18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Tıkrit'te bir Türk öldürüldü

Irak’ta 19 gündür çatışmaların devam ettiği Necef kentinde ABD uçaklarının kent mezarlığını bombaladığı belirtildi.

El Cezire televizyonu, Necef’teki Hz. Ali türbesinin yakınlarında yükselen dumanların görüntülerini yayınladı.

Tikrit kentinde bir inşaat şirketinde çalışan bir Türk ve iki Iraklı öldürüldü.

Çatışmalar hız kesmiyor

Radikal Şii lider Mukteda El Sadr yanlıları ile ABD askerleri arasında 19 gündür devam eden çatışmalar sabah saatlerinde yeniden şiddetlendi.

Çatışmalarda ölen olup olmadığı henüz kesinleşmedi. Gece yaşanan çatışmalarda ise Hazreti Ali Türbesi’nin de isabet aldığı ileri sürüldü.

Hazreti Ali Türbesi’ne ciddi zarar verilmesi durumunda, hem Irak içindeki hem de dünyadaki milyonlarca Şii Müslüman’ın ABD’ye karşı tepki göstermesinden endişe ediliyor.

Dün türbe yakınına 300 metre yaklaşan ABD tankları ise geri çekildi.

Tikrit’te bir Türk ve iki Iraklı öldürüldü

Çatışmalar ve saldırılar Irak’ın diğer kentlerinde de devam ediyor. ABD askeri sözcüsü Irak’ın kuzeyindeki Tikrit kentinde inşaat şirketinde çalışan bir Türk ve iki Iraklının direnişçiler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Sözcü, pusuya düşürülerek öldürülenlerin, Tıkrit’te köprüleri onaran bir inşaat şirketinin çalışanları olduklarını da söyledi.

Kerkük’te IKYB yetkilisi öldürüldü

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kentinde, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (IKYB) bir yetkilisinin öldürüldüğü bildirildi.

Polis, IKYB yetkilisi Şarzad Hasan’ın dün Kerkük’te aracıyla evine giderken kimliği belirsiz kişilerin açtığı ateşte öldüğünü açıkladı.

Sadr’ın sözcüsü Şeybani’den çarpıcı açıklamalar

Mukteda El Sadr’ın Sözcüsü Şeyh Ahmed Şeybani, "ABD ordusunun Necef’ten çekilmesi halinde, Sadr yanlıları sade vatandaşlar olacak ve Hazreti Ali Türbesi’ni din adamları koruyacak" dedi.

Iraklı radikal Şii lider Mukteda El Sadr’ın sözcüsü Şeyh Ahmet Şeybani, Hazreti Ali Türbesi’nin Şiilerin en yüksek dini otoritesi Ayetullah Ali El Sistani’ye devrinin askıya alındığını söyledi.

Şeybani, kutsal mekanın içindeki eşyaların muhafazasının sağlamak için kurulacak komite konusunda Sistani’den yanıt bekledikleri için türbenin devrini askıya aldıklarını açıkladı.

Irak Ulusal Konferansı yazılı taahhüt bekliyor

Irak’taki Ulusal Konferans heyeti, Şii lider Mukteda El Sadr’dan Necef’teki Hz. Ali Türbesi’nden çekilerek, Mehdi Ordusu’nu silahsızlandıracağına dair yazılı taahhüt bekliyor.

Şeyh Muhammet Ali, ’’geçtiğimiz hafta Sadr’a çağrıda bulunmuş ve Ulusal Konferans’ın istediği üç hususta yazılı taahhüt vermesini istemiştik. Sadr’ın türbeden çekileceğine, milis kuvvetini silahsızlandırarak siyasal parti haline getireceğine dair imzalı ve yazılı taahhüdü bize göndermesini bekliyoruz’’ dedi.

Başkent Bağdat’ta yaklaşık bin 250 delegenin katılımıyla geçtiğimiz hafta toplanan Ulusal Konfrerans’ta, Sadr’ın türbeden çekilerek direnişçilerini silahsızlandırmasına ilişkin karar kabul edilmişti.

İran: "Irak’ta kışkırtıcı müdahalemiz olmadı"

İran Devlet Başkanı Muhammet Hatemi, Irak’ı kışkırttıkları iddialarıyla ilgili olarak, ’’Irak’ta hiçbir kışkırtıcı müdahalemiz olmadı, tersine Iraklı gruplar arasında barış ve birliğin sağlanmasına çalışıyoruz’’ dedi.

Hatemi, Necef’teki çatışmaların Irak halkını sindirmeye yönelik olduğu görüşünü savundu. ABD, İran yönetimini Irak’ın içişlerine karışmakla suçluyor.

Serbest bırakılan ABD’li gazeteci Irak’ta kalmak istiyor

Irak’ta bir grup tarafından kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan ABD’li gazeteci Micah Garen, Irak’ta kalmak istediğini belirtti.

Serbest kaldıktan sonra Nasıriye’de konuşan Micah Garen, ’’bu deneyim bende buradan ayrılma isteği yaratmadı. Burada birçok arkadaşım olduğunu düşünüyorum ve çalışmaya devam etmeyi umuyorum’’ dedi.

Irak’ta dün altı kişi öldü

Dün gerçekleştirilen iki ayrı saldırıda üç ABD askerinin ve üç Iraklının öldüğü dört kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Ülkede bir hafta önce kaçırılan ABD’li gazeteci Mica Garen serbest bırakılırken, güneyden petrol sevkiyatı yeniden başladı.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2004 Pazartesi 17:25:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?