25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

TEKEL işçisine çok sert uyarı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TEKEL işçilerinin eyleminin amacını aştığını belirterek, ''Amaç, hak arayışı değil, Hükümete karşı aleni bir kampanyaya dönüşmüştür. Pankartlara, sloganlara bakın. Şahsımı, partimi hedef alan edep dışı, terbiye dışı bir üslup kullanılıyor'' dedi.

Erdoğan, şu anda yapılan eylemin yasal olmadığını ifade ederek, yasal olmayan sürece ay sonuna kadar sabredeceklerini bildirdi.

Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Erdoğan, TEKEl işçilerinin eylemine değindi. Yapılması gerekeni fazlasıyla yaptıklarını, 13 katrilyon tutan ve işçi ile memurdan kesilen zorunlu tasarrufu kendi iktidarı döneminde ödendiğini belirten Erdoğan, ''Hiçbir iktidar bunu kendilerine ödemedi. Bizim iktidarımız bunu kendilerine takır takır ödedi. Biz ödedik. Konut Edindirme Yardımı (KEY) adı altında bunlardan kesilen parayı da kimse ödemedi. Bunu da biz ödemeye başladık. Şu ana kadar 3 katrilyona yakın para ödedik ve ödemeye de devam ediyoruz. Bizim bu kadar yapıcı yaklaşımımız karşısında bu ajitasyonlar nedir?'' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da TEKEL işçilerinin yanına gittiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bakıyorsunuz oraya giden kim, Sayın Baykal. Sayın Baykal, sen önce partine bağlı belediyelerde hiçbir hak tanınmadan tasfiye edilenlerin durumuna bak da önce onların sorununu çöz, önce onu hallet. Dürüst davran. Türk-İş'in önünde birikmiş olan 300-500 tane işçi ki (bunların yanına gelen bir çok uç kuruluşlar, hiç alakası olmayan, Öğretmen Olamayanlar Birliği...) Ne demek Öğretmen Olamayanlar Birliği ya? Böyle şey mi olur? Türkiye'de bazı şeyler cidden komikleşmeye başladı. Ne demek Öğretmen Olamayanlar Birliği? Bunun imtihanı vardır, bilgisayar ortamında girersin, kazananlar kazanıyor. İşte bak bu yıl da 40 bin alıyoruz. Bu 40 binin içine giren girecek. Bu 40 binin dışında kalan, 'Biz bunun dışında kaldık, bizim halimiz ne olacak?' Kardeşim dünyanın hiçbir yerinde bir fakülteyi bitiren veyahut da ne bileyim bir eğitim enstitüsünü bitiren, değişik uygulamaları var, öğretmen olmuyor diye bir şey yok ki? Aynı şekilde 'üniversiteyi bitiren herkes iş buluyor' diye bir şey yok ki? Bugün dünyanın en gelişmiş ülkesi Amerika'da işsizlik yüzde 9'a ulaştı. Japonya'ya gel, felaket... İspanya yüzde 8 küsurdan yüzde 18'e çıktı işsizlik.

Onlarda tabii 'işçi-memur' diye bir ayırım yok. Onlarda sadece çalışanlar var. Biz de işçi-memur ayırımı var. Geçen gün söyledim: 'Gelin, işçi, memur sendikaları bir araya gelsin, birleşsinler, 'çalışanlar' adı altında sendikalarını kursunlar. Hepsiyle bırakın toplu görüşmeyi, toplu sözleşmeyi yapmış olalım.' Çözsünler bu işi aralarında. Ama işlerine gelmiyor. Birisi bir taraftan vurmak istiyor, birisi bir taraftan vurmak istiyor. Kusura bakmasınlar, biz bu ülkeyi anlı, şanlı yöneteceğiz.''

''BEN SENDİKACILIKTAN GELİYORUM''

Her defasında yapıcı davrandıklarını, her seferinde olumlu yaklaştıklarını anlatan Erdoğan, sorunun çözümü için gayret içinde olduklarını söyledi. ''Ben sendikacılıktan geliyorum. Ben hayatımın çok ciddi bir kısmını işçi olarak yaşadım'' diyen Erdoğan, şu anda Türk-İş'in içinde olanların kendisini bu noktada çok iyi tanıdığını söyledi. Erdoğan, ''İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında kendilerine ne tür haklar kazandırdığımı çok iyi bilirler. Bildikleri halde bütün bu şu anki uygulamaları yapanlar, dürüst ve samimi davranmıyorlar. Onun için bu hatırlatmayı yapmayı kendim için görev telakki ediyorum'' dedi.

