19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Torbacılar sahilleri bastı

Büyük kentlerdeki gençleri tehdit eden Ecstasy yaz aylarında da tatil yörelerinde peynir ekmek gibi satılıyor.

Torbacılar kullanıcıların peşinden tatil yerlerine geliyor..

Yaz aylarında eğlencenin kalbinin attığı Ege ve Akdeniz sahilleri de Ecstasy alarmı veriyor. Özellikle eğlence mekânlarında tüketilmek üzere bölgeye getirilen ölüm hapları tatilcileri hedef alıyor. İzmir'deki tehlikeye dikkat çeken Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Alkol, Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) Psikiyatri Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Zeki Yüncü "Torbacılar da kullanıcılarla tatile çıkıyor" diyor. Maddelerin yıllara göre kullanımlarının farklılık gösterdiğini belirten Yüncü bir dönem moda olan bir maddenin birkaç sene sonra moda olmaktan çıkabildiğini söylüyor. Bu durumun toplumun içinde bulunduğu kültür, sosyo ekonomik düzey ve popülizmle alakalı olduğunu anlatan Yüncü "Gençler genelde ilk esrar gibi klasikleşen uyuşturucu türleriyle tanışıyor. Giderek farklı arayışlara giren gençlerin yolu mutlaka Ecstasy'den geçiyor" diye konuşuyor.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI


EGEBAM olarak kendilerine başvuran 800 hasta üzerinde yaptıklar son araştırmada, İzmir gençliği arasında yıllara göre madde kullanım farklılıklarını ortaya koymaya çalıştıklarını anlatan Yüncü, henüz yayınlanmamış olan çalışmalarının ilk bölümünü şöyle anlatıyor: "Yaptığımız araştırmanın ilk bölümü 2003-2005 yılları arasını kapsıyordu. Bu yıllarda madde kullanan ergenlerin, yani 13-19 yaş arası çocukların ağırlıklı olarak büyük bölümünün esrar kullandığını, bunu takip eden maddenin Ecstasy olduğunu belirledik. Yüzde 74.7 gibi bir oranda esrar kullandıklarını, yüzde 56.6 oranda Ecstasy kullandıklarını, üçüncü sırayı da yüzde 49.7 ile uçucu madde kullanımının aldığını gördük." 2005-2007 yılları arasında yapılan ikinci araştırmada, esrar kullanımının yüzde 77.7'lik bir oranla yine birinci sırada olduğunu söyleyen Yüncü buna karşılık Ecstasy kullanımında ciddi bir artış olduğunu gözlemlediklerini anlatıyor. "Oran yüzde 56.6'dan 66.5'e kadar çıkmıştı. İstatistiksel olarak baktığımızda da Ecstasy kullanımında anlamlı bir artış olduğunu gözlemledik" diyen Yüncü, "Uçucu madde kullanımında bir azalma olduğunu gözlemledik. İlk dönemde yüzde 49.7 iken 36.6'ya gerilediğini gördük. Bu da anlamlı bir düzeyde azalma idi" diyor.

İZMİRLİ YÜZLEŞİYOR

Ecstasy sorununun sadece İzmir'in değil tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu vurgulayan Yüncü, "İzmir, İstanbul, İskenderun bir liman kenti olarak tehdit altındadır" diyor. İzmir'in yapısı gereği daha açık ve demokrat bir kent olduğunu anlatan Yüncü, "İzmir'de kullanıcı sayısının fazla gözükmesinin birincil sebebi tedavi için başvuran kişi sayısının fazla olması. Bu gibi şeyler halı altına süpürülmüyor, problemle yüzleşiliyor" diyor. Turistik kentlerde uyuşturucuya ulaşma yollarının kolaylaştığını vurgulayan Yüncü, "Turistler mal getirmiyor ama var olan malları bir şekilde bulup kullanıyorlar. Gümrük kontrollerinden mal sokmak o kadar kolay değil. Ama, Türkiye içinde torbacılar da tatil beldelerine Ege ve Akdeniz'e iniyorlar. Kullanıcıları yani müşterileri tatil beldelerine gelen torbacılar da buralara geliyorlar" diye konuşuyor.

Sabah
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 16:36:19
Güncelleme :17 Ağustos 2008 Pazar 16:37:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?