17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

TBMM´den toplu mezara doğrulama

TBMM İnsan Hakları Komisyonu içinde oluşturulan alt komisyon tarafından hazırlanan raporda, "Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Alaca köyü Kepir bölgesinde bulunan toplu mezarın 1993 yılında kaybolan köylülere ait olduğu savlarını doğrulayan" bir sonuca varıldı.

Komisyonda bugün ele alınacak raporda "kanıtların toplanması sırasında Kulp Cumhuriyet Savcılığı’nın yeterli özeni göstermediği, mağdur yakınlarına her ne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) tazminat ödenmesine karar verilse de, cezai yönden takibat açılmasının bu tür faili meçhullerin bir daha cereyan etmemesi bakımından önem taşıdığı" vurgulandı.

İnsan Hakları Komisyonu üyeleri Cavit Torun, Hakan Taşçı ve Mesut Değer bölgede incelemeler yaparak toplu mezar savlarını araştırdı. 3 milletvekilinin hazırladığı raporda, 1993 yılında Kulp ilçesinde gözaltına alınan 11 kişinin daha sonra kaybolduğu vurgulanırken varılan sonuçlar şöyle özetlendi:

’PKK ile ilişkileri yok’

* Gözaltına alındıktan sonra kaybolan kişilerin PKK terör örgütü ile resmi ve özel anlamda herhangi bir ilgilerinin olduğu tespit edilememiştir. Gözaltında kaybolan kişilerin çoğunun yaşlı, evli ve çok çocuk sahibi olmaları dikkate alındığında, örgütsel irtibatlarının söz konusu olmadığı, resmi kayıtlarda da böyle bir irtibata rastlanmadığı ve hatta böyle bir iddianın olmadığı ortaya çıkmıştır.

* Kulp ilçesi Alaca köyü Kepir bölgesinde hadisenin cereyan ettiği, kaybolanların yakınlarının ve tanıklarının beyanları ile ortaya çıkmış, toplu mezarın da aynı yerde bulunmasının bu iddiaları doğrulayıcı nitelikte bulunduğuna heyetimizce kanaat getirilmiştir.

* Delillerin toplanması sırasında Kulp Cumhuriyet Savcılığı’nın yeterli özeni göstermediği, olaydan haberdar olduktan sonra olay mahallinde maktullere ait kemik ve diğer eşyaların köylüler tarafından toplanarak getirilmesini istediği, köylülerce bu delillerin çuvallara konularak getirilmesinden sonra ulusal basın eşliğinde olay mahalline gittiği anlaşılmıştır.

* İnceleme imkânı bulduğumuz Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki dosya mağdur yakınlarının Avrupa Komisyonu’na ve AİHM’ye yaptıkları başvurular sonucunda verilen karardaki belirlemeler, olayın Bolu’dan gelen General Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Komando Dağ Taburu’nun operasyonu sırasında gerçekleştiği anlaşılmıştır.

* Her ne kadar mağdur yakınlarına çektikleri acılar karşılığında AİHM’ce tazminat ödenmesine karar verilmişse de, gerek dosyalara yansıyan bilgiler ve gerekse heyetimizin incelenmesi sırasında kaybolan kişilerin yakınlarının hâlâ çekmekte oldukları acılar sebebiyle cezai yönden takibat açılmasının bu tür faili meçhullerin bir daha cereyan etmemesi bakımından büyük önem taşıdığına kanaat getirilmiştir.

’Adli Tıp netleştirecek’

* Kulp ilçesi Alaca köyü Kepir bölgesinde bulunduğu bilinen toplu mezara ait kemik parçalarının ve diğer delillerin Adli Tıp Kurumu’nca yapılacak incelemede kaybolduğu söylenen kişilere ait olduğunun belirlenmesi hadiseye tam bir açıklık kazandıracaktır. Ancak yapılacak inceleme neticesinde bu kemiklerin ve bulunan diğer eşyaların maktullere ait olmadığının ortaya çıkması halinde bile durumun değişmeyeceği, zira Şemdin Sakık ’a karşı yapılan bir operasyon sırasında bu kişilerin gözaltına alındıktan sonra kayboldukları kanaatine varılmıştır.

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 09:36:34
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 11:00:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?