Olumlu yaklaşımları işçi tarafında bulamadıklarını yineleyen Erdoğan, konuşmasın şöyle sürdürdü:

''Çünkü olay ideolojik grupların, aşırı uçların istismarına dönüşmüştür. Oradaki belli bir grup da ne yazık ki bu oyunun içinde, bu tuzağa düşmüş vaziyette. TEKEL işçilerinin eylemi tamamen amacını aşmıştır. Amaç, hak arayışı değil, Hükümete karşı aleni bir kampanyaya dönüşmüştür. Pankartlara, sloganlara bakın. Şahsımı, partimi hedef alan edep dışı, terbiye dışı bir üslup kullanılıyor. CHP, bu işçi kardeşlerimi istismar ediyor. MHP istismar ediyor. 1992-2003 arasında, bu ülkede CHP de MHP de iktidar ortağı oldular. Onların döneminde özelleştirme sonucu insan işinden oldu. 14 bin işçi sokağa terk edildi, onların iktidarları döneminde. Geldik o işçileri 4-C kapsamına biz aldık, biz istihdam ettik. Bunların içinde medya kuruluşları var. Marjinal örgütler, buradaki işçileri hala istismara devam ediyor. Medyayı da kullanarak...Çetelerin yapamadığını, hukuk dışı örgütlenmelerin yapamadığını, kirli senaryoların başaramadığını şimdi bu türden olumsuz olayları abartarak, ajite ederek, kışkırtarak başaracaklarını zannediyorlar.''

''BU ÜLKE YOL GEÇEN HANI DEĞİL''

Başbakan Erdoğan, konuşmasında TEKEL işçilerine de şöyle seslendi:

''Oradaki işçi kardeşlerime sesleniyorum; kullanılıyorsunuz. 3 milyonu aşkın işsizin vebali var. İşçilerin, asgari ücretlilerin, memurların, emeklilerin, tüyü bitmemiş yetimin vebali var. Bizim 4-C kapsamında çalışacak işçilere teklif ettiğimiz ücretle çalışacak bu ülkede milyonlarca işsiz var, milyonlarca asgari ücretli var. Burada oynanan oyunu iyi görmeniz gerekiyor. Bunu özelikle bugün buradan kendilerine duyurmak istiyorum. Buradaki olay hak arayışı içinde, masum talepler peşinde bir işçi eylemi olmaktan çıkmış, Hükümete karşı yeni bir senaryonun parçası olmuştur. Ben TEKEL'de çalışan ve önceki gün itibariyle kıdem ve ihbar tazminatları hesaplarına yatan tüm işçi kardeşlerime şunu tekrar hatırlatıyorum; kamuda çalışmaya devam etmek isteyen arkadaşlarımız gitsinler sözleşmelerini imzalasınlar. Eylemdeki işçi arkadaşlarıma da eylemlerine artık sonlandırarak evlerine dönme çağrısında bulunuyorum.

Hazinemizdeki her bir kuruş, milletimizin bize emanetidir. Her bir kuruşta tüyü bitmedik yetimin hakkı var ve biz o hakkı çar-çur etmeyecek, milletin emanetine asla suistimalle halel getirmeyeceğiz. Şu anda yapılan eylem, yasal değildir. Ne Abdi İpekçi'de ne de Türk-iş önünde yapılan... Bunlar yasal değildir. Fakat biz şu anda bu demokratik davranışımızı, bu ay sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu yasal olmayan sürece, bu ay sonuna kadar sabrediyoruz. Ama bu ay sonu, 4-C ile ilgili işlem bittikten sonra yasal olan adım neyse, bu adımı bu defa biz atacağız. Bunu da ayrıca söylemek isterim. Çünkü, kusura bakmasınlar. Bu ülke yol geçen hanı değil, bu ülkenin sahipleri var.''

