18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

TCDD yabancı uzmanlara güveniyor

Pamukova’daki tren kazasında 8’de 4 kusurlu bulunan Devlet Demiryolları, ‘Bilirkişi Raporu’nu yabancı uzmanların raporlarıyla çürütmeye çalışacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın izni beklenen soruşturma için de savunma hazırlayan TCDD yetkilileri, daha önce önraporları gelen yabancı heyetlerin asıl raporlarının da ellerine ulaştığını söyledi. Pamukova Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kazaya neden olarak gösterdiği altyapı eksikliği yabancı uzmanlarca reddediliyor. İspanya, Kore, Hollanda ve Almanya’dan gelen heyetler raporlarında kazayı hıza bağlıyorlar.

HOLLANDA
Hollandalı uzmanlar kazayı birebir yaşatan dinamik simülasyon teknolojisiyle yaptıkları incelemede, hatta herhangi bir anormallik olmadığı sonucuna vardılar. Raydan çıkmaya neden olabilecek hiçbir geometrik bozulmanın olmadığının altı çizilen raporda aynı şekilde teker sapmasının gözlenmediği belirtiliyor. Rapora göre, hız limiti aşımı kazanın esas nedeni

İSPANYA
İspanyol uzmanlar, yolun genel durumunda raydan çıkmaya ya da devrilmeye neden olabilecek hiçbir altyapı eksikliğinin bulunmadığını vurguluyor. Raporda, hız limitinin aşıldığı ve kazanın bundan kaynaklandığı ifadelerine ver veriliyor.

ALMANYA
Alman heyeti raporunda şu ifadeye yer veriyor. “Vagonlar ve lokomotifin durumunda göze çarpan anormallikler tespit edilmemiştir. TCDD’nin revizyon ve kontrolle ilgili bakım talimatlarına riayet edilmiştir. Mevcut verilerin incelenmesinden sonra trenin aşırı hızının kazaya neden olduğu kanaatine vardık”.

GÜNEY KORE
Güney Kore’li uzmanlar da diğer yabancı heyetlerinkine benzer görüşler sunduğu raporlarında, inceleme yapılan hattın Devlet Demiryolları tarafından sağlanan kabul edilebilir kriterlerle uygun şekilde işletilebileceği ifadelerini kullandı.
NTV Televizyonu
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2004 Perşembe 15:33:30
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 14:49:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?