24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Tıp dünyasında bir ilk!

Barcelona’daki Vall d’Hebron Üniversite hastanesi tarafından yapılan açıklamaya göre Mart ayında ilk tam yüz nakli gerçekleştirildi.

2005 yılında elinde tuttuğu tüfeğin yanlışlıkla patlamasıyla yüzü parçalanan bir çiftçiye yapılan yüz naklinde genç adamın gözleri ve dili haricinde bütün yüzünün değiştiği belirtildi. Vall d’Hebron Üniversite hastanesi daha önce yapılan yüz nakillerinin kısmi olduğunu, kendilerinin yaptıklarının ise ilk “tam yüz” nakli olduğunu vurguladı.

Ameliyatın tam 22 saat sürdüğü belirtilirken hastayla ilgilenen 30’a yakın doktorun operasyona dahil olduğu açıklandı. 30 yaşlarındaki genç çiftçinin ameliyat sonrasında cilt dokusu dahil elmacık kemiği, yüz kasları, dişleri, burnu, dudakları, çenesi ve damağı değiştirildi.

Yaşadığı kazadan beri yemek yemekte, konuşmakta ve hatta nefes almakta zorlanan adamın operasyonun etkisini üzerinden attıktan sonra bu gereksinimleri rahatlıkla yapabileceği açıklandı. 2005’te bir köpeğin saldırısına uğrayan Fransız Isabelle Dinoire geçirdiği operasyondan sonra dünyanın ilk yüz nakli geçiren insanı olmuştu. Dinoire’in burnu ile ağzı değiştirilmiş ve bu nakil dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı.

.
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2010 Cumartesi 12:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?