18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Teziç'ten Erdoğan'a türban yanıtı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ’’devlet üniversitelerinde dinsel simge biçimine dönüşmüş olan giysi biçiminin, vakıf üniversitelerinde hukuken olması da mümkün değildir’’ dedi.

Teziç, YÖK binası bahçesinde YÖK çalışanları, öğrenci konseyi temsilcileri ve gazetecilere verdiği kokteyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vakıf üniversitelerinde ’türban’ kullanılabileceğine ilişkin görüşünü değerlendirdi.

Kanun açık ve tamamen berrak

Teziç, bir gazetecinin sorusu üzerine, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun devlet ve vakıf üniversitelerini ’kamu tüzel kişilikleri olarak’ tanımladığını belirterek, söz konusu kanunun üniversitelerle ilgili bu tanımının ’berrak, açık ve hiç bir tereddüde yer vermediğini’ söyledi.

Teziç, Erdoğan’ın önerisinin hukuka aykırı olduğunu söyledi

Teziç, ’’bu bakımdan devlet üniversitesinde dinsel simge biçimine dönüşmüş olan giysi biçiminin, vakıf üniversitelerinde hukuken olması da mümkün değildir’’ dedi.

Kendisinin böyle temennilerle değil, hukuk çerçevesinde değerlendirme yapabileceğini vurgulayan Teziç, ’’hukuk da bunu böyle söylüyor. Beğenelim, beğenmeyelim ama bizi bağlıyor’’ diye konuştu.

Teziç, vakıf üniversitelerinin böyle bir serbestliğe sahip olabilecekleri yönünde hukukun bir kapı açmadığını söyledi.

Konuya ilişkin yapılacak yasal değişikliğin çözüm getirip getirmeyeceğine ilişkin bir başka soruya da Teziç, ’’kanun değişikliği olursa sorun çözülmüş olur mu? Sanmıyorum’’ karşılığını verdi.

Anayasa’da devlet ve vakıf üniversiteleri aynı çerçevede

Anayasanın yükseköğretime ilişkin 130’uncu maddesinin devlet ve vakıf üniversitelerini ’aynı çerçeveye aldığını’ ifade eden Teziç, ’’o bakımdan yasa değişikliğinin de bir çözüm getireceğine, anayasa karşısında çözüm olabileceğini sanmıyorum’’ dedi.

Rektör atamaları

Teziç, rektör atamaları ile ilgili tartışmalar için de "kanunun Cumhurbaşkanı’na tandığı yetkinin meşruiyeti tartışılamaz" dedi.

Rektör seçiminin nasıl olması gerektiği konusunda tartışmaların sürdüğünü de belirten Teziç, henüz üzerinde tam uzlaşı sağlanabilecek bir formülün bulunamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in üniversitelerde yapılan seçimde YÖK’e gönderilecek altı adaya da oy verilmesi önerisinde bulunduğunu anlattı. YÖK Yasası üzerinde çalışmalarının devam ettiğini de dile getiren Teziç, "tamamlandığında, kendimizi zorlama içinde görmeksizin hükümete sunarız" dedi.

Başbakan Erdoğan’ın "meslek liseleri ile ilgili bedel ödetmem " sözleri gündeme geldi. YÖK Başkanı,"başbakan politik bir bedelden bahsetmiş olabilir" dedi.

Erdoğan’ın türban önerisi

Dün gece Kanal D’de yayınlanan Teke Tek programına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vakıf üniversitelerinde türbana yeşil ışık yakmıştı.

Erdoğan, "sivil toplum örgütleri vakıf üniversitelerinde başörtülü eğitime ilişkin bir dayanışma ortaya koyarlarsa, burada hazır bir hükümet var. Bunu zorlayamam çünkü netice alınamayacak birşey. Meslek liselerinin farklı yerlere çekileceğini bilseydim bu işe girmezdim. Özel üniversitelerde türbanla eğitimi serbest bırakalım. Devlette görev verilmesin. Özel sektörde çalışsınlar" demişti.
ANKARA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 01:40:45
Güncelleme :10 Temmuz 2004 Cumartesi 11:51:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?