24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

TRT’de Demiröz dönemi sona eriyor

AKP iktidarı, uzun tartışmaların ardından göreve getirdiği TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz’le yollarını ayırma noktasına geldi.

Bütçesi onaylanmayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmeyi bile reddettiği belirtilen Demiröz’ün Türk cumhuriyetlerinden birine büyükelçi olarak atanabileceği söylentileri yaygınlaştı.

TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz’ün atanması gibi, görevden ayrılması süreci de sancılı işliyor.

Kulislerde, hükümetin Demiröz’ü gözden çıkardığı, yerine Başbakan Erdoğan’ın basından sorumlu danışmanı Nabi Avcı’nın getirilebileceği söylentileri yaygınlaştı.

Demiröz’ün istifaya zorlandığı, önümüzdeki süreçte görevden alınmasının gündeme gelebileceği de dile getirildi.

CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç, bugüne dek 40 dolayında soru önergesi vererek TRT’deki çeşitli uygulamaların su yüzüne çıkmasını sağladı.

Demiröz’ün atanması öncesinde ’’sicili temiz olmadığı’’ için uyarılarda bulunduklarını anımsatan Koç, bugün gelinen noktayı şöyle değerlendirdi:

’’Şimdi kendi aralarında sorun çıktı. Ancak bu bir paylaşım sorunudur. Kadrolaşma konusunda aralarında bir sorun yok. Demiröz MHP kadrolaşması yapıyor, deniyor. AKP’lilerin geçmişi ne, onların bir bölümü de MHP kökenli değil mi? AKP yanlısı bir yayıncılık yapılıyor. İktidarın bu konuda şikâyeti olamaz. Kadrolaşmada sorun yok. Sorun paylaşım kavgası. Başbakan Erdoğan ve çevresine pek iş gitmiyor demek ki. Akıl almaz bir israf var, yolsuzluklarla ilgili dedikodular giderek artıyor. Dizi pazarlıkları, araya girenlerle ilgili çok ciddi söylentiler var. Yayınlanmayan dizilere trilyonlar ödendi. İzlenme oranları çok düşük. Şimdi bir elçiliğe atanması için kulis yapılıyor. Adı bu kadar çok yolsuzluğa karışan birini hangi yüzle elçiliğe atayacaklar? TRT hem zararda, hem izlenemez halde. Başbakan Erdoğan da, ilgili bakan Beşir Atalay da, Demiröz de bu gelinen noktadan utanmalıdırlar. Bunun hesabını vermelidirler. Hâlâ dizi anlaşmaları yapıyorlar, giderayak paralar çekiliyor.’’

Haber-Sen’den eleştiri

Haber-Sen Genel Başkanı Kemal Keleş, ’’kurum ve personelini suçlayarak işe başlayan’’ Demiröz’ün ’’TRT ile izleyici olmanın dışında ilişkisi olmayan kişileri kurum dışından üst yönetime getirdiğini, çalışanlar arasında ayrımcılık yaptığını’’ vurguladı.

Özerklik ve tarafsızlığın bir yana bırakıldığını kaydeden Keleş sözlerini şöyle sürdürdü:

’’TRT, ’Tayyip’in Radyo ve Televizyonu’ oldu. TRT haber bültenlerinde iktidar partisinin adı AKP olarak yazılıp okunurken 23 Ocak 2004 tarihinden itibaren ’Ak’ Parti olarak yazılıp okunmaya başladı. Halkın parasıyla yayıncılık yapan TRT ekranları, radyoları halkın ve muhalif kesimlerin sesine kapatıldı. TBMM’ye bile sansür uygulandı. Kamu yayıncılığı bir yana bırakılarak özel televizyonlara benzemeye ve onlarla yarışmaya başlandı. Demiröz’ün bir yıllık icraatının özeti siyasal kadrolaşma, kıyım ve talandır. Yayın içerikleri ve sunucularıyla TRT ile tarikat destekli televizyonlar arasında hiçbir fark kalmadı. TRT ekranlarını, tarikat destekli televizyonların sunucuları işgal etti. TRT’de yaşananlar AKP’nin kamusal alanı yok etmesinin, talan etmesinin bir uzantısıdır. Devlet Denetleme Kurulu’nun Demiröz’ün tüm harcamalarını incelemesi gerekiyor. Demiröz, bir yılda yaptığı harcamanın hesabını halka vermelidir. Tarafsızlığını yitiren ve ağır hizmet kusuru işleyen Demiröz istifa etmelidir."

