Hükümetle memur konfederasyonlarının 15 Ağustos'tan bu yana sürdürdükleri toplu görüşme tamamlandı. 9. dönem toplu görüşmelerini yürüten Yazıcı, memur konfederasyonları temsilcileri ile yaptığı görüşmeye ara vererek AK Parti Genel Merkezi'nde geldi.
Başbakan Erdoğan ile Bakan Yazıcı'nın görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Erdoğan ve Yazıcı'nın görüşmesinin ardından, hükümetin ikinci kez revize ettiği zam teklifini Memur-Sen kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa zam yapılmadığı gerekçesiyle teklifi kabul etmedi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Siyasi irade bize göre kaybetmiştir. Çünkü kamu çalışanları, kendi gayretini görmeyen, samimiyetini görmeyen, kısaca kamu çalışanlarını sevmeyen bir görüntüyle karşı karşıyadır'' dedi.
Akyıldız, siyasi iradenin yüzde 3+3 ile başlayan, 70 TL ek ödeme, 10+10 TL aile yardımı ve 10 TL toplu görüşme primi olarak başlayan teklifi, ''memurların ihtiyaçlarını karşılayacak konumda olmadığı için'' yüzde 4+4, 70 TL ek ödeme, 10+10 aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi ve 60+60 TL taban aylığına zam önerisinde bulunduklarını, ancak siyasi iradenin, bunu karşılayamayacağını ifade ettiğini söyledi.
Son olarak yüzde 4+4 artış, 50 TL ek ödeme, 15+15 TL aile yardımı, 30+30 TL taban aylığında artış ve 15 TL toplu görüşme primi isteğini dile getirdiklerine işaret eden Akyıldız, bunun üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşerek, yüzde 4+4'ün kabul edildiğini, 80 TL ek ödeme, 20+20 TL aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi verilmesinin uygun bulunduğunu ilettiğini kaydetti.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA 234 TL ZAM
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ''Bu sene yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam'' dedi.
Yazıcı, Türkiye gündemine oturmuş bir konuda, kamuda çalışanların mali ve sosyal haklarına ilişkin müzakere görüşmelerin noktalandığını söyledi.
Memurlar ve sözleşmeli personelle ilgili hemen hemen her konuyu enine boyuna tartıştıkların ifade eden Yazıcı, çok özgür bir tartışma ortamında sorunları her yönüyle irdelediklerini dile getirdi.
Daha sonra önerilerini kademeli olarak konfederasyonlarla paylaştıklarını anlatan Yazıcı, aralar verildiğini, öneriler getirildiğini, önerilerin revize edildiğini, sonuç olarak kamuda çalışan memurlara 2011 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 8 oransal zam yapılması, ocak ayından itibaren 80 lira ek ödemede bulunulması, ilk 6 ayda 20, ikinci 6 ayda 20 olmak üzere 40 lira aile yardımı ödemesini taahhüt ettiklerini, bu ödemeden sözleşmeli personelin de yararlanacağını kaydetti.
Ayrıca konfederasyonların uzun bir süredir talep ettikleri ancak, Anayasa Mahkemesi kararı dolayısıyla alamadıkları 10 liralık toplu görüşme priminin 15 liraya çıkarıldığı bilgisini veren Yazıcı, 2011 yılında her üç ayda bir olmak üzere 45'er lira ödeme yapılacağını söyledi.
''ZAM ORANI ENFLASYONU ÇOK ÇOK AŞTI''
En düşük memur maaşının 2003'te 398 lira olduğuna dikkati çeken Yazıcı, o tarihten bu yana memur maaşlarına yapılan artışların daima enflasyonun üzerinde olduğunu vurguladı.
Yazıcı, hiçbir zaman hiçbir yıl kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmediğini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Bu sene yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam. Türkiye'nin bütçesi vesaire faktörler dikkate alındığında hep ifade edegeldiğimiz enflasyon oranını da çok çok aşmış ve verdiğimi örnek olduğu gibi yüzde 18 seviyesine ulaşmıştır. Ortalama memur maaşlarındaki artış oransal olarak 13,7'ye, miktar olarak 2011 temmuz ayı itibariyle 215 liraya erişecek.
Bu sözleşmenin diğer konfederasyon başkanınca, sendika başkanlarınca niçin imzalanmadığını doğrusu anlayabilmiş değilim, çünkü onlar da nihayetinde memurlar için 2011 yılında 4 artı 4 zam önerisinde bulunmuşlardır. Yani önerileri karşılanmış ve keza sendika üyelerine prim olarak 15 TL talep etmişler, o da karşılanmış. Keza, ek ödemeye ilişkin 50 TL talep etmişler, biz 80 TL'ye getirmişiz ama arkadaşlarımız sonuç olarak bir taban aylığından söz ederek ayrılmışlardır.''
