17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

TCK jet hızıyla geçiyor

TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Ceza Kanunu Tasarısı’nın 43 maddesi daha kabul edildi. Tasarının görüşmelerine devam ediliyor.

Yeni yasal düzenlemeler, birçok yeni suçu tarif ediyor, bu suçlara cezalar getiriyor. Yeni yasadaki yeni suçlardan bazıları şunlar;

Çevreye zarar verecek şekilde atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten bırakan kişi hakkında altı aydan iki yıla kadar, atık ve artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişi hakkında ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istenecek.

Başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine neden olacak şekilde gürültü yapan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılacak.

Gecekondu yaptırana ağır ceza


Yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi iki yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılacak.


Yapı ruhsatı alınmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapan ya da bu hizmetlerden yararlanılmasına izin veren kişi de iki yıldan beş yıla kadar hapis cezaya çarptırılacak.


Yapı kullanma izni alınmamış binalara elektrik, su, telefon veya gaz bağlantısı yapan veya bu hizmetlerden yararlanılmasına izin veren kişi hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.


Yapı kullanma izni alınmadan binalarda herhangi bir sınai veya ticari faaliyetin yapılmasına izin veren kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Uyuşturucu ticaretine ağır cezalar geliyor

Kabul edilen maddelerde, uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretine ağır cezalar getirildi.


Kullanmak için uyuşturucu madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi hakkında, bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası istenecek. Kendisi için uyuşturucu madde üreten kişi için de aynı ceza talep edilecek.


Uyuşturucu madde kullanan kişi hakkında ’denetimli serbestliğe’ hükmolunacak. Bu süre, bir yıldan üç yıla kadar olacak. Kişi, denetimli serbestlik ve tedavisi için gerekli yükümlülükleri yerine getirirse hapis cezası verilmeyecek.


Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız ve ruhsata aykırı olarak imal eden, ülkeye sokan veya ihraç eden kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.


Uyuşturucu ve uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkasına veren, parasız devreden, nakleden, depolayan, kazanç amacıyla satın alan hakkında beş yıldan 15 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar hapis talep edilecek. Uyuşturucu maddenin eroin, kokain ve esrar olması halinde ceza yarı oranında artırılacak.


Uyuşturucu veya uyarıcı etkisi doğurmamakla birlikte uyuşturucu madde üretiminde kullanılan, ithal ve imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye sokan, imal eden, satan, satın alan, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi dört yıldan az olmamak üzere hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası istemiyle yargılanacak. Bu suçlar doktor, veteriner, kimyager, eczacı, laborant, diş hekimi, dişçi, sağlık memuru, ebe, hemşire, hastabakıcı, ilaç ticaretiile uğraşan kişiler tarafından işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.


Uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştırmak için özel yer, donanım ve malzeme sağlayan, kullanılması ve yakalanmasını zorlaştırıcı önlemleri alan, kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi veren kişiler hakkında dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası istenecek. Bu suçun sağlık personeli ve ilaç ticareti yapan kişiler eliyle yapılması halinde ceza yarı oranında artırılacak.


Uyuşturucu madde imal eden ve ticaretini yapan kişi yetkili makamlara haber verirse ve verdiği bilgi uyuşturucu ve uyuşturucu ticareti yapanların yakalanmasına yararsa, bu kişi hakkında ceza istenmeyecek. Kişi, verdiği bilgilerle yetkili makamlara yardım ederse ceza dörtte bir oranında indirilecek.


Uyuşturucu madde kullanan kişi, soruşturma başlamadan yetkililere haber verir ve tedavi olmak istediğini söylerse hakkında ceza istenmeyecek.


İçerisinde zehir bulunan ve üretilmesi, bulundurulması veya satılması izne bağlı olan maddeyi izinsiz olarak üreten, bulunduran, satan veya nakleden kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.


Sağlık için tehlike oluşturabilecek maddeleri çocuklara, akıl hastalarına veya uçucu madde kullananlara veren veya tüketimine sunan kişi altı aydan bir yıla kadar hapisle cezalandırılacak.


Bulaşıcı hastalıklara ilişkin önlemlere aykırı davranan kişi hakkında iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.

Usulsüz ölü gömülmesi


Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kişinin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına ilişkin tedbirlere uymayanlar iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.


Ölü gömülmesine ayrılan yerlerden başka yerlere ölü gömen veya gömdüren kişi hakkında ise altı aya kadar hapis cezası istenecek.

Sahtecilik


Parada sahtecilik yapanlara iki yıldan 12 yıla kadar hapis, kıymetli damgada sahtecilik yapanlara da bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.


Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık tarafındankullanılan mührü sahte olarak üreten veya kullanan kişi hakkında iki yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası istenecek.


Resmi belgede sahtecilik yapmanın cezası iki yıldan beş yıla kadar hapis, özel belgede sahteciliğin cezası ise bir yıldan üç yıla kadar hapis olarak uygulanacak.

cnn türk
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2004 Çarşamba 21:58:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?