BALYOZ PLANI İDDİALARI

"Ortada karanlık iddialar var. Çirkin, kirli bir senaryo var. Ancak umut veren, bu senaryonun açık açık tartışılması, özgürce eleştirilmesidir. Türkiye bunu konuşurken ana muhalefet partisinin meselenin üzerini örtemeye çalıştığına şahit oluyoruz.

Sayın Baykal, Bu planların tek hedefi AK Parti iktidarı değildir, Türk demokrasisidir. Bir kez olsun demokrasiyi, hukuku, sivil siyaseti savun. Sayın Baykal bırak ucuz hesapları, bir kez olsun halkın hakkını savun. Bizi devletin kurumlarıyla çatışma içine sokmak isteyenler var. Bu ülkenin bütün kurumları bir ve beraber. Milletimizin kazanımlarını hassas bir şekilde korumak durumdayız.

Bu bir koltuk kavgası değildir. Bu Türkiye'nin hak ve hukukunu geliştirme meselesidir. Baykal'ın takındığı tavır tarihe kara bir leke olarak yazılacaktır. Gerek Ergenekon davası konusunda gerekse darbe iddiaları konusunda Baykal'ın laflarını hatırlatmak isterim. Bu sıfatlar ne için kullanılıyor? Bir dava için, darbe iddiaları için kullanılıyor. Daha da öteye giderek Ergenekon'un avukatı olduğunu söyledi.

Tarih kimin nerede durduğunu, neyi savunduğunu gösterecek. Bizi mağdur rolü oynamakla suçlananlara sesleniyorum. AK Parti hiç bir zaman mağdur rolü oynamamış, oynamayacaktır. Tam tersine AK Parti eski partilerin yaptığı gibi başını öne eğmemiştir.

Dik duracağız ama dikleşmeyeceğiz dedik. milletin başını öne eğdirecek hiçbir girişimde AK Parti'yi bulamazsınız. Bir kısım çıkıyor Silahlı Kuvvetler'i yıpratıyorsunuz diyor, bir başkası çıkıyor niye üzerine gitmiyorsunuz diye bize gaz vermeye çalışıyor, bir başkası çıkıyor tepeden tırnağa hükümete bindiriyor.

DEMOKRATİK AÇILIM

Kimse tehdit olarak görülemez. Kimse etnik veya dini kökeni nedeniyle potansiyel suçlu ilan edilemez. Eğer bu kişiler illegal faaliyetlerde bulunur ancak o zaman hukuk çerçevesinde değerlendirmeye alınır. Türkiye bir hukuk devleti. Suç işleyen bağımsız mahkemlerde yargılanır ve cezasını alır.

Neden bugün diye soranlara cevabımız: Şartlar bugün olgunlaşmıştır. Bugün yazanlara soralım. On yıl öncesinde köşende böyle bir şey yazabiliyor muydunuz? Ferman buyurdunuz efendim diyordunuz. Bu süreç kurumlarımızla işbirliği, iletişim, koordinasyon içerisinde yürüyor. Açılım süreci adı altında Türkiye'nin sorunlarını masaya yatırıyoruz. Terörü en geniş anlamıyla tartışıyoruz. Ekonomik sorunları Doğu-Batı ayrımı yapmaksınız ele alıyoruz. Sorunlar tüm taraflarla görüşülerek yapılıyor. Devlet ilk kez Alevi vatanadaşlarımızla biraraya geldi. Aynı zamanda Roman vatandaşlarımızla ilgili çalışmalar yapılıyor. Araştırmalara göre etnik köken temeliyle en fazla soruna sahip olanlar Romanlardır. Eğer bu ülkeyi yönetiyorsan her bir sorunla uğraşacaksın. O da benim kardeşim, tabii ilgileneceğim. Bunu da bir zenginlik olarak görüyorum. Biz yaradılanı yaradandan ötürü seven bir anlayışla yola koyulduk. Türkiye'de bu zemini tesis eden AK Parti olmuştur. Tüm engellemelere rağmen AK Parti Türkiye'ye buraya taşımıştır. Daha da iyisini yapacağız. Türkiye'nin tıkandığı her engeli bertaraf ederek aydınlık yayınları birlikte inşa edeceğiz.

