19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

THK'nın yetkisi elinden alındı

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı. Kurban derileri, bağırsak toplama, fitre ve zekat zarfı dağıtarak yardım toplama yetkisi, Türk Hava Kurumu'ndan alındı.

"Bu yönetmelik; Türk Hava Kurumu Şubelerince, kurban derileri ve bağırsak toplama ile fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle nakdi ve ayni yardımın toplanması, bu faaliyetler sırasında yapılacak harcama ve elde edilecek gelirlerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Türk Hava Kurumu, Türkiye Kızılay Derneği, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye Diyanet Vakfı arasında paylaşılmasına ait esas ve usulleri kapsar" maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca yönetmeliğin 4. maddesindeki 'Türk Hava Kurumu Şubelerinde, şube üyelerinden en az bir üye, bir görevli personel ile şube saymanından oluşan kurul' ifadesi de çıkarıldı. 'Kurban derileri ile bağırsak ve fitre-zekat toplanması faaliyetleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca bastırılmış olan matbu evrak, makbuz ve kayıt amacıyla tutulan defterler, Türk Hava Kurumu şubelerince mahalline en yakın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından ücreti mukabili alınarak değerlendirilir' şeklindeki geçici 1'inci maddesi yürürlükten kaldırıldı.

İçişleri ve Maliye Bakanlığı tarafından birlikte hazırlanan bu yönetmelikteki değişiklik yapılan maddeler şunlar:

MADDE 1 – 27/12/1999 tarihli ve 23919 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmeliğin 1'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa göre toplanacak her türlü yardımlarda uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 2'nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 3'üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 3 – Bu Yönetmelik 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun 30'uncu maddesine göre hazırlanmıştır.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 4'üncü maddesinde yer alan 'Kurul' tanımı yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin dördüncü bölümünün başlığı ile 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ve 23 üncü maddeleri başlıkları ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1'inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

 

...
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2013 Perşembe 20:08:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
h.ertugrul IP: 88.230.252.xxx Tarih : 26.09.2013 22:35:48

 Deri, fitre, zekat toplama yetkisi THK ve diğerlerinden alınmış, peki kime veya kimlere verilmiş-verilecek. Meydan boş bırakılırsa orayı mutlaka bir dolduran olacaktır. Derileri yasadışı terör örgütleri, siyasi partiler, tarikatlar, tekkeler, adının sonunda vakıf yazılı anlaşılmayan sivil toplum örgütleri toplarsa kim ne diyecek. Vatandaş olarak şimdiden deriyi kime vereceğiz arayışına mı başlıyacağız. Deriyi vermeyi kararlaştırdığımız kuruluşu kurban telaşı içinde bir de arayıp bulma telaşına mı gireceğiz. Madem deri toplama yetkisinin alınması mevzuatını bu kadar düşünüp değiştirdiniz, biraz daha düşünüp de yetkiyi kimlere vereceğinizi de kararlaştırabilirdiniz.