18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Terörizm için 'umutsuzca' yardım talebi

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, BM'de yaptığı konuşmada, terörizmle mücadelede yardıma 'umutsuzca' ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Talabani, bu yıl iktidara gelişinden sonra ilk kez hitap ettiği BM Genel Kurulu'nda, ''Irak, bugün karanlık güçlerce girişilen en gaddar terörist kampanyayla karşı karşıya'' dedi.

Celal Talabani, bu 'cehennemi güçlerin', yüzlerce Iraklıyı öldürdüğünü, zenginliklerini tahrip ettiklerini ve ülkelerinin yeniden imarı, anayasanın ve halkına hesap verecek dürüst bir rejimin oluşturulması hedeflerine ulaşmayı engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Irak'ın gereksinimi bulunan uluslararası yardımın sadece Irak'ın iyiliği için değil, tüm dünyanın iyiliği için olduğunu kaydeden Talabani, ''Size açıkça ve samimice, terörizmle mücadele için deneyiminize, yatırımlarınıza ve moral desteğinize umutsuzca ihtiyacımız olduğunu söylemekte tereddüt etmiyoruz'' diye konuştu.

Erdoğan'ın temasları

BM zirvesinin devam ettiği New York'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile birlikte, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la ofisinde bir araya geldi.

Üçlü görüşmenin ardından Erdoğan ile Zapatero ikili bir görüşme yaptı.

Zapatero ile görüşmede, 'Medeniyetler İttifakı' girişimi çerçevesinde BM Genel Sekreteri Annan tarafından atanan 18 kişilik 'akil adamlar grubu'na Türkiye adına eşbaşkanlık görevine getirilen Devlet Bakanı Mehmet Aydın da yer aldı.

Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Zapatero, ''Türkiye, Müslüman, AB'de olmak isteyen, demokrasi ve ekonomide ilerleme sürecinde olan, çok fazla kendine özgü karakteristik özellikleri olan, İspanya'ya benzer bir ülke. İspanya ile çok iyi ilişkileri var ve bu ilişkileri daha derinleştireceğiz'' dedi.

İspanya Başbakanı, ''Çeşitli kültüre ve tarihe sahip bu iki ülke, Medeniyetler İttifakı'nın motoru ve olağanüstü iki baş aktörü olacaktır'' diye konuştu.

Görüşmede Başbakan Erdoğan'a ayrıca, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı Ali Babacan da refakat etti.

Erdoğan ayrıca, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ve İngiltere Başbakanı Tony Blair ile ayrı ayrı görüştü.

New York'ta yoğun diplomatik görüşmelerde bulunan Başbakan Erdoğan'ın kısa süre sonra BM Genel Kurulu'na hitap etmesi bekleniyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2005 Perşembe 21:14:45
Güncelleme :15 Eylül 2005 Perşembe 21:18:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?