MHP'NİN GENSORU ÖNERGESİ

MHP gensoru önergesini vererek kendi iktidarları dönemiyle kıyaslamak açısından AK Parti'ye bir fırsat sunmuştur. Gensoru olayının suyu çıktı. İkide bir acaba parlamentoyu nasıl meşgul ederiz mantığıyla bu gensoru veriliyor. Bütün dertleri dostlar alışverişte görsün. Gönlümüz bu ülkede sen ne yaptın sorusuna biz de şunu şunu yaptık demesini bekliyor. Ama söyleyemiyorlar. Beş yıl bu ülkeyi yönetemedi MHP. Hadi kalsaydın ya niye gittin? Bunlarda bu güç bu irade yok, bu anlayış yok. Bunlar atıp tutuyorlar."

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2010 Salı 14:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
birol cesur IP: 84.62.40.xxx Tarih : 2.02.2010 23:11:30

Tekel iscileri bence abartiyor, Türkiyede binlerce issiz varken istedikleri miktar ve onlara verilen miktara bayila bayila calismak isteyen issizler varken  biraksinlar o zaman istifa etsinler .yerleri dolar


Türk IP: 78.160.41.xxx Tarih : 2.02.2010 16:47:02

ne güzel değil mi..siz değilmisiniz tekeli 292 milyon dolara satan sonra alan adamda kısa süre sonra 900 milyon dolara satmadımı bu tekeli..o 608 milyon dolarda yediden yetmişe tüm Türk milletinin hakkı vardı recepin babasının malımıydı tekelde peşkeş çekti elin adamına?şimdi işçilere çek git diyeceğine satarken bu sorunu halletmeliydi önce işçilerin durumunu netleştirip sonra satışı yapmalıydı ama yangından mal kaçırır gibi sattılar tekeli şimdi işçi şöyle böyle senin o zarar etirdiğin 608 milyon dolarlık zararının faizi bu işçilerin maaşını öderdi..işine geldimi yok şu kadar üniversite yaptık yok bu kadar öğrenci yüksek öğrenim görüyor diye hava atmayı biliyorsunuz biz yıllardır söylüyoruz sen istihdam yaratamadıktan sonra her tarafı üniversiteyle donatsan ne yazar :)istihdam senin ve hükümetinin işi olması lazım..721 yeri özelleştir tek bir çivi çakma memlekete sonra dön herkes iş sahibimi olmalı de elbette olmalı bunu siz sağlamalısınız biz değil..ben daha açıkta kalan işsiz başbakan bakan milletvekili çocuğu görmedim nedense sizin çocukların hepsi pırlantaa..kpss diyorsunuz hep görüyoruz 90 puan almış ama yerleşememiş insanları bazıları ise 45 puanla en iyi yerlerde çalışıyor bırakın insanları kandırmayı..güvenparkta işçiyi desteklemeye giden milletvekiline biber gazı  , devlete karşı gelen teröriste sınırda davul zurnayla karşılama..adamlar etkin pişmanlıktan faydalanmak istemiyoruz dedikçe serbest bıraktınız.hala aklımızda o terörist propagandalarının televizyonda yayınlanırken ne güzel tablo mutluyuz umutluyuz şeklindeki açıklamanız..teröristler elini kolunu sallayarak geziyor  sizi sevmeyenler size muhalif olanlar uyduruktan bir senaryoyla cezaevinde..ilahi adalet elbet birgün tecelli edecek..birde belediyeden laf açılmışken Türkiyedeki belediyelerin borcunun %58 i ankara büyükşehir belediyesinin başındaki de a.k.p. li gökçek..ne olacak yolsuzlukla yargılanan insanlar bu ülkeyi yönetirse demek bunlar daha iyi günlerimiz....


Turan Beyaztaş IP: 88.252.104.xxx Tarih : 2.02.2010 18:23:20

Bu güne kadar Erdoğan'ı eleştirmişimdir. Ama bu tekel işçilerinde haklıdır. Ben şahsen bildiğim ve gördüğüm tekel işçileri bu sonlarını kendileri hazırladı. Tütün alımlarında görevli kişilerin alınmaması gereken bozuk tütünü 1. kalite olarak alındığını tütün balyaların içinde ağırlık oluşturan farklı malzemeler aldıklarını ne çabuk unuttular. Zamanla tekelde işler azalında mesaide tavla oynayıp, örgü örenleride gördük. Çalışmadan para alanlarıda gördük. Diğer kurumlara normal memur ücreti ile girip çalışmalısınız.


