19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

TCDD ihmalini kapatmaya mı çalışıyor?

Hızlandırılmış trenin raydan çıkması sonucu meydana gelen kazanın ardından, rayların ve vagonların bir kısmının gece vakti ortadan kaldırılması, ’TCDD ihmalini kapatmaya çalışıyor’ şüphelerine yol açtı.

Kazanın ardından, gece saatlerinde rayların ve vagonların bir kısmı olay yerinden çekildi.

Olay yerine gelen sivil toplum örgütleri kazanın ’ihmal’den kaynaklandığını, TCDD’nin bunu kapatmaya çalıştığı görüşünü savunuyorlar.

Bugün sabah saatlerinde de kaza yerine gelen TCDD’ye ait bir ekip inceleme yapmaya başladı. Ekipler vagonları, rayları ve tekerlekleri incelemeye aldılar.

Hız bandı henüz açıklanmadı

Kazanın hemen ardından olay yerine gelen hızlandırılmış tren karşıtları da altyapının eksik olduğunu ve bu sisteme erken geçildiği görüşünü yinelediler.

Trenin kaza anındaki hızının tespit etmeye yarayan hız bandı da henüz incelenmedi. Hız bandının aslında çok çabuk incelenebilmesi, buna rağmen bir açıklama yapılmaması muhalif sesleri artırıyor.

Kazayla ilgili olarak tüm deliller şu anda savcıda bulunuyor.

Makinist aşırı hız mı yaptı?

Makinistin, kazanın meydana geldiği viraja aşırı hızla girmiş olabileceği de iddialar arasında bulunuyor.

Makinistin ilk viraja büyük bir hızla girdiği, aynı şekilde ikinci viraja girerken de hızını düşürmediği, bu sırada kazanın meydana geldiği üzerinde duruluyor.

Normal şartlar altında, trenin bu yolda 80 kilometre hızla seyretmesi gerekiyor, ancak hızın 130 kilometreye ulaşmış olabileceği de tahmin ediliyor.

Emniyet kemeri olsaydı..?

Kazanın ardından, vagonlardaki koltukların yerlerinden çıkmadıkları ve sağlam oldukları anlaşıldı.

Buradan yola çıkan Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Köksal Şahin, vagonların içinde emniyet kemeri olsaydı bu kadar çok insanın hayatı kaybetmeyeceğini belirtti.

Şahin: "Tren olması gerekenden hızlıydı"

Emniyet kemerinin alınması gereken birçok önlemden sadece biri olduğunun altını çizen Şahin, "yol hızlı trene müsait hale getirilmeliydi. Bu raylar üzerinde 110 yıldır taşımacılık yapılıyor" diye konuştu.

Saat 18.00’de İstanbul’dan hareket eden trenin saat 19.45’te kaza yerine ulaştığını, bunun da saatte ortalama 100-105 kilometre hızla gelmiş olduklarını gösterdiğini söyleyen Şahin, trenin olması gereken hızın üstünde seyrettiğine dikkat çekti.

Sadece rayların değil, yolun yapısının da hızlı trene müsait hale getirilmesi gerektiğine işaret eden Şahin, "hızıl tren uygulaması günlük siyasi çıkarlar uğruna yapıldı" diye konuştu.

Şahin, rayların vagonları fırlatmış olma ihtimaliyle ilgili olarak da "eskiden kullanılan lokomotiflerde 120 kilometrede hız kilitleyicisi vardı. Şimdi bu hız kilitleyicileri çözülmüş durumda. Basit revizelerle hızlı trene ulaşmak istendi" diyerek uygulamayı eleştirdi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 14:34:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?