımlar attığını da söyledi.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 01:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?