VANLI IP: 88.250.73.xxx Tarih : 3.02.2010 08:53:14

 TEKEL İŞÇİLERİ BELEŞE ALIŞTIRMIŞ OLAN ESKİ İKTİDARLAR OLAN CHP VE MHP DİR İKİSİDE AYNI ZİHNİYETDİRLER TÜRKİYEYE NE YAPTILAR BİRİ FAŞİST EYLEMLERİ İİLE DİĞİR TÜRKİYENİN İÇİNE NİFAK SOKARAK HER ZAMANI TÜRKİYEYİ GERİ GÖTÜREN CHP DEĞİLMİ,KARDEŞLERİM TEKEL İŞÇİLERİNİ BU EYLEME GÖTÜREN NELERDİR.BAKTILAR ERKENEKON TUTMADI, PALYOZ TUTMADI,KÜRT AÇILIMI TUUTMADI GETİRDİLER BU SEFERDE İŞÇİ KARDEŞLERİMİZE KULLANMAYA BAŞLADILAR. BU BAYKAL TÜRKİYEDE DAHA ÖNCE YAPTIĞI EYLEMLERİ BEYNİNE YERLEŞTİRMİŞ VE HEP BUNUN ARKASINDA OLMUŞTUR,DÜN MECLİSTE OLANLARI ŞİDETLE KINAYORUM TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKININ KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ KÜÇÜK DÜŞÜRMEYE.CANIM BAŞBAKANIM ÜZÜNTÜNÜ AİLEMCE SENİNLE BERAR PAYLAŞIYORUZ SEN RAHAT OL DÜRÜSTLÜĞÜN, ÇALIŞKANLIĞIN. YAPTIKLARIN,HİÇ BİR ZAMAN TÜRKİYE ÇOĞRAFIYASINDA YAŞIYAN IRKI DİLİ NE OLURSA OLSUN ANADOLU İNSANI UNUTMAZ UNUTAMIYACAKTIR.ALLAH EMANET OL. MHP VE CHP Yİ ŞİDDETLE  KINIYORUM  VANLILAR ADINA


türkoğlu IP: 88.240.255.xxx Tarih : 3.02.2010 10:42:20

başbakan bence senin işine gelmiyo bu olay bana oy kaybettirir diye kıvırıyorsun şimdi mağduru oynamaya çalışıyorsun her zaman yaptığınız gibi duygu sömürüsü yapıp milletin cebini boşaltıp yandaşlarınızın cebini doldurmaya alıştınız


metin çavdar IP: 78.187.52.xxx Tarih : 3.02.2010 10:41:26

Sayın başbakanımız haklı bende işçiyim ilk okul mezunyum aldımız maaş 940 tl allah bereket versin inanın atlet sırtıma yapıştı terden çalışmaktan tekel işçileri rahata alıştınız tokat sigara fabrikasında enişte çalışıyor aldığımızı hak etmiyoruz diyordu adalet arkadaşım adalet yeminle söylüyorum hükümet bana 2000 tl maaş verse şimdi fazla azarım arkadaşım çok para dışarde binlerce lise ünv bitirmiş gençlerimiz var allah onlarada bir kapı açar inş tekel işçisi tokatta 240 m2 evde oturuyo onun müdürü oturamaz orada alıştılar havadan almaya tşk ler çalışmaya devam ben


Tokatli IP: 79.219.124.xxx Tarih : 2.02.2010 17:48:30

Bekleyin ayın sonunda bunlara da Ergenekoncu der teker teker tutuklatir. yapmadigi birsey deyil.


yusuf IP: 88.187.81.xxx Tarih : 2.02.2010 19:33:35

bu Türk kardeşim  ( inşaallah kendisi de Türk tür) o kadar uzun şeyler yazmış ki. Yazdıklarının saçma ve kuru iftira olduğunu  kendisi de iyi biliyor ki o yüzden adını bile yazamamış adına Türk


mehmet cebelioğlu IP: 88.247.49.xxx Tarih : 2.02.2010 19:05:04

Syn Başbakanıma sonuna kadar destek veriyorum ne o bir kac kişi toplanmış sözde işci amannn salla


Kuddusi Kurt IP: 88.254.144.xxx Tarih : 2.02.2010 20:31:06

Tekel işçilerinin yapacağı bir şey var; fetullah efendimizin şefatına sığınmak.