Kadrolaşma ve sansür dönemi

Şenol Demiröz, 12 Ocak 2004 tarihinde TRT genel müdürlüğüne atandı. Bir yıl geçtikten sonra varlığı ’’kendisini tüm itirazlara, uyarılara karşın atayan’’ iktidar partisi açısından bile tartışmalı duruma geldi. Demiröz ve ekibinin bir yıllık icraatı ana başlıklarıyla şöyle:

Şenol Demiröz, koltuğa oturduğunda ilk icraat olarak 13 kadın yöneticiyi görevden uzaklaştırdı. Bir yıl içerisinde 21 daire başkanı, 6 bölge müdürü başta olmak üzere yaklaşık 200 yöneticiyi görevden aldı.

İstanbul Belediyesi ekibinden Cevdet Tellioğlu müşavir olarak atandı.

Kadrolaşma tüm birimlerde sürdü. Tellioğlu, akrabalarını TRT’de yayımlanan bazı programlarda danışman gösterip maaşa bağladı.

Trabzon Bölge Müdürü’yken selefine silahla saldırdığı için dört ay ceza alan Mehmet Atalay, Demiröz’ün danışmanı oldu.

Trabzon Bölge Vericiler Müdürü’yken teftiş kurulu raporu sonucu Diyarbakır’a gönderilen, Diyarbakır’da da hakkında soruşturma yürütülen Hamdi Karbuzoğlu soruşturma tamamlanmadan alım ve ikmal dairesi başkanlığına getirildi.

Demiröz, kadrolaşmanın önünde engel olarak gördüğü yönetmelikleri değiştirdi. Eski yönetmelikte, TRT yayınlarını denetlemekle görevli yayın denetleme kurulu başkan, başkan yardımcısı ve üyeliklerine atanma koşulları ağırken bu değiştirildi.

Yönetmelikle 5 teknik daire başkan ve başkan yardımcılıkları ile bazı müdürlüklere atanacaklarda mühendis olma şartı kaldırıldı.

500’ü aşkın ses ve saz sanatçısının sözleşmesi, ’’tasarruf ve müzikaliteyi arttırmak’’ gerekçesiyle feshedildi.

Bir yandan kadrolaşma sürerken diğer yandan görevden uzaklaştırılanlar cezalandırıldı. Görevden alınanlara ’’Televizyon izleme nöbeti’’ cezası verildi.

Demiröz’ün jakuzili lojmanının onarımı için 30 milyar lira harcandı.

Dini içerikli programların sayısı 2’den 5’e yükseldi. ’’Diyanet Saati’’ ve ’’İnanç Dünyası’’ progamlarına yenileri eklendi. Cuma namazı öncesinde Diyanet İşleri Başkanı’nın sürekli konuk olduğu canlı bir program yayına kondu. ’’Sonsuzluk Yolcusu’’ ve ’’Düşünce İklimi’’ adlı programlar yayına girdi.

Atilla İlhan, Seynan Levent, Baki Özilhan ve Nurzen Amuran ’ın sunduğu programlar yayından kaldırıldı.

Çekimi tamamlanan ve Temmuz 2004’te yayına hazır hale getirilen Aziz Nesin öykülerini yayımlamadı. Aziz Nesin öyküleri için Nesin Vakfı ile TRT arasında Yücel Yener döneminde bir anlaşma imzalandı. Vakıf 50 öykünün film hakkını belirli bir süre için TRT’ye verdi. 50 öyküden 32’sinin çekimi planlandı. Çekilmesi planlanan 32 bölümden 5’i TRT’nin ödüllü yönetmenlerinden Fide Motan , 3’ü de ünlü yönetmen Ömer Kavur ’ca çekildi. 8 bölüm bugüne dek yayımlanmadı.

