3
Mayıs
2025
Cumartesi
ANASAYFA

'Termal tedavi'ye darbe

Sosyal Güvenlik Kurumu, heyet raporuyla kaplıca tedavisi gören hastaların faturalarını ödemeyi Temmuz 2007’den itibaren kesti ve yüzlerce hasta mağdur oldu

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın kısıtladığı hizmetler arasında termal tedavilerin de yer aldığı, devletin 3 YTL’lik banyo dışında tedavi masraflarını karşılamadığı ortaya çıktı.


Mayıs 2007’de çıkarılan Sağlıkta Uygulama Tebliği’nin (SUT), şifalı sularla birlikte çeşitli fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıyla hastalıklarından kurtulma mücadelesi veren hastaları da vurduğu belirlendi.


Tebliğin ardından Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK’nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında toplanmasıyla bu kurumlara bağlı hastaların ellerinde hastanelerden alınmış heyet raporlu sevkler olmasına rağmen termal tesislerde gördükleri tedavi hizmetlerinin bedellerinin ödenmediği anlaşıldı.


Hastalar, Temmuz 2007’ye kadar ödedikleri tedavi faturalarını tahsil edebilirken, üç kurumun birleşmesinden dolayı ödemelerde bir gecikme olduğunu düşündü, ancak aylar geçtikten sonra gerçek ortaya çıktı. SGK’nın İzmir’deki birimi Sağlık İşleri İl Müdürlüğü, başvuran hastalara, tedavi faturalarının SUT gereği artık ödenmediği söylendi.


Hastalar tedaviyi yarıda kesince Sağlık Bakanlığı’nca işletme izni verilen kaplıca tesisleri arasında yer alan, 1992’den beri her yıl en az bin Norveçli hastanın da geldiği Balçova Termal Tesisleri boşaldı.

Sadece 2.40 YTL veriliyor
SGK tarafından sadece banyo ücretleri karşılanırken bu ücretinin de KDV hariç 2.40 YTL olduğu belirtildi.


Mağdur olan hastalardan biri de 23 yaşındaki Zuhal Kocatüfek oldu. 3.5 yıl önce yüksekten düşme sonucu omurgasında zedelenme ve kırık oluşan, bu yüzden yatağa mahkûm olup üniversite öğrenimini yarım bırakmak zorunda kalan Kocatüfek, “Şimdi ne olacağım” diyor.

Almanya 1.5 milyon kişi gönderiyor
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Alman sigorta kuruluşu BKK ile Türkiye’nin en büyük termal tesisi Korel Termal arasında, 1.5 milyon Almanın fizik tedavi görmesiyle ilgili anlaşmanın imza törenine de katıldı. Atılan imzalar sonrasında, 1.5 milyon Alman yurttaşının sigortadan yararlanarak fizik tedavi, kaplıca tedavisi ve rehabilitasyon hizmetleri için Afyonkarahisar’a gelmesinin yolunun açıldığını belirten Korel Termal Otel Yönetim Kurulu Başkanı Ali Acar, “Anlaşma imzaladığımız kuruluş özel bir firma değil, bir kamu kuruluşu” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 08:23:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
duygu IP: 88.240.177.xxx Tarih : 25.04.2008 09:50:42

zaten bizim hangi kaynağımız hangi imkanımız bu ülkeye vergi ödeyen bu kaynakların yapılandırılmasına imkanların oluşmasına olanak sağlayan vatandaşımıza dönüyor ki..görünen o ki bu ülkeye yazdan yaza üç beş euro sağlayan almanların bile bu topraklar üzerinde bizden daha fazla hakkı var.."ben şimdi ne olacağım" diye sormak da çok gereksiz ayrıca sanırım hala insanlar Türkiyede Türk vatandaşlarının hiç bir kıymeti olmadığını anlayamamış..şöyle izah edeyim paran yoksa ne demeye gidip yüksekten düştün de belini kırdın ki,neyinize güvenip romatizma oluyorsunuz,paranız yok sonra da tedavi olmak için devletten imkan istiyorsunuz..hangi hakla?? %47 oyunuzu CHP yerine AKP ye verseydiniz şuan iktidar partisi AKP olsaydı olurmuydu böyle şeyler??Bakın AKP nin iktidar olduğu zamanlar hiç böyle şeyler yoktu iyi kötü faydalanıyordunuz hizmetlerden şimdi öyle mi yaaa vermediniz oyları AKP ye alın size ceza buyurun çekin..ve artık varlık sebebinizi anlayın.biz Türk milleti olarak başka milletlere daha iyi daha güzel imkanlar sağlamak üzere yetiştirilen çalıştırılan insancıklarız,bilmenizde fayda var yani belki bunu anlarsanız daha az acır canınız daha kolay kabullenirsiniz siz ödediğiniz vergilerin maaşınızdan kesilen primlerin size hizmet olarak döneceği gibi bi fikre nerden ve nasıl kapıldınız anlamış değilim doğrusu