19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Telsim'in borçları devlete geçmeyecek'

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Arasıl, Uzan Grubu'na el konulması ile Telsim'in Motorola ve Nokia'ya olan 3 milyar dolarlık borcunun devlete geçmeyeceğini söyledi.

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Ömer Arasıl, Türkiye'nin ikinci büyük operatörü Telsim'in yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından devralınmasının en iyi çözüm olduğunu belirterek, Telsim'in ihaleye çıkarılabileceğini açıkladı.

Telsim'in Motorola ve Nakia'ya olan 3 milyar dolar olarak telaffuz edilen borucunun devlet tarafından üstlenilmeyeceğini söyleyen Arasıl, ‘‘Bu şirket alınmıyor. Şirketin yönetimi devralınıyor. Dolayısıyla borçlar şirketin sahiplerine, alacaklar şirketin sahiplerine’’ dedi.

3 milyar doların mahkemece kesinleşmiş bir rakam olmadığını da belirten Arasıl şöyle konuştu:

‘‘Şu anda devlet bu 3 milyar dolarlık borcu asla yüklenmiş değil. Bu tablo içinde de üstlenmez. Yönetimi devralmak mülkiyeti almak anlamını taşımıyor. Mal sahibi Cem Uzan'sa onun. Cem Uzan ‘benim burada binde bir hissem yok' diyordu. O zaman ona kalmayacak borç. Kimse sahipleri borç bu kişilerin başına kalacak. Devlette diyecek ki ‘Senin 3 milyar dolar borcun var. Bunun bir ödeme planını yap.' Gerekirse bu 3 milyar dolarlık borçlar da gözönüne alınarak ihaleyede çıkılabilir. Önce mahkemenin sonuçlanması lazım.’’

TMSF'nin idari kayyumluk, TK'nın ise hizmet kayyumluğu yapacağını belirten Arasıl, bugün itibariyle TMSF ile biraraya gelerek, bir yol haritası çıkaracaklarını söyledi.

‘‘Malum çaycının bekçinin hisseder olduğu bir yapı var’’ diyen Arasıl, öncelikle Telsim'in gerçek sahiplerinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Telsim'in düzene sokulmasının ardından yönetimin öncelik eski sahiplerine olmak şartıyla devredilebileceğini ifade eden Arasıl, ‘‘Telsim değerli bir şirket. Eski sahipleri olmazsa TK da bunu ihaleye çıkarabilir. Taliplerine borcuna mukabil ayrı bir hesaplaşma yapılabilir.’’ dedi.

Hisselerinin habersiz devredilmesiyle ilgili Telsim dosyasını inceleyen ve daha önce de lisansına el konulabileceğini açıklayan Arasıl, şirkette yönetim sorunu olduğunu ve TMSF'nin en iyi kararı alarak yönetime el koyduğunu belirtti. Arasıl, ‘‘Aboneleri mağdur etmeden, Telsim'in hizmetinin aksamasına izin vermeden, bu iş en güzel bu şekilde halledildi. Olabilecek en iyi çözüm buydu’’ dedi. 

HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 02:59:00
Güncelleme :16 Şubat 2004 Pazartesi 03:37:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?