18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

TGS'den Irak eleştirisi: Türk basını işgalden yana tavır koydu

TGS Ankara Şubesi Genel Kurulu sonucu yayınlanan bildiride, ABD`nin Irak`ı işgali sürecinde Türk basınının tavrı eleştirildi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi 18`inci Genel Kurul toplantısı haftasonu Türk-İş salonunda gerçekleştirdi. Genel Kurul Sonuç Bildirgesi`nde, Genel Kurulun ABD`nin Irak`ı işgalinden sonra, Irak kuvvetlerince uygulanan işkence görüntülerinin yoğun olarak medya gündeminde olduğu bir dönemde yapıldığına dikkat çekildi.

TÜRK BASINI İŞGALDEN YANA TAVIR KOYDU

İnsanların en önemli özgürlüklerinden biri olan haber alma özgürlüğü konusunda basının önemli işlev üstlendiği belirtilen bildirgede, ``Basın bu sorumluluğundan ötürü hukukun, insan haklarının ve barışın yanında yer alması gerekirken, Türk basını çalışanlarının pek çoğu bu görüşte olmasa da bu konuda oldukça kötü bir sınav verdi. Türk basını, ABD`nin Irak`a yönelik harekatında, objektif ve barış yanlısı bir tutumdan daha çok, uluslararası ekonomik ve siyasi güçten, işgalden yana tavır koydu`` denildi. Bildirgede, Türkiye`deki bazı gazetelerin ABD ve İngiliz basınının ötesinde bir tutum takınarak, Irak savaşına Türkiye`nin katılması için aktif bir propaganda içinde oldukları kaydedildi. Bildirgede, ``ABD`nin demokrasi getireceğine olan inançları ile işgal sonrasında, camilere sığınan insanların, sivillerin üzerine bomba yağdırılması gerçeğini görmezden geldiler. Ancak, Iraklılara, tutuklulara yönelik insanlık dışı uygulamalar, işgal güçlerinde görev alan bazı askerlerce bile artık dayanılmaz kabul edilerek kamuoyuna yansıtılınca basın bu konuya daha fazla sırt çeviremedi`` denildi. TGS`nin, ABD ve koalisyon güçlerinin Irak`ı işgaline başından beri karşı olduğunun belirtildiği bildirgede, dünyanın heryerindeki işgallerin kınandığı ifade edildi.

SENDİKAYA DAVET

Bildirgede, basın çalışanları sendika çatısı altında birleşerek güçlerini arttırmaya çağrıldı. Genel Kurul Sonuç Bildirgesi`nde, sendikanın yoğun olarak örgütlü olduğu AA, Cumhuriyet ve ANKA dışındaki basın kuruluşlarında çalışanların, özellikle genç gazetecilerin katılımının sendikanın büyüyüp, güçlenmesini sağlayacağı belirtildi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2004 Pazartesi 18:08:55
Güncelleme :10 Mayıs 2004 Pazartesi 18:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?