18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

TCK Ankarayı karıştırdı

Dünün baş döndüren trafiğinin sonunda AKP’nin ne yapacağı bekleniyor. CHP’ye göre sorun zina. Şimdi Ankara’da bundan sonra ne olacağı tartışılıyor.

Avrupa Birliği için önemli sayılan Türk Ceza Yasası yürürlük maddelerine sıra gelince komisyona geri çekildi. AKP’nin attığı bu sürpriz adım sonrası yasanın 6 ekimdeki ilerleme raporuna yetiştirilmesi için tek yol var, Meclisin yeniden olağanüstü toplanması.

Meclis yerine görev yapacak isimleri belirleyecek

Genel kurul gündemindeki son yasayı da görüşüp tatile girerse 1 ekime kadar meclis kapalı olacak. 1 ekimden sonra meclis başkanlığı seçimi var. Ayrıca görev yapan tüm komisyon üyeleri ve başkanlarının da süresi dolmuş olacak. Yerlerine partiler yeni isimler bildirecekler.

Meclis kendi iç işiyle uğraşırken Avrupa Komisyonu Türkiye ile ilgili ilerleme raporunu açıklayacak. Yani rapor açıklandığında Avrupa Komisyonu’nun da önem verdiği ceza yasasının görüşmeleri tamamlanmamış olacak.

Tek yol meclisin olağanüstü toplanması

Bunun dışındaki tek yol meclisin yeniden olağanüstü toplantıya çağrılması. Ancak Ankara’da bu alternatife hemen hemen hiç şans tanınmıyor.

Peki yasa ne zaman çıkacak? Bunu son iki maddeye gelindiğinde tasarıyı komisyona geri çeken Adalet Komisyonu başkanı açıkladı.

AKP’nin bugünkü MYKY toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı cemil Çiçek, "tasarı ne zaman çıkacak?" sorusuna, "tasarı, ancak meclis açıldıktan sonra gündeme gelecek" şeklinde kısa ve net bir yanıt verdi.

Açıklama CHP’yi ikna edemedi

Türk Ceza Yasası’nın şu anda askıda tutulmasını Köksal Toptan, "ceza yasası ile ilgili üç düzenlemeyi eş zamanlı olarak çıkartmak istiyoruz" diye açıkladı.

Toptan’ın açıklaması Cumhuriyet Halk Partisi’ni ikna edemedi. CHP’ye göre AKP zina konusunda kilitlendi ve Avrupa Birliği’ni de tehlikeye atmayı göze alarak yasayı geri çekti.

CHP AKP’nin yasayı geri çekme gerekçesine karşı çıkarken yasanın bir yıl sonra yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Ceza yasası meclisten geçseydi ve Sezer de onaylasaydı bile hemen yürürlüğe girmeyecekti. Uyum için hükümetin önünde bir yıl süre vardı. Bu süre içinde geri çekme gerekçesi olarak kullanılan diğer yasalar çıkartılabilirdi.

Bundan sonra ne olacak?

Ankara’da ’bundan sonra ne olur?’ sorusunun da yanıtı aranıyor. Özellikle zina konusunda AKP’nin atacağı adım merakla bekleniyor. Teknik olarak AKP zina ile ilgili düzenlemeyi ceza yasası ile birlikte yada sonra ayrı bir teklif olarak meclise getirme imkanına sahip. Ancak bu noktada Avrupa Birliği’nin yaklaşımı önem kazanacak.

AKP’nin bu tutmuna CHP’nin tepkisi sürüyor. Köksal Toptan, kunuyla ilgili yaptığı açıklamada, AB’nin Türkiye’den istediği, TCK’nın bazı maddelerinin değiştirilmesiydi. Ama biz hepsini değiştirdik" dedi.

Toptan, geri çekilen son iki maddenin ise AB’nin dayatması olduğunu ileri sürdü.
cnn turk
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2004 Cuma 14:22:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?