17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

TCK tasarısı dış basına olumlu yansıdı

Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 gün öncesine kadar üzerinde ısrar ettiği ancak geçtiğimiz hafta Brüksel’de geri adım attığı zina konusunun TCK’da yer almadığına dikkat çekiyor.

Independent: ’Ceza reformu Türkiye’yi AB’ye yakınlaştırır’

İngiliz Independent gazetesi de ’ceza reformu Türkiye’yi AB’ye yakınlaştırır’ manşetini kullanmış. Haberde "AB adaylığı sürecindeki Türkiye çok önemli bir testten geçti" yorumu yapılıyor. Gazete, Ankara’nın 78 yıl aradan sonra yeni TCK’yı Meclis’ten geçirerek çok önemli bir gelişme kattettiğini yazıyor.

Haberde, ayrıca Ankara’daki bu son gelişmenin ardından Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi için olumlu yönde sinyal vereceği belirtiliyor.

Le Figaro: ’Türkiye, AB yolundaki en önemli etabı tamamladı’

Le Figaro, ’Türkiye, ceza kanunu tasarısını yasalaştırarak Avrupa Birliği yolundaki en önemli etabı tamamladı’ başlıklı haberinde olağanüstü toplanan TBMM’nin tasarıyı yasalaştırarak müzakerelerin başlaması için son engeli de aştığını yazıyor.

Le Monde gazetesi de ceza yasasının parlamentodan geçmesini ilk sayfadan veriyor. Gazete, oturumda CHP milletvekillerinin Başbakan Erdoğan’ı zina konusunda gereksiz
bir kriz yaratmakla suçladıklarının altını çiziyor.

The Guardian, Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili eleştiri mektuplarına yer veriyor

İngiliz The Guardian gazetesi, bu sabah Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili okurlarından gelen eleştiri mektuplarına yer veriyor.

’Türkiye ve Avrupa Birliği’ başlığı altında ilginç yorumlar yayınlayan gazeteye Londra’dan yazan bir okur, Türkiye’nin AB üyeliğine nasıl bu kadar pozitive yaklaşabilirsiniz diye soruyor.

Okur, mektubunda Türkiye, birliğe yeni katılan eski doğu bloku ülkelerle kıyaslanamaz, Türkiye’nin en büyük sorunu nüfus ve fakirlik. Aynı okur, Türkiye’ye serbest dolaşım hakkı verilmesi durumunda, Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’da radikal sağ partilerin büyük çıkış yapacağına dikkat çekiyor.

Bir diğer okur ise gazetenin "Türkiye’nin AB’ye alnımasına 1683 yılındaki Viyana kuşatması nedeniyle karşı çıkılıyor" konulu haberinizi kaygıyla okudum diyor. İngiliz okur, İngiltere’nin farklı dinden ve etnik yapıdan olan halkları kucakladığını ve bunun altından başarılı bir şekilde kalktığını yazıyor.

Okur yazısında, AB’nin farklı dinden ve etnik yapıdaki Türkiye’yi de kucaklayabileceğini, İngiltere’nin de buna iyi bir örnek teşkil ettiğine değiniyor.

Bir başka eleştiri mektubu da, "17’inci yüzyılda Avrupa’nın bir bölümünü işgal ettiği için Türkiye’nin birliğe alınmaması gerektiğini düşünenler, 20’inci yüzyılda Avrupa kıtasının neredeyse tamamını işgal eden Almanya ile ortaklığa nasıl evet diyebiliyor" diye soruyor.

BBC türkçe
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2004 Pazartesi 10:39:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?