18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

TPAO petrol avına çıktı

Havaların ısınmasıyla, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın, sismik ekipleri, doğalgaz ve petrol arama sahaları belirlemek için yollara çıktı.

Sismik 1 ekibi, Trakya’da dev araçlardan yerin altı kilometre altına kadar sinyaller gönderiyor, yeraltının haritasını çıkarıyor. Bu yıl Trakya’da 21 doğalgaz kuyusu açılması planlanıyor.

Trakya’da Tekirdağ-Lüleburgaz arasında yol kenarında 15 gündür kurulu kamp, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın 270 kişilik Sismik 1 ekibine ait.

Ekip, her yıl, nisan ayı ortalarında sahaya çıkıyor, kasım ayına kadar, günde 13-14 saat yer altının haritasını çıkarmak için çalışıyorlar

Ekip elemanları, "doktorlar nasıl ultrasonla insan vücudunun organlarını görebiliyorsa biz de yeraltındaki tabakaları tespit ediyoruz" diyor.

Amaç katmanları tespit etmek

Amaç, petrol ya da doğalgaz olabilecek katmanları tespit etmek. Bunun için öncelikle dört dev araç kullanıyor. Yerin altından gelen ses sinyalleri çok hassas jeofonlar tarafından kaydediliyor.

18 kilometrekarelik alanda, her bir metrede bir toprağa dizili dinleme cihazlarından gelen bilgiler, boş bir arazinin ortasındaki küçücük bir araçta toplanıyor.

Sismik çalışma yapılacak alanlar önceden belirleniyor. Bu yıl Trakya, Samsun ve Güneydoğu Anadolu’da sismik çalışmalar yapılacak. Elde edilen bilgiler, nerede kazı yapılmasının daha doğru olacağını gösteriyor.

TPAO Trakya Bölge Müdürü Ekrem Özcan, "2005 yılı içinde 21 kuyu kazmayı planlıyoruz. Şu anda beşi kazıldı. 16 kuyu daha kazılacak" diyor.

Kuyulardaki ekipler de üç vardiya halinde 24 saat çalışıyor. Amaç yeraltındaki zenginlikleri yerüstüne çıkarabilmek.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2005 Cumartesi 02:41:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?