18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Teziç: Tarih yargı kararlarına boyun bükenlerle dolu

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın Anayasa Mahkemesi’ne ilişkin sözlerini, siyasi iktidarın yargı organlarıyla mücadelesi şeklinde değerlendirirken, tarihin bu örneklerle dolu olduğunu ancak iktidarların yargı kararlarına sonunda "boyun büktüğünü" söyledi.

Rektörler Komitesi, YÖK Başkanı Teziç başkanlığında toplandı. Toplantı öncesinde Teziç gündemdeki konulara ilişkin bir açıklama yaptı. Teziç, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın Anayasa Mahkemesi’ne ilişkin "kapatma yetkim var" sözlerini değerlendirerek, Anayasa’nın egemenliğin kullanılmasını "yetkili organlar" aracılığıyla öngördüğünü kaydederken, "Yani Anayasamızda ne yasama, ne yürütme ne de yargı organı layüsel değildir, sorumsuz değildir" dedi.

Teziç, söz konusu organların alanlarının Anayasa’da belli olduğunu vurgularken, yasama organlarının işlemlerinin de başvuru üzerine Anayasa mahkemesince denetlendiğini, bunun hukuk devletinin gereği olduğunu söyledi.

BUMİN’İN SÖZLERİ KİŞİSEL GÖRÜŞLERİ DEĞİL

Anayasa Mahkemesi’nin işlevinin Anayasa’nın sözünü söylemek olduğunu belirten Teziç, Bumin’in Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada kendi görüşlerini değil, alınmış mahkeme kararlarını dile getirdiğini belirtti.

Teziç, "Sayın Bumin kişisel kanısını ortaya koymadı. Hukuki gerçeği ortaya koydu, başka bir şey yapmadı" dedi.

BUGÜNKÜ SEÇİM SİSTEMİ ANAYASA MAHKEMESİ’NİN ÜRÜNÜ

Teziç, Anayasa Mahkemesi’nin işlevini bugünkü seçim sisteminin oluşması sürecini örnek vererek anlattı. Teziç, bugünkü seçim sisteminin Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı sonucunda oluştuğunu anımsatırken, "Sayın Meclis Başkanı da bütün üyeler de bu sistemle seçildi. İtiraz etmedikleri bir mekanizmanın içerisinde faaliyetlerini gösteriyorlar. Başka bir seçim sistemi getirebilirlerdi. Ama anayasaya uygun bir düzenleme yapılması koşuluyla" dedi.

Yasama organının dilediği bir düzenlemeyi getirebileceğini ancak bunun Anayasa’ya uygun olması gerektiğini belirten Teziç, yasanın Anayasa’ya uygunluğunu kamu yararı açısından Anayasa Mahkemesi’nin denetleyeceğini söyledi.

Teziç, Anayasa Mahkemesi’nin bulunduğu ülkelerde yasaların sadece yasama organının iradesiyle oluşmadığını vurgularken, "Bu hukuk devletinin zorunlu kaçınılmaz sonucudur" dedi.

TARİH YARGI KARARLARINA BOYUN BÜKENLERLE DOLU

Teziç, yargı organlarından hoşnut olmayan iktidarların zaman zaman bu alanlarla mücadele etmelerinin yeni bir süreç olmadığını, bunun tarihte zengin örnekleri bulunduğunu belirtirken, siyasi iktidarların yargıyla girdiği mücadele sonunda yargı organlarının kararlarını kabul ederek, kararlara "uyduğunu, boyun büktüğünü" ifade etti.

Türkiye’de de zaman zaman iktidarda olanların kendi önerdikleri yasaların iptalinde Anayasa Mahkemesi’ne hep yüklendiğini anımsatan Teziç, "Ama muhalefet oldukları zamanda kendi başvuruları üzerine ortaya çıkan kararlarda da onların savunuculuğunu yapmışlardır. Bu tartışmalar hep yapılır ama hukuk devleti duraksamadan yoluna devam edecektir. Başka bir çözümü yok" dedi.

ARINǒA TARAFSIZLIK HATIRLATMASI

Teziç, Bülent Arınç’ın tarafsız bir makam olan TBMM Başkanlığı’nda bulunduğuna dikkat çekerek, Arınç’ın "tarafsızlık" gereği Meclis’te oy hakkının bile bulunmadığını söyledi.

Teziç, "TBMM’nin 550 milletvekilinin 549’unun oy verme hakkı vardır, bir kişinin oy verme hakkı yoktur. O da Meclis Başkanı, tarafsızlığını koruyabilmesi için. Onun için Anayasal kurumların uyumlu, dengeli çalışması yönünde zaman zaman kendisine görev düşerse burada bir taraf olma gibi bir tutum içine girmemesi gerekir Anayasa gereği..." dedi.

Teziç, Meclis Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı’na vekalet görevinin de "tarafsızlık" konumundan kaynaklandığını vurgularken, Arınç’ın Anayasa’nın 104’ncü maddesi gereğince organların uyum çalışma sorumluluğu ile yükümlü olduğunu söyledi

ANKA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 15:31:03
Güncelleme :3 Mayıs 2005 Salı 15:33:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?