17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Trilyonerlerin '6 sıfır' korkusu

Türk Lirası'ndan sıfır atılmasının zenginleri depresyona, esnafı da zam yapma eğilimine sokacağı ortaya çıktı. Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Haydar Akyazı yaptığı araştırmada, TL'den sıfır atılmasının olumlu ve olumsuz etkilerini ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre, zengin insanlar bir anda kendilerini fakirlemiş hissederek depresyona girebilecek. Satıcılar arasında zam duygusu hakim olacağından enflasyon da artabilir. Akyazı araştırmasında uygulamanın başarıya ulaşması için siyasi, ekonomik ve psikolojik olmak üzere bir dizi ön şartın yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Güçlü lira üretimi kamçılar

 Akyazı'nın araştırmasında, sıfır atılmasının olumlu etkilerini şu şekilde belirledi: "İnsanların güçlü paraya sahip olma duygusu üretimin artmasını sağlayacak. Türk Lirası, içerisinde yer aldığı bölgede rezerv para özelliğine sahip olabilecek. Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri'nde parasal birlik kurulabilmesinin yolu açılacak. Muhasebe kayıtları kolaylaşacak ve para basımı maliyetlerinde tasarruf sağlanacak."

Buna karşın bazı olumsuz etkilerde ortaya çıkabilecek. Bunlar: "Zengin insanlar bir anda kendilerini fakirlemiş hissederek depresyona girebilecek. İnsanların harcama yapma eğilimini artıracak. Yaşlı insanların yeni TL'ye uyum sağlaması zor olacak. Satıcılar arasında zam duygusu hakim olacağından, enflasyon daha da artabilir."

Iğdır'da çorba 1 lira, su 500 kuruş

Halkın yeni Türk Lirası'na alışması amacıyla Iğdır'daki bir lokantada yemek fiyatları, yeni Türk Lirası'na göre fiyatlandırıldı. Alınan bilgiye göre, Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılması sürecinde, Iğdır'daki bazı esnaf, sattıkları ürünlerin fiyatlarını yeni Türk Lirası üzerinden fiyatlandırarak, hazırlık çalışmalarına başladı. Pizaz Roma Lokantası sahibi Mete Yılmaz, yemek mönülerindeki fiyatları yeni Türk Lirası üzerinden etiketlendirerek,

6 sıfır atılmasına hazırlık yaptıklarını söyledi. Bazı vatandaşların paradan 6 sıfır atılacağından habersiz olduğunu belirten Yılmaz, "Paradan 6 sıfır atılmasından sonra herhangi bir sorun yaşanmayacağını göstermek ve halkı yeni Türk Lirası'na alıştırmak için fiyatlarımızı buna göre düzenledik" diye konuştu. Lokantadaki yeni fiyatlandırmaya göre, mercimek çorbası 1 lira, karışık pizza 3 lira, pilav 1,5 lira, su 500 kuruş.

YENİŞAFAK GAZETESİ
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2004 Cumartesi 04:36:30
Güncelleme :21 Şubat 2004 Cumartesi 05:02:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?