17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

TCDD'ye 'delilleri yok ettiniz' suçlaması

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, TCDD’nin kaza yerindeki delilleri ortadan kaldırdığını söyledi.

T.C. Devlet Demiryolları bünyesindeki Birleşik Taşımacılık Sendikası ile elektrik, makina ve inşaat mühendisleri odası yöneticilerinin düzenledikleri ortak basın toplantısında, olayın en büyük suçlusu olarak TCDD gösterildi.

Kaza yerindeki rayların ve vagonların, bölgeden uzaklaştırıldığına işaret eden Ulusaler, TÜMOB’dan mühendislerin bölgedeki incelemelerini sürdürdüğünü, konuyla ilgili olarak hazırlayacakları raporun önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

TCDD yenileme çalışması yapıyor

Bölgedeki demiryolu hattında yaklaşık 100 metrelik yol ve elektrik direkleri TCDD ekipleri tarafından yenilenmeye başlandı.

TCDD, İSKİ ve çeşitli illerden gelen belediye ekiplerinin ortaklaşa yürüttüğü enkaz kaldırma çalışmaları sonucunda da, kazada devrilen vagonlardan biri kaldırıldı. Vagon, Bilecik’in Mekece mevkiindeki TCDD İstasyonu’na gönderildi.

Ulusaler: "Kaza kaçınılmazdı"

Ulusaler, "bu kaza özelleştirme politikalarının ve devletin küçültülmesi kapsamında personel azaltımına gidilmesinin demiryollarına yansımasıdır. Kaza yapan trenin azami hızı 140 kilometre. 80 ve 140 kilometre arasında gidip gelmek, altyapı ve bakım eksikliği olduğu için böyle bir kaza kaçınılmazdı" dedi.

Eğitimli personel azlığı

Sendika yöneticileri ve mühendis odaları yöneticileri, TCDD’deki eğitimli personel azlığına da dikkat çekerek, altyapının boşaltıldığını söylediler.

Geçtiğimiz yıllarda meslek liselerinden demiryollarına uzman personel yetiştirildiğini anlatan yöneticiler, "sanat okulu mezunları, kısa bir eğitimden sonra makinist yapılıyor" dediler.

AKP hükümetinin ve söz konusu bakanlığın özeleştiride bulunarak, istifasını sunması gerektiğini belirten sendika ve oda temsilcileri, "TCDD personeli masumdur. Onlara yüklenen bu aşırı yük bu kazanın nedenlerindendir" diye konuştular.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 14:39:50
Güncelleme :23 Temmuz 2004 Cuma 14:45:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?