18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Telekom’a ‘peşin’ iptal davası

Türk Telekom’un özelleştirmesiyle ilgili iptal davası, özelleştirme bitmeden geldi. Dün, özelleştirme ile ilgili ihale sürece devam ederken Petrol-İş adına açtığı dava ile Tüpraş ihalesinin iptal edilmesini sağlayan avukat Gökhan Candoğan, Haber-Sen adına, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma istemli olarak ihalenin iptali için dava açtı.

Haber-Sen, ihalenin Özelleştirme İdaresi dışında ve makul bir süre önce açıklama yapılmadan gerçekleştirilmesine karşı da yargı yoluna başvurulacağını bildirdi.

ÖZELLEŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL:

Haber-Sen’in Telekomünikasyon Kurumu’na karşı dün Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne açtığı davada, ‘Telekom’un hisse ve mülkiyet satışı yoluyla özelleştirilmesine onay veren, Telekom’un yüzde 55 hissesini devralacak firma ile imzalanacak imtiyaz sözleşmesi süresi sonunda altyapı ve ana telekomünikasyon şebekesinin mülkiyetinin şirkette kalmasına, kamuya devredilmemesine olanak sağlayan’ kurul kararının iptali istendi. Dilekçede, şöyle denildi: ‘406 sayılı yasaya göre telekomünikasyon hizmeti yürütmekte olan kuruluşların, özel firma olsalar dahi, kamu hizmeti yürüten konumunda oldukları açıktır. Ana telekomünikasyon şebekesi ve altyapısı da iletim ağı niteliği itibariyle, kamu hizmetinin sunulması için tahsis edilmiş, özel mükiyete konu olması mümkün olmayan bir kamu malı niteliğindedir.’

ALTYAPI DEVREDİLEMEZ:

Dava dilekçesinde, ana şebeke ve altyapının mülkiyete konu olabilecek taşınır ya da taşınmaz bir mal değil, ancak belirli koşullarda kurulup işletilebilecek ve sonra yine kamuya dönecek bir kamu malı olduğu anlatıldı. Danıştay Genel Kurulu’nun ‘idare hukuku mülkiyeti’ tanımına dikkat çekilen dilekçede, bu mülkiyet tanımının ancak kamu kurumu ile malın ilişiği sürdüğü sürece geçerli olabileceği vurgulandı.

Eylemcilerle köşe kapmaca

Tekliflerin kabul edildiği geçen haftaki oturumda sıkı güvenlik önlemleri ile Haber-Sen üyesi protestocuların binaya yaklaşması önlenirken, sendikalıların alıcılara yumurta fırlatması üzerine dünkü ihale için köşe kapmaca oynandı. Kurtuluş’taki ÖİB binası önünde sabahtan itibaren güvenlik önlemleri alındı. Göstericiler burada bir eylem de gerçekleştirdi. İhalenin Eskişehir Yolu’ndaki Hazine binasında gerçekleştirildiği ortaya çıktığında ise eylemcilerin bir bölümü buraya yönlendi. Eylemcileri, Hazine önünde de çok sayıda panzer ve çevik kuvvet ekipleri bekliyordu. Hazine bahçesine girmelerine izin verilmeyen göstericiler ile polisler arasında çıkan arbedede, bir gösterici başından yaralandı. İhalede köşe kapmaca öğleden sonra da sürdü. İhalede sona kalan iki grup ile yapılan görüşmeler Halkbank Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 22:22:08
Güncelleme :2 Temmuz 2005 Cumartesi 22:25:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?