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ONAY
Bütün bu çalışmalar, sendikaların yaptığı teklifler, hükümetin ve ekonomi bürokratlarının gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu varılan noktanın Türkiye için önemli bir aşama, çalışanlar için önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Elbetteki son önerileri derleyip toparladıktan sonra Sayın Başbakanımızı bürokrat arkadaşlarımızla bulunduğu yerde ziyaret ettim. Onun da görüşlerini aldık. Nihai rakamları, oransal durumları Sayın Başbakanımız da uygun gördü. 'Bunları verelim' diye talimatlandırdığı hususlardır'' diye konuştu.
asgari ücret ile çalışan arkadaşım bu memurlar üniversite köşelerinde aylık en az bir milyar para harcayarak okudular. bırakında onların bir farkı olsun lütfen....
başlangıç çok güzel daha fazlasını veremezler çünkü anayasa buna uygun değil evet çıksın memura o zaman büyük zam yapacaklar? bekleyin umut fakirin ekmeği ye babam ye sayın yetkililere sormak lazım geçen yıl memura yapdığınız zamdan sonra akaryakıtdan elektriğe ulaşımdan haberleşmeye yapdığınız zam oranlarını hiç hesapladınızmı gene memura sadaka vadinde bulunuyorsunuz ama siz haklısınız çünkü bu millet buna layık herkes layık olduğu şekilde yönetilir arada suçsuzlarda çile çeker ama istisnalar olur arada kuru ile yaş karışık yanar millet yonulmağa fakir yanmağa memur sürünmeğe hükümet tarafdarı hamuduyla götürmeğe hep beraber yola devam herkese hayırlı olsun
Asgari ücretliler ne yapsın? 600 TL ücret alanlar ne yapacak?
Bir memur 1500 tl alarak 2,5 asgari ücretliye tekamül ediyor?
Bu ülkede memurdan başka çalışan yok mu?
Özellikle asgari ücretle geçinenleri nedense kimse görmüyor gördükleri tek şey memur.Hükümete sesleniyorum, asgari ücretide 1000- 1200 tl ye çıkarında görelim.Memurlara verilen maaş tüyü bitmetdik yetimin hakkı, asgari ücretli, fakir fukaradan kesilen vergilerle, paralarla ödeniyor, kimse kendi cebinden ödemiyor...Asgari ücretide görün be kardeşim. İnsaf yaa...
KEMAL ÖZKAN VATANDAŞ sen sanıyormusun ki devlettin hazine kasası ağzına kadar dolu parayı saymakla bitiremiyorlar hatta nereye koyucaklarını şaşırıyorlar , o kadar çok para varki koyacak bina bulamıyorlar sanıyorsun sanırım ki devlete karşı böyle yazdın. ya devletin elindeki imkanlar dahilinde bu maaşa zam veriliyor . unutmaki bu devlet içecek çay bulamadığı dönemleri geçirdi . unutmaki bu devlet aracına koyacak yakıt için günlerce kuyrukda beklenildiği günleri geçirdi bu devlet. bunlar yavaş yavaş düzeldi değilmi !!!! bu memurlar olsun ekonomi olsun yavaş yavaş düzelecek o zaman zaten devlet memuruna maaşısına gereken parayı emin ol sen istemeden verecektir..
bu gün asgari ücretin azlığı elbetde düşündürücü ancak hükümetler en azından kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışan emekçileri düşünmüş olsa en azından onlara aylık biraz daha hemde bütçeye yük getirmeden sadece bazı kişilerin suyunu keserek karşılar bu gün kamuda örneğin devlet hastanelerinde taş ören firmalar tarafından çalışdırılan işçinin maliyeti 1000 lirayı geçiyor bu paradan işçinin eline 600 lira civarında bir para geçiyor yapılacak kanun i düzenlemeyle aynı statüde ancak devlet eliyle aynı maliyetde ki bir işçinin eline yaklaşık 100/120 lira daha fazla para geçer yani firma sahibinin kazancı işçiye verilmiş olur hadda yapılan düzenlameyle yarısı devlete diğeri işçiye akdarılmış olsa hem emekçi hem devlet kazanmış olmazmı yoksa devlet ilgili daire amirlerine fazla yük yüklenmesini isdemiyormu takip etdiğim kadarıyla taş ören firmalara yapdırılan işlevler devlet eliyle yapılandan çok daha fazlaya mal oluyor sen kamuda çalışan işçiye sendika isdedi diye 2000 lira maaş bağlar memuruna 1000 lira verirsen ne hak kalır ne hukuk kanunsuzluğu işçi memur emekçi deyil bu güne kadar bizzat hümetler yapmışdır ve hala yapmakda ısrarlılar bunlar anayasa babayasa ile deyil yapılacak kanuni düzenlemeyle halledilecek meselelerdir bir referandumun KAÇA MAL OLDUĞUNUN ekonomiye ne kadar yük yüklediğinin hesabını bir yapın sadece seçim kurulunun yapdığı harcamayı deyil yapılan bunca mitinglerin halkın zaman kaybınıdiğer ısrafları göz önüne alırsanız ülke ekonomisinin neden ilerlemediğini daha rahat anlarsınız dünyanın hangi ülkeside hazineden partilere seçim yardımı tabela yardımı var benim seçeceğim vekil benim verdiğim vergiden seçim yardımı alıp sonra benim başımda dokunulmazlık zırhı içinde bana hükmedecek ve bunun adı demokrasi olacak buna inananların aklına şaşıyorum hergelen idare bu ülkede yasaları sadece kendi çıkarları doğrultusunda düzenlerse işde halimiz hep böyle oluryasa zayıfı korumak ve güvenliğini sağlamak için koyulur güçlüye daha fazla kuvvet daha fazla egemenlik verilmek için yapılırsa bunun adı demokrasi deyil olamaz olsa olsa potansiyel zulüm dür halk eliyle halka zülüm işte budur bu şekilde idare kominizmde bile görülmez .
