19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Terfi alamayan Karabay istifa etti

Yüksek Askeri Şura kararları, uzun yıllardan sonra ilk kez bir korgeneralin istifasına yol açtı. Son bir yıldır NATO Kolordusu olarakta bilinen Üçüncü Kolordu Komutanlığı görevini yürüten Korgeneral Köksal Karabay, bu yıl ki şura toplantısında orgeneral olmasına kesin gözüyle bakılan isimlerden biriydi. Ancak Karabay, beklediği terfiyi bu şurada da alamadı.

NTV’nin haberine göre, Korgeneral Karabay geçen yıl, orgenerallik sırasında bulunmasına rağmen terfi ettirilmeyerek rütbe bekleme süresi bir yıl uzatılmıştı.

Son bir yıldır NATO Kolordusu olarakta bilinen Üçüncü Kolordu Komutanlığı görevini yürüten Korgeneral Karabay, bu yıl ki şura toplantısında orgeneral olmasına kesin gözüyle bakılan isimlerden biriydi. Ancak, Karabay beklediği terfiyi bu şurada da alamadı. Korgeneral Karabay, orgenerallik rütbesini alamadığı gibi, yaklaşık üç yıldır boş tutulan Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı görevine atanmıştı.

Edinilen bilgiye göre Karabay iki gün önce istifa dilekçesini, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na gönderdi. Karabay’ın, bazı kuvvet komutanlarının girişimlerine karşı, istifa kararından geri dönmediği ve dilekçesinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda işleme alındığı öğrenildi.

KONUYLA İLGİLİ MİLLİYET GAZETESİ’NİN HABERİ İSE ŞÖYLE:

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında korgenerallikten orgeneralliğe terfisi değerlendirilen 7 isim arasında birinci sırada yer alan, ancak aynı rütbede bekleme süresi 1 yıl uzatılan Korgeneral Köksal Karabay istifa etti. Karabay’ın, YAŞ toplantısı sonrasında NATO’nun Yüksek Hazırlık Seviyeli 3. Kolordu Komutanlığı’ndan Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı görevine atandığı ortaya çıktı.

Karabay, 4 Temmuz 2003 tarihinde ABD askerlerinin özel kuvvetler mensubu 11 subay - astsubayın başına çuval geçirdiği "Süleymaniye baskını" sırasında Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevini yürütüyordu. Harekat Başkanlığı’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı’yla birinci dereceden ilgili birim olması nedeniyle o dönemde gözlerin en çok çevrildiği isimlerin başında Karabay da yer almıştı.

Süleymaniye baskınının ardından yapılan 2003 Ağustos şûrasında rütbesinde bir yıl bekletilmesi kararlaştırılan Karabay, bu yıl terfi etseydi, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un ardından 2010 yılında Genelkurmay Başkanı olma şansını yakalayabilecekti. Ancak, 2-5 Ağustos günlerinde gerçekleştirilen YAŞ toplantısında Karabay’ın korgenerallikte bir yıl daha bekletilmesi kararlaştırıldı. Şurada, Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı Işık Koşener birinci sırada, Kara Kuvvetleri Değerlendirme Denetleme Başkanı İsmail Koçman da ikinci sırada orgeneralliğe terfi ettirildi.

Karabay, son YAŞ kararları çerçevesinde yapılan atamalarda NATO’ya tahsisli 3. Kolordu Komutanlığı’ndan Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı’na getirildi. Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı’nın "boş tutulan" bir kadro olması dikkat çekti.

Karabay’ın, söz konusu gelişmenin ardından önceki gün istifa ettiği öğrenildi. Karabay’ın, istifasını geri çekmesi için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan 1. Ordu Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt tarafından ikna edilmeye çalışıldığı belirtildi.

ÖKK komutanı da emekli

Süleymaniye baskını sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın (ÖKK) başında bulunan Tümg. Sadık Ercan da, geçen yılki şûrada önce bu görevinde henüz bir yılını doldurmasına karşın Milli Güvenlik Akademisi Komutanlığı’na atanmış, bu yılki şûrada da emekli edilmişti.
NTV - MİLLİYET
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2004 Çarşamba 12:28:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?