26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

TBMM'nin gündemi, dünyanın üreme ve cinsel sağlık sorunları

TBMM Başkanı Bülent Arınç, kadınların yaşam kalitelerinin artırılması gerektiğini söyledi.
TBMM'de dünyanın üreme ve cinsel sağlığı masaya yatırılıyor. Avrupa Parlamentolararası Nüfus ve Kalkınma Forumu, TBMM'de, TBMM Başkanı Bülent Arınç'in himayelerinde başladı. İki gün sürecek forumun açılışına katılan ve bir konuşma yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Annelere, çocuklara, gençlere ve kadınlara özel önem verilmeli ve sürdürdülebilir kalkınma kapsamında çeşitli kesimlerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflemeliyiz. Devletlere düşen önemli görevin yine sürrdürülebilir kalkınmayla uyumlu bir şekilde bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşakları da düşünmek, nüfus ve diğer politikaları oluştururken verimsiz üretim ve tüketim biçimlerini azaltarak ortadan kaldırmak olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Türkiye'de gelişme eğilimi içerisinde sürdürülebilir kalkınma felsefesi içinde yürütmeye çalışılan ekonomik büyümenin son yıllarda genellikle yüzde 6 civarında bir artış sağlanabildiğini kaydeden Arınç, 2002 yılında işbaşına gelen yeni hükümet sayesinde uygulanan kararlı politikalarla istikrarın sağlandığını ve enflasyonun önemli ölçüde düşürüldüğünü belirtti.
Sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak bir çok projenin tamamlandığına ve birçoğunun da sürdürüldüğüne işaret eden Arınç, "Ailelerin çocukların ve özellikle kız çocukların, kadınların ve annelerin, gençlerin eğitilmesi ve meslek edinebilmesi için birçok proje yürütülmektedir. Ayrıca aile planlaması, sağlık, gıda güvenliği ve beslenme hijyen gibi konularda önemli ve geniş kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır" dedi. Arınç, Türkiye'de bu yönde uygulanan hemen bütün projelerin BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarca ortak yürütüldüğünün altını da çizdi.
Merkezi Bürüksel'de olan Avrupa Parlamentolararası Nüfus ve Kalkınma Forumu, Arupa Ülkeleri Parlamentoları sağlık, nüfus ve kalkınma komisyonları üyeleri ile bu konularla ilgili sivil toplum temsilcilerinden oluşuyor. 2000 yılında oluşturulan formun Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Portekiz, Rusya, İsveç, İsviçre, İspanya, Türkiye ve İngiltere bu formun üyesi ülkeler.
Forum, Avrupa'daki parlamenterleri sağlık, nüfus ve kalkınma konularında deneyimlerini paylaşmak üzere bir araya getirmeyi ve ortak politikalar benimsenmesini sağlamayı amaçlıyor.
Üye ülkelerin oy kullanma, yürütme komitesine aday gösterme ve toplantılara davet edilme hakları bulunuyor.
TBMM'de bugün başlayan ve 2 gün süren, çok sayıda katılımcının yeraldığı toplantıya 30 ülkeden 52 Milletvekilinin yanı sıra 27 sivil toplum örgütü temsilcisi de iştirak ediyor. Toplahntı boyunca evrensel cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında görüşler ortaya konulacak. Ayrıca toplantıda daha önceki yıllarda 179 ülkenin katılımıyla kabul edilen Kahire Planı da ele alınacak.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2004 Perşembe 13:32:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?