17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Töre cinayetinde 'Türklük İndirimi' istendi

İzmir’de 7 aylık hamile kardeşini başına 7 kurşun sıkarak öldüren ve müebbet hapis cezasına çarptırılan sanık hakkında verilen kararın, sanığın Türk toplumunun bir ferdi olduğu gerekçesiyle bozulması istendi.

Olay tarihinde 7 aylık hamile ve bekar olan kızkardeşi Çiğdem İnce’yi, İzmir Otogarı’nın yanında bulunan Çimentaş Taş Ocakları’nın üst tarafındaki tepeliklerde başına 7 kurşun sıkarak öldüren ağabeyi Cahit İnce ve cinayete azmettirdiği ileri sürülen babası Hüseyin İnce, İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı. Yargılama sonucunda sanık Cahit İnce, kızkardeşini kasten öldürmek suçundan 3 ayı hücrede olmak üzere müebbet hapis cezasına çarptırılmış ve herhangi bir indirimden yararlandırılmamıştı. Baba Hüseyin İnce ise cinayete azmettirmek suçundan yargılanmış ve beraat etmişti.

Sanık Avukatı Fuat Turgut, Cahit İnce hakkında verilen kararın bozulmasını isteyerek Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne başvurdu. Avukat Turgut, verdiği dilekçede kararın çok ağır olduğunu savunarak, "Kız çocuğunun meçhul biri tarafından hamile bırakılmasını kabullenmelerinin ilk ve sürekli getirisi, ailece onursuz damgası yiyip dışlanarak yaşamaktır. Bu, onlarca kabullenmesi namümkün bir durumdur. Başkalarının yüzüne bakabilmeleri kolay değildir. Geriye tek bir seçenek kalmıştır, o da namuslarına sürülen lekeyi temizlemektir. Bu içinde yaşadığımız toplumun bir gerçeğidir ve bu gerçek, yöneten kurumlarımızca dikkate alınmalıdır" dedi.

TÜRK TOPLUMUNUN NAMUS ÇİZGİSİ
Avukat Fuat Turgut, ’tahrik indirimi’ verilmiş örnek kararları da dilekçesine ekleyerek, "Mahkemenin kararı örneğin İskandinav kültürüyle yaşayan toplumun bir ferdi için o ülkenin birinde verilmiş olsaydı şüphesiz doğru bir karar olabilirdi ama bu karar binlerce yıldan beri namus anlayışında kendisine özgü bir çizgisi bulunan Türk toplumunun bir ferdi hakkında Türk yargısınca verilmiştir ve bu yüzden haklı bir karar addedilmesi adil sayılmamalıdır. Gerçek şu ki karar, özünde ağırdır ve Yargıtay’ın bugüne kadarki uygulamalarına aykırı olması açısından da bir ’ilk’tir" ifadelerini kullandı.

Avukat Fuat Turgut, sanık Cahit İnce hakkında verilen müebbet hapis cezası şeklindeki kararın, TCK 51/2 ve 59. maddelerinde belirtilen "tahrik" hükmünün uygulanmamasının hukuka, adalete, yasalara ve uygulamalara aykırılığı dikkate alınarak, bozulmasını istedi.

İZMİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2004 Cumartesi 10:48:42
Güncelleme :17 Ocak 2004 Cumartesi 12:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?