sayın İBRAHİM UZUN yapdığım yorumuma alınmış devleti zengin sanıyorsun diyor hayır ben devleti zengin görmüyorum hükümetleri başarısız buluyorum nedeni sana ufak bir misal vereyim devlet dairesinde 27 yıl bir fiil hizmet verdim neyin ne olduğunu az çok bilen biriyim çalışdığım devlet hastahanesi mutfağında 2002 yılı genel harcaması o yıl için 61500+PERSONEL GİDERLERİ YAKLAŞIK SİGORTA EMEKLİ SANDIĞI DAHİL 30 000 =91500 BUNUN İÇİNDE SONRAKİ YILA DEVRETDİĞİMİZ MALZEME 6500 İ DÜŞERSEN=85000 LİRALIK bir bilançoyla kapanan mutfak ki tüm refakatçılara üç öğün yemek verildiği gibi yemekhaneye gelen misafire sorgusuz olarakda yemek verilmek kaydıyla yapılan dökümdür 2003 yılı itibarıyla özelleşdirildi ve 2003 yılının aynı kapasidedeki mutfak refakatçıya yemek kaldırılarak gelen misafir hesaplanarak yapılan düzenleme sonucu 185000 liraya mal edildi para yine devletden halkdan döner sermaye kasasından çıkdı peki kimin cebine girmiş oldu özelleşdirme devletin yararına ise yapılmalı birileri zengin edilmek için yapılıyorsa bunun adı peşkeş çekmekdir birilerine rant sağlamakdır hem basiretsiz tarafdar haraket edecek birilerine devlet hazinesini kıyıdan köşeden kanunlarla yapıyoruz deyip peşkeş çekeceksin diğer tarafdan işçiye memura emekliye kapıyı kapatıp hazine tamtakır diyeceksin bunun adına ne denir siz söyleyin birde ben yorumumu yapdığımda teklif 3+3 dü diğer ödemelerde daha düşükdü dikkatinizi çekerim biraz araşdırıp incelemenizi tavsiye ederim saygılarımla .
Verilen zamlar hesap kitaba göre yapiliyor sanirim eger bunlari asar oy derdi parti derdi gönül derdi ile zamlar yapilrsa vay gelecege vay halimize hükümet te gelen bir para vardir bunu adil bir sekilde dagitmasi gerek kimine kepce ile kimine kasik ile dagitirsa kazan basindakide habire keser gibi calisirsa hepbana rab bana o zaman kiyamet kopar ama dedigim gibi adil olanaklar cercevesinde ise söz yoktur yetmezse tabiki yetmeyeni ordan burdan cikarip verecektir buna ragmen askari ücret önemlidir ben 5,000,00tl aliyorsam bana kiyma pahali degildir ayda askari ücret aliyorsam ooooo cok pahali bu kiyma derim ben beni kiyanlara askari ücrete calisiyorsakta insanca yasatamayan yöneticilerime hic hos görü ile bakmamm kusura bakmayin ben calisip sosyal yasantimi yapiyormuyum okuyanlar bir mertebeye erismis IS SAHIBI OLMUS ISE HELAL OLSUN
Nedense memura gelince ,asgari ücretliye gelince dirhemle zam veriliyor. Unutmayın bizim vekiillerimiz 10-12 asgari ücretlinin maaşına denk maaş alıyor.Bu durum dünyanın hiç bir yerinde yok.Bence tartışılması gereken nokta bu.Madem ülke zorda verilecek para yok aynı gemide değil miyiz bu dengesizlik nereden geliyor?Lütfen birbirimizin maaşını hesaplamayalım.Çeşitli kurumların araştırmalarına göre dört kişilik geçinme standartı 2600 civarında ..