Artvinli IP: 88.227.36.xxx Tarih : 2.02.2010 15:15:07

Ne o Sayın Başbakanım.Orada çokmu rahat ettiklerini zannediyorsunuz. Evlerine dönmezlerse kestirecekmisiniz.Yoksa PKK lılara yapmadığınız yapamadığınızı mı yapmak istiyorsunuz. Bul bir davul zurna, tut bir araba ,gerilla kıyafeti giydir sonra çıksınlar üstüne zafer işereti yapsınlar.Daha sonrada güzel güzel yargılarsınız. Ülkemin Başbakanısın.Kul hatasız olmaz bir çok icraatlarınızı  beyeniyorum ama işin o yazdığım bölümü olmadı işte.


Niyazi TURAÇ IP: 78.166.21.xxx Tarih : 3.02.2010 11:47:55

 Sayın İşçi kardeşler yasal haklarınızı inceleyin ona göre hareket edin. Onun bunun maşası olmayın. Tazminatınız ihbarlı olarak veriliyor. Birde eksradan 1000 TL maaşı olan bir iş. Hükümet bu işi size vermek zorundada değil. Sonra ona buna uyup toptan mağdur olmayın. Sayın sendika yöneticileri, Devlet Sektöründe yaptığınız erkekliğin %1'ini özel sektörde yapında görelim.


ahmet IP: 88.236.153.xxx Tarih : 2.02.2010 19:33:26

trajı 800 nbin 400 bin olan medyalar durmadan tekel için müjdeli haberi başbakan pazartesi günü verecek diyorlardı aldınızmı müjdeli adam çaldığım düdük dediğim dedik diyor


halil çarboğa IP: 88.228.209.xxx Tarih : 3.02.2010 10:24:57

bu memlekette acıyan  yok bu tekel işçileri bide esnaf olsunda gorsunler  biz yeri gelir seftah yapmadan gidiyoruz bağ kur borçumuz almış gidiyo çektiğimiz sıkkıntıları  siz gormesiniz gidin kardeşim evinize çoluk çocuğunuza en duşuk maaşınız 1000 tl dir allahtan daha ne istiyorsunuz yaptığınız iş ne onu soyleyin  bide gece  bu soğuktan evinizin onunu  çopunu toplayan insanlara bakın 550 tl aylıkla geçiniyolar gerçi insan oğlu hep ister


Sercan KORKMAZ IP: 85.100.27.xxx Tarih : 2.02.2010 15:44:40

Sayın başbakanın bugünkü konuşmsını tv den canlı olarak da izleme fırsatı buldum. Söyledikleri çok doğru bu şartları kabul etmeya hazır milyonlarca işsiz varken bunların eylemleri çok saçma. İstedikleri parada hepimizin hakkı var.  Bunların amaçlarıda başka vatandaş görüyor. Akıllı olsunlar hükümetin teklifini kabul etsinler. Vallahi bu para bile onlara çok. Ben olsam o teklifide vermezdim. Kimin başbakanı be! Adamın kralı valla. ALLAH onu bu ülkenin başından eksik etmesin.


Türk IP: 95.15.188.xxx Tarih : 2.02.2010 23:05:03

adımın ne önemi var koca ıp numarası duruyor orada..sen yusuf yazdında biz seni tanıdık öyle mi diyorsun kardeş şimdi sen :))özbe öz Türküm ben emin olabilirsin.. yazdıklarımında hangisi gerçek değil birini açıklasana..sen biraz gözünü aç bence başbakanın ist.belediye başkanı olmadan önceki malvarlığı o zamanın parası beş milyar küsür şimdi neleri var alem biliyor,milyon dolara gemicikleri biz almadık çok şükür..biraz gözünü açarsan sende görürsün neyin ne olduğunu