19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

TRT Kürtçe yayın yapacak

TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, TRT Yönetim Kurulu'nun, "farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması konusunda  ittifakla karar aldığını" açıkladı. Demiröz, TRT'den Kürtçe yayın konusunda hukuki bir engel bulunmadığını, TRT Yasası'nda değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.
 
TRT Yönetim Kurulu toplantısından sonra bir açıklama yapan Demiröz, "Farklı alt kültürler en önemli zenginliğimiz. Farklı alt kültürlerdeki vatandaşlarımız kendi kimliklerini koruyarak üst kimliğimiz olan Türklükte buluşmuş. Hepimizin ortak dili Türkçedir. Şüphesiz bu ülkenin bütün insanları hoşgörü ve iç barış ortamını geliştirme, demokrasimizi güçlendimek, milli birlik ve beraberliğmiiz korumak arzusundardır" dedi.
"Ulus devlete olan ödünsüz bağlılığmız, çoğulcu demokrasinin engeli değlidir. Hiçbir zaman da olmayacaktır" diyen Demiröz, şunları söyledi:
 
"Toplantı sonucunda tüm bu değerlendirmeler çerçevesinde TRT’de alt kültürlerimizi yansıtan dil ve lehçelerde yayın yapma çalışmalarının alt yapısının oluşturulması kararı alınmıştır."
 
Demiröz, devletin ilgili kurumları ile çalışmalar yapılarak ortak çalışma usül ve biçimi oluşturulacağını bildirdi. TRT Genel Müdürü, kararın yönetim kurulunda "oy birliği ve ittifakla" alındığını vurgulayarak "Bu konuda hukuki pnroblem yok. TRT yasasında değişikliğe gerek yok" diye konuştu.
 
TRT olarak alt kültürleri yansıtan dil ve lehçelerde yayın yapılması için altyapı oluşturulması yönünde, yönetim kurulunun oybirliğiyle karar aldığını açıklayan Demiröz, ülkedeki bölgesel zenginliklerin tanıtılması ilke edinen TRT'nin bu amaçla farklı program kuşakları sunacağını belirtti.
 
Demiröz, altyapı hazırlıklarının 3 gün ila 1 hafta içinde tamamlanabileceğini ve bunun çok yakında kamuoyuna açıklanacağını söyledi.
 
Programların hangi dillerde yapılacağına dair bir soruyu cevaplayan Demiröz, bu konuda başta Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) olmak üzere, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile görüş alışverişinde bulunacaklarını ve buna göre karar vereceklerini ifade etti. Demiröz, yönetmeliğe göre, programların televizyonda haftada 2 saat, radyolarda ise 4 saat olacağını ve programların televizyonlarda 30'ar dakika, radyolarda ise 45'er dakika halinde sunulacağını belirtti.
 
Diğer yandan, TRT Yönetim Kurulu toplantısında üyelerden Zeki Hafızoğulları'nın katılmadığı öğrenildi.
KENTHABER
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2004 Çarşamba 17:34:11
Güncelleme :26 Mayıs 2004 Çarşamba 18:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?