20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Töre cinayetleri İsveç'in gündeminde

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde sık sık gündeme gelen töre ve namus cinayetleri İsveç basınında da ayrıntılı olarak ele alınıyor.
Gazetelerde yer alan yorumlarda, İsveç halkının, Türkiye’de son aylarda iki genç kızın töre cinayetine kurban gitmesine büyük tepki gösterdiği belirtilirken, İsveç ve Türk basınının gündeminden düşmeyen cinayetlerle ilgili olarak Türk hükümetinin gerçekleştirdiği yasal düzenlemelerden de övgüyle söz edildi. Bu çerçevede "töre ve namus cinayeti" işleyenlere karşı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası getirilmesi takdirle karşılanırken, bu yasanın, Türkiye’nin insan hakları alanında gelişme sağlamaya yönelik çabalarını artırdığının en güzel göstergesi olarak nitelendirildi.
Son iki yıl içinde İsveç’te iki töre cinayetinin işlenmiş olması, ülke basınının bu konuya odaklanmasına neden oldu. İsveç’in, uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Dışişleri Bakanı Anna Lindh de Türkiye ziyareti sırasında töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi amacıyla faaliyet yürüten ve merkezi Diyarbakır’da bulunan KADER kadın örgütüne 25 bin dolar bağışlamıştı. İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan ve adını namus cinayeti sonucu ölen bir kadından alan Fadime Şahindal Vakfı da, bu cinayetlerin önlenmesi için çalışmalar yapıyor.
METİN ALTINIŞIK - STOCKHOLM (İHA)
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2004 Salı 11:36:45
Güncelleme :6 Temmuz 2004 Salı 11:40:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?