18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Telsimin Beş Milyar Dolar Zararı Olduğu Ortaya Çıktı...

Uzanlar’ın tedbir konulan şirketlerine nakit akışının devam ettiği belirlendi. Mali polis, yeni yönetim atanmayan şirketlerin, piyasada nakit çalışmaya ağırlık verdiği ve elde edilen paranın Uzanlar’a aktarıldığını tespit etti.

İmar Bankası Operasyonu kapsamında tedbir konulan 259 şirketin birçoğundan Uzanlar’a nakit akışının devam ettiği ortaya çıktı. Mali polis, tedbir konulmasına rağmen banka kayıtlarına girmeden elde edilen nakit gelirlerin Uzan Grubu’na aktarıldığını belirledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun isteğiyle ilk aşamada Uzanlar’ın 83 şirketine tedbir konulmuştu. Geçtiğimiz günlerde Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK)’nun başvurusu üzerine 96, Şişli Cumhuriyet Savcılığı’nca da 83 şirket hakkında tedbir kararı istendi. Böylece bugüne kadar Uzanlar’ın elinde bulunan 259 şirkete ihtiyati tedbir getirildi. BDDK, tedbir konulan şirketlerin ticari faaliyetlerinin bozulmaması için, sadece hammadde alımı, elektrik, su, kira ve personel giderlerinin karşılanması gibi ödemelere izin veriyor. Mali polis, Uzanlar’a ait 259 şirkete el konulmasının ardından üretim yapan şirketlerin piyasada nakit çalışmaya öncelik verdiğini belirledi. Elde edilen paranın da Uzanlar’a aktarıldığını tespit etti. Tedbir konulan şirketlere yeni yönetim atanmadığına, eski yöneticilerin şirketleri yönetmeye devam ettiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, “Özellikle üretim yapan şirketler, piyasaya nakit çalışmaya öncelik veriyor. Banka kullanılmadığı için bu gelirler kayıt altına alınmadan çeşitli yöntemlerle gruba aktarılıyor. Bu işlemleri gerçekleştiren şirket yöneticileri hakkında önümüzdeki günlerde işlem yapılacak.” şeklinde konuştu.

Uzanlar’a ait şirketlere tedbir konulurken, İstanbul’daki bazı noterlerin geriye dönük işlem yaparak şirketlerin tedbir kararından önce başkaları üzerine devredilmiş gibi işlem yaptığı belirlendi. Geriye dönük işlem yapan noterler hakkında incelemenin devam ettiği bildirildi. Uzanlar’ın binlerce aracı da yakınları üzerine devrettiği anlaşıldı.

Milyarlarca lira değerindeki lüks araçların da aralarında bulunduğu devir işlemlerini Kemal ve Hakan Uzan’ın yaklaşık 30 kişilik bir ekiple gerçekleştirdiği öne sürüldü. Soruşturmayı yürüten üst düzey bir emniyet yetkilisi “Operasyon sürerken devir işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla geceli gündüzlü çalışılmış. Yapılan araştırmalarda Uzanlar’ın işyerlerinde çok sayıda yatak ve çarşaf bulundu. Operasyon sürerken devir işlemlerini tamamlayabilmek amacıyla işyerlerinde yatıp kalkmışlar.” dedi.

Uzanlar’ın sahibi oldukları yatların yanı sıra uluslararası dolaşım yetkisi bulunan 3 adet de kiralık yatı bir de kiralık uçağı bulunduğu belirlendi. Yabancı bir firmadan kiralanan yatların kaptanlarının ve personelinin yabancı olduğu görülürken, Uzanlar’ın bu yatlarla yurtdışı bağlantısı kurabileceği ileri sürüldü. Soruşturmayı yürüten güvenlik birimleri Hakan ve Kemal Uzan’ın Yunan adalarına gidip geldiğini de saptadı. Uzanlar’ın yakalanması amacıyla soruşturmanın çok yönlü yürütüldüğünü ifade eden yetkililer, Uzanlar’ın irtibatlı olduğu 15 nokta tespit edildiğini ve bu noktaların 24 saat gözlem altına alındığını ifade ediyor. Kemal ve Hakan Uzan hakkında uluslararası arama kararı için şu ana kadar kırmızı bülten ya da difüzyon çıkarılmadı. İmar Bankası’ndaki hesaplara yönelik yürütülen operasyonun ikinci ayağında ise İmar Bankası şube müdürlerinin mercek altına alınacağı ifade edildi. 21 Ağustos 2003 tarihi itibarıyla, bankanın mevduat tutarının 7 katrilyon 169 trilyon 162 milyar 298 milyon 838 bin 320 lira olduğuna dikkat çeken yetkililer, İmar Bankası yöneticilerinin bildirdiği rakam ile BDDK’nın tespit ettiği rakam arasında, 6 katrilyon 422 trilyon 762 milyar 298 milyon 838 bin 320 lira fark bulunduğunu söyledi. Farkın yurtdışında bulunan mudilerin de başvurularıyla 10 katrilyonu aşacağına işaret eden yetkililer gölge hesaplar nedeniyle banka müdürlerinin ifadelerinin alınacağını bildirdi.

Bu arada BDDK tarafından hesaplarına tedbir konulan Telsim’in ise zararının 5 milyar dolar olduğu ortaya çıktı. Telsim’in aylık 16 milyon dolar, yıllık yaklaşık 200 milyon dolar geliri olduğu belirlenirken borcu nedeniyle Uzanlar’ın en büyük şirketi olan Telsim’e el konulmadığı öne sürülüyor. TELSİM

Haber Ajansı
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2003 Salı 10:54:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?