31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Tiryakiliğe son nokta

Tiryakilerin yüzde 65’ine sigarayı bıraktırdığı kanıtlanan Champix adlı ilaç Türkiye’ye geliyor. 160 YTL’ye satılacak ilaç, beyindeki nikotin ihtiyacını ortadan kaldırıyor

Sigara tiryakilerine yeni ve güçlü bir umut olacak ilaç haftaya Türkiye’de piyasaya çıkıyor. Pfizer tarafından üretilen ve 2006’dan beri ABD ve Avrupa’da CHANTIX ismiyle satılan ilaç, Türkiye’de CHAMPIX adıyla satılacak. İlacın etkili olduğunu belirten İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Çağlar Çuhadaroğlu , “CHAMPIX nikotini taklit edip beynin nikotine olan bağımlılığını tatmin ediyor. Ve nikotine ihtiyaç duyan beyindeki reseptörlerin (alıcı) sayısını azaltıyor ve tekrar üremelerini engelliyor. 8 ila 12 hafta arasında uygulanacak CHAMPIX tedavisi ile tiryakiler sigaradan uzaklaşıyorlar” dedi.

CHAMPIX’in diğer sigara bıraktırma ilaçlarından farklı olduğunu belirten Doç. Çuhadaroğlu “Diğer ilaçlar başka tedaviler için üretilmiş, daha sonra sigarayı bıraktırmada da yardımcı oldukları gözlemlenmiştir. Ancak CHAMPIX sigara bıraktırma amacıyla üretilmiş olan ilk ilaçtır. Yan etkileri en kabul edilebilir düzeydedir” diye konuştu.

CHAMPIX beraberinde başka bir ilaç alınmadan kullanılıyor. 2003 ila 2006 arasında ABD’de 4 binin üzerinde tiryakide yapılan araştırmada, yüzde 65’inin sigarayı bıraktıkları gözlemlendi. İngiltere’de de aynı yöndeki bir araştırmada CHAMPIX alan 12 bin tiryakinin yine yüzde 65’i sigarayı bıraktı. İlacın kutusu Türkiye’de 160 YTL fiyatla satılacak.

'Önce doktora danışın’

Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, “İlacın doktora danışmadan alınmamasını öneriyoruz. İlk başlarda dozu az veriliyor, 15 gün sonra ise tam dozaja ulaşılıyor” dedi.

Vatan
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 08:30:51
Güncelleme :7 Eylül 2008 Pazar 08:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tunç abay IP: 88.252.62.xxx Tarih : 7.09.2008 22:04:39

çalışanların sağlık karnesine yazılırsa bizde bu illetten kurtuluruz inşallah,umarım etkili olur.tabii doktor kontrolünde olmak şartıyla