19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

TCK bugün Meclis'in gündeminde

348 maddelik Türk Ceza Kanunu ve Maliye Bakanlığı’na ait bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarıları Genel Kurul’un gündeminde olacak.
Avrupa Birliği İlerleme Raporu öncesinde Meclis’ten reform niteliğindeki Türk Ceza Kanunu’nun çıkartılması hedefleniyor. Ceza kanunu için 15 günlük bir çalışma süresi olacağı belirtiliyor.

CHP ve AKP 6 madde üzerinde birleşti

Akademisyenler tarafından hazırlanan 13 maddelik değişiklik önerisini görüşmek üzere AKP ve CHP temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda 6 maddenin değiştirilmesi için önerge verilmesi konusunda mutabakat sağlandı.

Buna göre tasarının 125’nci maddesindeki hakaret suçuna ilişkin cezanın alt sınırının üç aya indirilmesi, genital muayeneyle ilgili 287’nci maddeye muayene yapana da ceza verilmesi ifadesinin eklenmesi için önerge verilmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca TCK’nın 312’nci maddesine karşılık gelen tasarının 216’ncı maddesi de değiştirilecek. Bu maddeye ilişkin düzenlemede somut olguların varlığı ifadesi çıkarılarak açık ve yakın tehlikeli kavramları maddeye eklenecek.

Tasarının tutuklu ve hükümlülerin kaçmasını düzenleyen 292 ile 293’ncü maddeleri birleştirilerek yeniden düzenlenecek.tasarının 302’nci maddesi de “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti’ni devletin kurum ve organlarını aşagılayan kişiye altı aydan bir yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılır” şeklinde düzenlenecek.

'zinaya hapis düşünüyoruz'

AKP Grup Başkanvekili Haluk İpek, zina suçuna, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası düşündüklerini açıkladı. Yürürlükteki TCK’nın Mussolini döneminin ürünü olduğunu söyleyen İpek, yeni yasanın insanı öne çıkardığını savundu.

Yeni yasa ile özgürlüklerin çoğaltıldığını belirten İpek, zinanın, TCK’nın “Aileye Karşı İşlenen Suçlar” bölümünde AKP Grubu’nun önerisi olarak Genel Kurul’a getirileceğini söyledi.

ntv-msnbc-e
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2004 Salı 10:25:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?