19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Travesti şampiyonuyuz

Brezilya’dan sonra, dünyada en çok travestinin Türkiye’de yaşadığı ama her yıl yüzlerce travestinin gözaltına alınıp dövüldüğü öne sürüldü. Haberde, bir grup dindar kadının da travestilere uygulanan ayrımcılıkla mücadele ettiği vurgulandı.

İNGİLİZ The Economist dergisi son sayısında, "Travestiler, Türkiye’nin hoşgörü sınırlarını sınıyor" ifadesinin kullandığı haberinde bir grup dindar kadının da, travestilere uygulanan ayrımcılıkla mücadele ettiğine dikkat çekerek, "Hükümet o kadar liberal değil" görüşüne yer verdi.

Dergi haberinde, Esmeray adlı travestinin, travestilerin maruz kaldığı şiddete vurgu yaparken sarfettiği "Ben bir Kürdüm, bir trasvestiyim ve bir feministim, yani en çok ben eziliyorum" sözlerini aktardı.

İnsan hakları gruplarının, "Her yıl yüzlerce travestinin gözaltına alındığını, dövüldüğünü, işkenceye maruz kaldığını veya cinsel tacize uğradığını, çok sayıda trasvetinin de fuhuşa sürüklendiğini" söylediklerini de aktaran dergi, "Brezilya hariç, en çok travestinin Türkiye’de oolduğu söyleniyor" diye yazdı. Bu ilginin yeni olmadığı belirtilen haberde, Osmanlı döneminde de kadın kıyafeti giyen genç erkeklerin sultan için dans ettiğini belirtildi.

İngiliz dergisi, Türkiye’de eşcinsel ilişkilerin yasak olmadığını ancak ABD’deki gibi orduda eşcinsel ve trasvestilerin yasaklandığını belirtti. Travestilerin, zorunlu askerlikten muaf olabilmeleri için cinsel tercihlerini kanıtlamaları gerektiğini yazan dergi, bu bağlamda hakaret edici testlerin uygulanabildiği iddiasına da yer verdi.

The Economist, bazı dindar kadınların da travestilere yönelik ayrımcılıkla mücadele ettiğini belirtirken de "Bu ittifak, Türkiye’deki İslam ve demokrasi karışımının bir örneği" ifadesini kullandı. Haberde şöyle devam edildi:"Hükümet o kadar liberal değil. İçişleri Bakanlığı’nın da, ahláksız tohumları ektiği gerekçesiyle eşcinsel hakları savuncusu Lambda’yı dağıtma çabalarının arkasında olduğu söyleniyor. İstanbul’daki bir mahkeme, Lambda aleyhinde karar verdi. Şimdi karar temyiz edildi. Ve Esmeray, Haziran 2007’de eve giderken kendisine yumruk attığını, tekme attığını öne sürdüğü iki polise karşı mücadele veriyor. Polisler, onu yaralamak suçundan gelecek Mart ayında mahkemenin önüne çıkacak. O da ’Adalet yavaş da olsa yerine bulacak’ diyor."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 20:02:03
Güncelleme :9 Kasım 2008 Pazar 20:04:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?