18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Telefondaki kaçaktan Telekom sorumlu

Telekomünikasyon Kurulu, Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’ni yayınladı. Aboneleri pek çok konuda koruma altına alan yönetmeliğe göre, bundan böyle sabit telefonlardaki kaçak konuşmaların faturası abonelere kesilmeyecek. Bu tür yasadışı kullanımlardan Telekom sorumlu olacak.

Hürriyet gazetesinde Ümit ÇETİN imzasıyla yayımlanan habeir alıntılayarak aktarıyoruz..

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu (TK), yayımladığı ‘Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’ ile hizmet kalitesinden, tarife değişikliğine, fatura hizmetlerinden, abonelik sözleşmesine kadar bir çok konuda telefon abonelerini güvence altına aldı. Yönetmelik, aboneleri mağdur duruma düşüren konularda operatörlere önemli yükümlülükler yüklüyor.

TÜM SÖZLEŞMELER YENİLENECEK-

Yönetmelikte operatörlerin öncelikle 34 milyon GSM ve 19 milyon sabit telefon abonesiyle, haklarının ne olduğuna ve mağduriyet durumlarında ne yapılması gerektiğine ilişkin bilgilerin yer aldığı yeni birer sözleşme yapma zorunluluğu getirildi. Telefon operatörleri yeni sözleşmeleri 22 Mart 2005 tarihine kadar yenileyerek TK’nın onayına sunmak zorunda. Bu tarihe kadar sözleşmelerini yenilemeyen operatörler, bir yıllık hasılatlarının yüzde 2’si kadar para cezası ile cezalandıracak.

KAÇAKLARDAN TELEKOM SORUMLU

Yönetmelik, aboneleri en çok mağdur eden problemlerin başında yer alan kaçak görüşmeler için de tedbirler aldı. Daha önce, telefonla görüşmediği halde dışarıdan hattına girilerek, hattından kaçak görüşme yapılan bir abonenin faturası yine aboneye ödettiriliyordu. Bundan sonra bu tür kaçaklardan Türk Telekom sorumlu tutulacak. Telekom kaçakların önlenmesi için gerekli önlemleri alacak. Hat üzerinde meydana gelen kaçaklar aboneden tahsil edilemeyecek.

TÜM HİZMETLER KAPALI OLACAK-

Yönetmeliğe göre abonelik başlangıcında operatör tarafından verilecek hizmetlerin tümü kapalı olacak ve sadece abone istediği hizmeti kendisi açtırabilecek. Daha önce bu hizmetlerin hepsi açık oluyor, abone istemediği hizmeti kapattırıyordu. Ancak bu durum özellikle Anadolu’daki abonelerin gözünden kaçıyor ve hiç beklenmeyen yüksek faturalarla karşılanmasına neden oluyordu.

900’LÜ ARIYORSUNUZ UYARISI-

TK yönetmelikle 900’lü hatlarda da yeni düzenlemeler getirdi. Tüketici 900’lü hatları aradığında ‘900’lü hatlara girdiniz. Dakikası şu kadar liradır. Devam etmeyi düşünüyorsanız 3’e basın’ gibi sesli uyarı yapılacak. Kullanıcı tüm bu aşamaları kabul ediyorsa 900’lü hatla görüşmesini yapacak.

HİZMET OLMADAN ÜCRETLENDİRME YOK-

Tüketiciler hizmeti fiilen almaya başlamadan bu hizmetin ücretlendirmesi yapılamayacak. Sözleşme yapıp imza atılmış bile olsa, telekomünikasyon hizmeti sunan işletmeci, tüketicinin bu hizmetini almaya başladığına onay almadıkça faturalandırma yapamayacak. Türk Telekom ADSL hizmetinde bugüne kadar sözleşmeyi yaptığı andan itibaren faturalandırma yapıyordu.

TARİFE KANUSUNDA BİLGİLENDİRİLECEK-

TK’nın hassasiyetle üzerinde durduğu konulardan birini de abonenin bilgilendirilmesi oluşturuyor. Bu çerçevede operatörlere tarife değişikliklerinin aboneye bildirkilmesi zorunluluğu getirildi.

ABONENİN İSTEMEDİĞİ SMS GELMEYECEK-

Cep telefonlarına gelen kısa mesajlar konusunda operatör bundan sonra abonenin ne tür mesaj istediğini soracak. Abonenin isteğini sormadan mesajlar gönderilemeyecek. Bu seçeneğin açılması istenmediği sürece hizmete açılmayacak.

OPERATÖR TEKNİK DEĞİŞİKLİKTEN SORUMLU-

Yönetmeliğe göre eğer işletmecinin teknik değişiklikten dolayı tüketicinin talebi olmaksızın bir değişiklik yapıyorsa parayı işletmeci ödeyecek.

TÜKETİCİ REHBERİ ÇIKARILACAK-

TK ayrıca tüketicilerin bilinçlendirilmesi için bir tüketici rehberi hazırlıyor. Rehberde tüketicilere yönelik düzenlemeler anlaşılır şekilde özetlenecek ve dağıtılacak.

Telefonda kaçak nasıl oluyor?

SABİT telefon abonelerinin en fazla başını ağrıtan sorunlardan biri olan ‘kaçak kullanım’ genellikle, abonenin telefon hattına dışarıdan yapılan müdahale ile gerçekleşiyor. Bunun için, bazı kötü niyetli kişiler obonenin evinin dışından telefon hattına ‘saplama’ denen yöntem ile girebiliyorlar. Bu yöntemde genellikle iğne türü bir iletken kullanılıyor. Kablo üzerinden iğrne batırılarak abonenin hatıtna ulaşan bu kişiler, abonenin haberi olmadan telefon konuşması yapabiliyorlar. Bir diğer kaçak yöntemi de, telefon hatlarının dağıtımı için Telekom tarafından kurulan kutulara girilerek yapılıyor. Bu kutuların kapağını kıran kişiler, rastgele seçtikleri hatlara kablo bağlayarak telefon konuşması yapabiliyorlar.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2005 Pazartesi 16:48:58
Güncelleme :7 Şubat 2005 Pazartesi 16:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?