18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

TRT'den Lazca yayın talebi

SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, mahalli dil ve lehçelerde yayınların başlamasının ardından, anadilinin “Lazca” olduğunu belirterek, TRT’ye Lazca yayınların ne zaman başlayacağını sordu.

Bekaroğlu, TRT’ye noterden gönderdiği ihtarnamede, TRT’nin mahalli dil ve lehçelerde yayın yapma kararı ve uygulamalarını titizlikle izlediğini, sadece Boşnakça, Arapça, Kirmanca, Çerkezce ve Zazaca yayın yapılacağını öğrendiklerini ifade etti.

Türkiye’de başka mahalli dil ve lehçeler de bulunduğunu ve TRT’nin bunları ihmal etmesinin düşünülemeyeceğini kaydeden Bekaroğlu, şu görüşleri dile getirdi:

“Benim anadilim, (yasaya göre mahalli dil ve lehçe) Lazcadır. Benim gibi anadili Lazca olan 300 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, TRT’nin Lazca yayın yapmamasından rencide olmuştur. Doğrusu TRT’nin bu ayrımcılığı niçin yaptığını merak ediyoruz. Eminim ki Gürcüce ve diğer mahalli dilleri konuşanlar da aynı durumdadır.

Yasa gereği mahalli dil ve lehçelerde yayın yapma görevini üstlenen TRT, bu seçimleri yaparken hangi kriteri esas almıştır? TRT’nin Lazca ve diğer mahalli dil ve lehçelerde de yayın yapılması için bir çalışması var mı, varsa Lazca yayınlar ne zaman başlayacak, hangi gün ve hangi saatlerde olacaktır? Başka dil ve lehçelerde yayın yapılmayacaksa bunun nedeni nedir?

Gerekirse hakkımı yasal yollarla arayacağımı bildirir, açacağım mahkemelere esas olacak şekilde bu sorularıma yasal süresi içinde cevap verilmesini talep ederim.”
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2004 Çarşamba 15:38:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?