18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Toroğlu’na tavukçulardan tepki

Erman Toroğlu’nun "Tavukta hormon kullanılıyor" yönündeki açıklamalarının tavukçuluk sektöründe haftada 12 milyon 800 bin YTL’lik zarara yol açtığı bildirildi.


Hormon tartışmasına bir de antibiyotik kalıntısının eklenmesiyle tavuk tüketiminde yüzde 30’a varan oranda bir düşüş yaşandığı, tüketimdeki düşüşe bağlı olarak tavuk fiyatlarının da kiloda 2.5-3 YTL’den 1.3 YTL’ye kadar gerilediği kaydedildi.

TOBB tarafından geçen hafta sonu gerçekleştirilen ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in de katıldığı "Tavukçuluk Sektör" toplantısında Erman Toroğlu’nun "Tavukta hormon kullanılıyor" yönündeki açıklamalarının sektöre verdiği zarar dile getirildi. Toroğlu’nun açıklamalarının "piliç etinde krizi tetiklediği" belirtildi

35 BİN TON TAVUK STOKU VAR

Tavukçuluk sektörüne yönelik suçlamaların da etkisiyle 4 aydır tüketimin düştüğü, bunun sonucunda 35 bin ton stok oluştuğu belirlendi.

"NAKİT SIKINTISI ÇEKİLİYOR"

Sektörün aylardır zararına satış yaptığı ve stoklar eritilemediği için "had safhada nakit sıkıntısı" çekildiği kaydedildi. Toplantıda sektörün yaşadığı sorunların aşılması için kısa vadede ihracatın geliştirilmesi tüketim fazlası ürünün ve stokların eritilmesi ve uzun vadede maliyetleri düşürücü önlemler alınması ve iç tüketimin artırılması önerildi.

Yeterli destek sağlanması durumunda, 12 bin ton olan piliç eti ihracatının yıl sonuna kadar 50 bin tona çıkabileceği belirtilirken, bunun için gerekli kaynak miktarı ise 25 milyon dolar olarak belirlendi. Sektör temsilcileri, bu kaynak sağlandığında sektörün yüzde 25-30 oranında küçülmesi, işçi çıkarılması ve yetiştirici kümeslerin boş kalmasının önlenebileceğine dikkat çekildi.

ANKA - HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 13:13:09
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 13:14:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?