19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Tolon Paşa´dan ABD´ye Mesaj: Biz de not ettik

1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, 5 Türk güvenlik görevlisinin Türkiye’den Bağdat’a giderken Musul yakınlarında düzenlenen saldırıda öldürülmesiyle ilgili olarak, ”Yıllarca beslediğimiz birilerinin bugün Türk insanına karşı nasıl hasmane bir tavır takındığının göstergesidir” dedi.

Orgeneral Tolon, Gaziosmanpaşa İlçesi’ne bağlı Hacımaşlı Köyü’nde, ”Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri” kapsamındaki etkinlik sırasında basın mensuplarının Musul’daki saldırıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Şehitlere rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyen Orgeneral Tolon, şöyle dedi:

“Dost ve müttefik bildiğimiz ve öyle tanımladığımız ülkenin kontrolü altında bulunan bir yerde cereyan etmiş olması, tabii fevkalade üzücü bir olay. Üstelik olayın cereyan ettiği bölge, tam bizim tanımımızla ’besle kargayı oysun gözünü’ tanımı... Yıllarca beslediğimiz birilerinin bugün Türk insanına karşı nasıl hasmane bir tavır takındığının göstergesidir. Bunun, bu olayla kalmayacağını, bu ve benzeri olayların devam edeceğini biliyorum.”

Daha önce de Irak’ta kamyon şoförü ve görevlilerin şehit olduğunu hatırlatan Orgeneral Hurşit Tolon, “Tabii biz de bunu not ediyoruz” dedi.

WASHİNGTON DA NOT ETMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, bir süre önce Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın, Rum cemaatinin önde gelen liderleri onuruna verdiği resepsiyona Türk yetkililerin katılmama kararını “not ettiklerini” bildiren bir açıklama yapmıştı.

GÜL: ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de, Musul’da şehit edilen Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği koruma görevlilerine düzenlenen saldırının “tuzak” olduğunun anlaşıldığını ve Türkiye’nin katillerin cezasız kalmaması için üstüne düşeni yapacağını söyledi.

Gül, bir televizyon kanalında katıldığı programın ardından sorular üzerine yaptığı açıklamada, saldırının Musul içinde olduğunu belirterek, ABD askerlerinin karşılık vermesi sonucu 2 teröristin öldürüldüğünü, birinin de yakalandığını kaydetti.

Bakan Gül, üzüntülerinin çok büyük olduğunu söyleyerek, şehit ailelerine başsağlığı diledi. Gül, şehit polislerin sadece İçişleri Bakanlığı’nın değil, büyükelçiliği koruyacak olmalarından dolayı Dışişleri Bakanlığı’nın da mensupları olduklarını, bu nedenle geride kalan aileleriyle dayanışma içinde olacaklarını kaydetti.

FAİLLERİN BULUNMASI İÇİN AKTİF ÇALIŞILIYOR

“Gerek uluslararası güç, gerekse Irak yönetiminden katillerin bir an önce bulunmasını bekliyor, talep ediyoruz” diyen Gül, şehit polisler için yarın bir tören düzenleneceğini belirtti.

Saldırının faillerinin bulunması için sürdürülen soruşturmaya Türkiye’nin de müdahil olup olmayacağının sorulması üzerine Gül, bunun mümkün olduğunu ve olayın nasıl olduğu ile ilgili aktif şekilde işin içinde olduklarını kaydetti.

“Kendi görevimizi başkalarına bırakacak halde değiliz” diyen Gül, ancak bunun işbirliği içinde yürütüleceğini söyledi. Gül, Irak’ın normal düzen içinde değil, karışıklık içinde olan bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Ama biz bu katillerin cezasız kalmaması için üstümüze düşeni yapacağız” diye konuştu.

Gül, saldırıyı düzenleyenler arasında terör örgütü PKK mensuplarının bulunduğuna ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de teröristlerden birinin yakalandığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Her şeyin ortaya çıkması için çalışmalar sürüyor. Kim yaptı? Arkasında kim vardı? Nasıl bir ihbar yapıldı? Çünkü belli ki bu kurulan bir tuzaktı. Dolayısıyla istihbari araştırmaların hepsi yapılıyor.”

DMEDD’DEN YARDIM ELİ

Bu arada, aslen şehit edilen Dışişleri mensuplarının aileleri için kurulan Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği’nden şehit polislerin ailelerine yardım eli uzandığı bildirildi.

Başkanlığını Bakan Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün yaptığı dernek, şehitlerin diplomatik statülerinin de bulunması nedeniyle şehit ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak. Bununla ilgili talimatların, gerek Bakan Gül gerekse eşi tarafından verildiği belirtildi.

KENTHABAR - AA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2004 Pazar 19:18:07
Güncelleme :20 Aralık 2004 Pazartesi 13:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?