23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'Terörizm 11 Eylül'den önce de tehditti'

Terörizmle etkin mücadele için kurulan, mükemmeliyet merkezi açıldı.
NATO bünyesinde terörizmle etkin mücadele için kurulan, mükemmeliyet merkezlerinden birisi de Türkiye’de açıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, bütün ülkelerin terörle mücadele konusunda gerekli kararlılığı göstermediğini söyledi.

Orgeneral Özkök, uluslararası toplumu, terörizme karşı birlikte hareket edilmesi gerektiği konusunda daima uyardıklarına dikkati çekerek, ’’ne yazık ki pek çok ülke bizim işbirliği çağrılarımıza kulak asmamıştı’’ dedi.

ABD’deki saldırının gerçekleştirildiği 11 eylülün, ’dünya tarihinde bir dönüm noktası’ olduğunu ifade eden Orgeneral Özkök, ’’aslında terörizm, 11 eylülden önce bile, daima insanlık için bir tehditti. Yalnızca Türkiye’de, 30 bin insan, terörist saldırılar sebebiyle ölmüş veya yaralanmıştır. Ki bu sayı, dünya tarihindeki en büyük rakamlardan biridir" dedi.

"Çağrımıza kulak aslımadı"

"Biz, uluslararası toplumu, ’terörizmin kötülüklerine karşı birlikte hareket etmemiz gerektiği’ konusunda daima uyarmıştık" diyen Özkök, çağrılarına kulak aslımadığını söyledi.

11 eylül saldırılarının dünyada, teröre karşı ortak bir tepki oluşturduğunu ifade eden Orgeneral Özkök, "saldırılar en güçlü ülkelerin bile kolayca terör hedefi olabileceğini göstermiştir. Bu saldırılardan sonra dünya, terörün ülkelerin gündemlerinde ilk sırada yer aldığı yeni bir çağa girmiştir’’ diye konuştu.

"Terörizm bilimsel olarak ele alınmalı"

Teknolojik üstünlüğün, modern dünya ve insanlığın yararına olması gerekirken, yaratıcılığın halen teröristlerin yararına göründüğünü belirten Özkök, "teröristlerin kafalarındaki kötü planları gerçekleştirmelerinin binlerce yolunun olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle terörün bilimsel olarak ele alınması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Orgeneral Özkök, günümüz dünyasında güvenlik alanında paradigma değişimi yaşamakta olduğunu vurgulayarak, Soğuk Savaş paradigmasının, yapı olarak asimetrik olan yeni risk ve tehditlere çözüm bulunmasında yetersiz kalmaya başladığını dile getirdi.

Yeni koşulların dünyanın güvenlik ve istikrarını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Orgeneral Özkök, ’’özellikle, risk ve tehditler, özellikleri ve çeşitlilikleri bakımından hızla yayılmaktadır. Dahası, öncelikle uluslararası terörizmden kaynaklanan asimetrik tehditler, bugünün teknolojisinden giderek artan bir şekilde faydalanmaktadır" dedi.

"Önleyici tedbirler önem kazandı"

"Özellikle fakirlik, toplumsal karmaşa ve otorite boşluğu, terörizm ve kökten dinciliğin kolay serpildiği en elverişli ortamları teşkil etmektedirler" diye konuşan Özkök, böyle kaotik bir ortamda, güvenlik güçlerinin, bugün mevcut olan risk ve tehditlerle etkin bir şekilde mücadele etmesinin oldukça zor olduğunu söyledi.

Özkök, tüm bu nedenlerden dolayı önleyici tedbir alınmasına yönelik düşünme ve buna göre hareket etme yeteneği ve güvenlik güçlerinin sürdürülebilir başarısının, daha büyük bir önem kazandığını ifade etti.

Terörle mücadelede halkın bilgilendirilmesinin önemini vurgulayan Özkök, ’’askeri düzeyde uluslararası iş birliğinin, terörle mücadelede, gerekli ancak yeterli olmadığını düşünüyoruz. Ülkelerin bugün terörle mücadelede karşılaştığı başlıca sorun, doğru yolun ve güvenliğin üç katmanı olan ferdi, ulusal ve uluslararası seviyeler arasında uygun bir dengenin nasıl bulunacağıdır’’ dedi.

Henault: "Türkiye NATO ’ya ışık tutacak"

NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Ray Henault de bir konuşma yaptı.

Orgeneral Ray Henault, Türkiye’nin terörizmle mücadelede çok büyük tecrübeler yaşamış bir ülke olduğunu belirterek, ’’Türkiye’nin bu tecrübeleri diğer NATO ülkelerine de ışık tutacaktır’’ dedi.

Terörizmi asimetrik bir tehdit olarak gördüklerini söyleyen Orgeneral Ray Henault, terörizmle mücadeleyi tek bir vücut olarak gördüklerini belirtti.
AA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 01:07:20
Güncelleme :29 Haziran 2005 Çarşamba 03:33:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?