TRT ekranları muhalefet partilerine, muhalif sivil toplum örgütlerine büyük ölçüde kapatıldı. Sıhhiye Alanı’nda Kamu Yönetimi Temel Yasası’nı protesto etmek için 100 bini aşkın kişi toplandı. Çok sayıda CHP milletvekilinin de katıldığı eylem TRT-1’in 17.00 ve 19.30 haber bültenlerinde verilmedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimler öncesinde AKP adaylarını tanıttığı ’’Ak adaylar’’ toplantısı TRT ekranlarından naklen yayımlandı.

Ortaklık rapora yansıdı

Miyase İLKNUR / Cumhuriyet Gazetesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı görevi sırasında ihaleler verdiği İLTA AŞ’nin ortağı olmadığını açıklayan Şenol Demiröz’ü belgeler yalanlıyor.

Demiröz, bir televizyon kanalı kuruluşunu araştırmak amacıyla kurulan Birlik TV’ye ortak olduğunu ve belediyede görev aldıktan sonra bu şirketteki görevinden 1 Haziran 1994 tarihinde istifa ettiğini, istifasına ilişkin yönetim kurulu kararının 27 Haziran 1994 tarihinde Beyoğlu 13. Noterliği’nce onaylandığını, hisselerinin devir işlemlerinin ise 29 Ağustos 1994 tarihinde yine aynı noterlikte gerçekleştiğini belirtiyor.

Bu açıklamaya göre, Birlik TV’nin İLTA AŞ adını almasından önce Şenol Demiröz, bu şirketteki görevinden istifa ediyor ve 1/18 hissesini de devrediyor. Ancak İLTA AŞ’nin İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında eski yönetim kurulu üyeleri arasında Şenol Demiröz’ün de ismi bulunuyor. Ayrıca İLTA AŞ’ye verilen ihaleleri de soruşturan Mülkiye başmüfettişleri Serdar İğdeler ve Mithat Dumanlı’nın raporlarında, 22 Temmuz 1996 tarihinde yayımlanan Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanan İLTA AŞ Yönetim Kurulu kararına göre, Şenol Demiröz’ün sermaye arttırımına katıldığına dair bir ibarenin bulunmadığı, ancak 21 Ağustos 1996 tarihinde yayımlanan Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanan İLTA AŞ’nin 1994-95 yılları Olağan Genel Kurul tutanağına ekli listede Şenol Demiröz’ün 1/14 hisse ile ortak olduğunun görüldüğü belirtiliyor.


TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz: "Bütçe Reddedilmedi"

TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, hakkında basında çıkan ’’Bütçesi yönetim kurulu tarafından onaylanmadı’’ ve ’’Ortağı olduğu şirkete ihale verdi’’ şeklindeki haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

Demiröz adına basın sözcüsü Cevdet Tellioğlu’nca yapılan açıklamada, Genel Müdür’ün yönetim kurulu üyeleriyle problem yaşadığı ve bu nedenle TRT bütçesinin yönetim kurulunda onaylanmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, bütçenin henüz onaylanmamış olmasının reddedildiği anlamına gelmediği belirtildi.

Kurumun ana gelir kaynağı olan enerji gelirlerinin yüzde 3.5’ten yüzde 2’ye indirilmesi nedeniyle ana gelir kaynağının yüzde 43 oranında azaldığına ve 2003’te 24 trilyon lira olan bütçe açığının geçen yıl sonu itibarıyla 41 trilyon liraya yükseldiğine dikkat çekilen açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın denk bütçe istemesinden hareketle TRT Yönetim Kurulu üyelerinin de bu konuda ısrar etmesi nedeniyle yeni ve denk bir bütçe çalışmalarının sürdüğü bilgisine yer verildi.

Şenol Demiröz’ün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı görevine atandıktan sonra yönetici olduğu Birlik TV’den 1 Haziran 1994 tarihinde istifa ettiği, bu şirketteki 1/18 hissesini de 29 Ağustos 1994 tarihinde devrettiği belirtilen açıklamada, televizyon kurmak amacıyla kurulan Birlik TV’nin ortak yapısı ve yönetim kurulunu tamamen değiştirerek 5 Ekim 1994’te İLTA AŞ ismiyle yeniden yapılandırıldığı öne sürüldü.


TÜREY KÖSE/ CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2005 Çarşamba 23:58:19
Güncelleme :24 Şubat 2005 Perşembe 00:03:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?