23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Toynbee’den ’Mavi Kitap’ itirafı

1. Dünya Savaşı yıllarında İngiltere tarafından propaganda amaçlı yazıldığı belirtilen ``Mavi Kitap``ın yazarı Arnold Toynbee`nin, 27 Mayıs sonrası Ankara Cebeci`deki Siyasal Bilgiler Fakültesi`nde yaptığı bir konuşmada, dönemin İngiliz yayınlarının ``savaşı ne pahasına olursa olsun kazanma hedefine yönelik tek yanlı ve abartmalı yayınlar olduğunu`` söylediği ortaya çıktı.

Siyaset bilimci Prof.Dr. Türkkaya Ataöv, Cumhuriyet Gazetesi`nde yer alan makalesinde, Toynbee`nin SBF`de geçmiş yıllarda yaptığı konuşmasına yer verdi. Ataöv yazısında, 1914-1918 yılları arasında İngiltere`nin o zamanki düşmanı yani Türkleri zayıflatacak bir propaganda yayını olan Mavi Kitap`ın, savaş amaçlarına yönelik bir abartma ve yanıltma olduğunu Arnold J. Toynbee`nin ağzından 27 Mayıs sonrasında duyduğunu aktardı.

Ataöv makalesinde, Toynbee`nin 27 Mayıs`tan sonra SBF Profesörler Kurulu salonunda bir konuşma yaptığını belirtirken, Toynbee`nin bu konuşmada kendi sorusu üzerine, ``1914-1918`de yapılan ve kendi eserleri de dahil olmak üzere İngiliz yayınlarının savaşı ne pahasına olursa olsun kazanma hedefine yönelik tek yanlı ve abartmalı yayınlar olduğunu, bugün böyle değerlendirilmesi gerektiğini`` söylediğini aktardı.

AMAÇ ANADOLU`YU HIRİSTİYAN BELDESİ YAPMAK

Ataöv, bu gerçeği 45 yıldır bildiğini, bu sürede konu hakkında yazılı ve sözlü açıklamalarda bulunduğunu bildirirken, ancak bugün de Türkiye`nin karşısındakilerin konuya bir düşman imgesine benzer önyargıyla yaklaştıklarına işaret etti.

Yazısında, bugün de Türkleri suçlamaktan geri durmayan bir Batı kamuoyunun bulunduğunu dile getiren Ataöv, ``Amacı tarihte ne olduğunu görmek değil, silahlandırıp ayaklandırdıkları bir Hristiyan topluluğunu süt gibi beyaz ve Balkanlar, Çanakkale, Erzurum-Kafkasya, Sina-Filistin ve Basra-Irak cephelerinde savaştıkları Müslüman Osmanlıları kömür karası göstermektir. Ayrıca, Anadolu`yu yeniden bir Hristiyan beldesi yapma hedefleri de vardır ki, bunun günümüzde ivme kazandığı ileride daha iyi anlaşılacaktır`` dedi.

ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 19:02:52
Güncelleme :12 Mart 2005 Cumartesi 19:05:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?