18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

TİP´li 7 Öğrencinin Katili Haluk Kırcı Yakalandı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi 7 gencin katili ve organize suç örgütü üyesi, ‘İdi Amin’ lákaplı Haluk Kırcı, dün sabaha karşı Ukrayna’nın Karadeniz’e yakın bir kasabası Nikolayev’de yakalandı. Kırcı için Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Dairesi’nce uluslararası arama kararı ‘Difuzyon’ çıkarılmıştı.

18 Mart 2004’te "yanlışlıkla" salıverilen ve o günden sonra izini kaybettiren 46 yaşındaki Kırcı’nın yurtdışına çıktığının anlaşılması üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, bir süre önce üç kişilik özel bir ekip oluşturdu.

Gelen istihbaratları tek tek değerlendiren özel ekip, üç ayrı ülkenin polisiyle çeşitli adreslere baskın düzenledi. Ancak, her defasında, son anda Haluk Kırcı’yı elinen kaçırdı.

Son olarak 2 ay önce Kırcı’nın Romanya’nın başkenti Bükreş’te olduğu duyumunu alan ekip, bu ülkeye yönlendi. Ancak, Kırcı’nın bir süre önce bu ülkeden ayrıldığı anlaşıldı. Ardından, Kırcı’nın Ukrayna vizesini aldığı sahte kimlik belirlendi ve özel ekip bu ülkeye yöneldi.

Sürekli yer değiştiren kaçağın adresi önceki gün belirlendi. Adres ve cep telefon numaraları, bağlantıda olduğu kişilerle ilgili bilgiler hemen Ukrayna polisine aktarıldı. Kimlikleri açıklanmayan 3 Türk’le, Nikolayev’de bir evde saklanan Haluk Kırcı, Ukrayna polisiyle ortak bir operasyonla yakalandı. Polisleri görünce direnmeyen Kırcı’nın üzerinden sahte kimlik, pasaport ve yüklü miktarda döviz çıktı. Emniyet yetkilileri, dün parmak izi ve fotoğrafları istedi. Karşılaştırmada Kırcı’nın yakalandığı netleşti.

BÜROKRASİYE TAKILMAYALIM

Bu arada Kırcı için iade sürecinin başlatılması gündeme geldi. Ancak, Ukrayna polisi ‘iade prosedürüyle uğraşmayalım’ teklifinde bulundu. Kırcı’nın sahte kimliğiyle aldığı giriş vizesi süresinin kısa bir süre önce bittiğine dikkat çeken Ukraynalı yetkililer, ‘Vizesi bitmiş. Sınırdışı edip uçağa bindirip gönderelim’ mesajı verdiler. Türk hükümeti de bu görüşe katılınca, Kırcı’nın, ‘Ukrayna’ya yasal olmayan yollardan girmek, vize süresini bitirmek gerekçesiyle ülkesine iade’ kararı verildi. Kırcı haftabaşında Türkiye’ye gönderilecek. Kırcı’nın 14 yıl daha hapis yatması gerekiyor.

2 KEZ ‘YANLIŞLIKLA’ TAHLİYE

Kırcı, Abdullah Çatlı ve iki arkadaşıyla birlikte 8 Eylül 1978’de Ankara’nın Bahçelievler semtinde Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi gençlerin yaşadığı evi basmış, 7 genci öldürmüştü. 8 Kasım 1980’de sahte kimlikle yakalanan ve mahkemede, ‘Neden yalan söyleyeyim, ben yaptım’ diyen Kırcı, 12 Nisan 1988’de 7 kez idama mahkûm oldu, ancak İnfaz Yasası’ndan yararlanarak, 26 Nisan 1991’de şartla tahliye edildi.

Hapis süresinin her cinayet için ayrı hesaplanması gerektiğini tahliyeden sonra fark edilince, Kırcı yeniden aranmaya başlandı. 1996’da MİT’in, Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu raporda; Kırcı’nın adı, Susurluk çetesinin ülkücü kanadının, Çatlı’dan sonraki lideri olarak geçti. Ayrıca Fethullah Gülen’in cemaatına katıldığı iddia edildi. Kırcı, 25 Ocak 1996’da İstanbul’da yakalandı, ancak aynı gün Emniyet Müdürlüğü’nden esrarengiz bir şekilde kaçtı. Kırcı, ancak 10 Ocak 1999’da İstanbul’da yakalanabildi.

Bu arada Kırcı, Susurluk’taki trafik kazasının ardından ortaya atılan çete iddiaları üzerine, İstanbul 6 No’lu DGM’de açılan davada da yargılandı. Özel Harekát Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin ve Özel Harekát’ın kurucusu eski MİT’çi emekli Yarbay Korkut Eken’in de yargılandığı davada, çete üyesi olmaktan, 12 Şubat 2001’de 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu süre içinde Eskişehir F Tipi Cezaevi’ne tutulan Kırcı, Aralık 2002’de Ödemiş Cezaevi’ne nakledildi.

ÖDEMİŞ’TEN UKRAYNA’YA

Yargıtay 1. Dairesi, 12 Eylül öncesi 12 kişiyi öldürmekten 12 kez idam cezasına çarptırılan Mustafa İzol adlı sanığı tahliye etmişti. Haluk Kırcı’nın avukatı, bu kararı gerekçe göstererek tahliyesini istedi. Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Mart 2004’te Kırcı’nın tahliye etti. Cezasının bitimine 14 yıl kalan Kırcı, cezaevinden çıktı. Ancak birkaç gün sonra emsal mahkeme kararı Yargıtay’da bozuldu. İtiraz üzerine Salihli Ağır Ceza Mahkemesi Kırcı’nın tahliye kararını iptal etmişti. 2 Nisan’da Kırcı hakkında tekrar yakalama emri çıkardı, ancak bir daha izine rastlanmadı.
Hürriyet Gazetesi
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2004 Pazar 13:55:27
Güncelleme :24 Ekim 2004 Pazar 19:52:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?